Granacik Opublikowano 14 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2021 szukam jakiegoś małego elektrozaworu do instalacji paliwowej który normalnie jest open a podane napięcie na cewce go zamyka. Ktoś widział, ktoś wie? Od biedy wersja otwarty po podaniu zasilania też rozważę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Mi jedynie do głowy przychodzi ten...Ale nie wiem jak z paliwem do żarowych..."ELEKTROZAWÓR ZAWÓR BENZYNOWY PALIWOWY VALTEK Tarnowskie Góry - Allegro.pl" https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-zawor-benzynowy-paliwowy-valtek-7519525742?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe+-+Uk%C5%82ad+paliwowy&gclid=CjwKCAjwqIiFBhAHEiwANg9szlLlHQIB2e2az_f3Nro0Tryhwg7LP9mDsuBOGv0TCtRxds8EXMkg3hoCpt0QAvD_BwEWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 W dniu 14.05.2021 o 22:34, Granacik napisał: szukam jakiegoś małego elektrozaworu do instalacji paliwowej który normalnie jest open a podane napięcie na cewce go zamyka. Ktoś widział, ktoś wie? Od biedy wersja otwarty po podaniu zasilania też rozważę. A można wiedzieć w jakim celu ? czyżby do gaszenia silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-lovato-benzynowy-paliwowy-benzyna-8115652391?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Części+samochodowe+-+Układ+paliwowy&gclid=EAIaIQobChMIp6u-mrbQ8AIVlQUGAB1iUgqhEAQYBiABEgJ-l_D_BwE https://cetia.pl/plastikowy-zawor-elektromagnetyczny-zamiennik-auto-dla-toyota-lexus-12v-2-piny-czesci/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Godzinę temu, symon5 napisał: A można wiedzieć w jakim celu ? czyżby do gaszenia silnika? Dokładnie tak. Dzięki za propozycje zaworów wykorzystywanych przy LPG. Te znam. Problem taki, że to lochy straszne. Szukam czegoś o mniejszych gabarytach. Waga nie jest krytyczna bo to idzie do auta 1:8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Skoro do gaszenia to może jakiś prosty mechanizm na serwie przygniatający na chwilę wężyk orczykiem czy coś w tym stylu? Byłoby chyba mniejsze i prostsze do instalacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 https://www.ebay.de/itm/392091873709?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 mam zaworki ( pochodzenie GB )uzywane w latach 50 tych do FF i F1C ...tzw odcinacze paliwa ale mechaniczne a nie elekrtyczne czy elektroniczne waga może 10g . Błazej ,zajrzyj do ksiązki "Modele Samochodów wyczynowych" napisanej przez Prof J.Czarneckiego, to taka biblia dla samochodziarzy - znajdziesz tam wszystko...a tokarkę juz masz więc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Czyli rozumiem że silnik z zapłonem iskrowym .Może z racji że używam takich silników w swojej łódce to zaproponuję lepsze rozwiązanie , odcięcie zapłonu po niskim napięciu . Jakiś mikrowyłącznik oraz małe serwo i gasisz silnik o każdej porze dnia i nocy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 1 godzinę temu, symon5 napisał: Czyli rozumiem że silnik z zapłonem iskrowym Pudło. Klasyczny silnik żarowy na metanol z nitro. Dobra, zdradzę trochę tajemnicę projektu. Mam dziesiątkę która ma na pokładzie rozrusznik. Normalnie odpala się przyłączając przez specjalne złącze baterię zasilającą silnik rozrusznika i świecę żarową. Trochę to przerobiłem i mogłem odpalać z apki. Ale zawsze był problem z gaszeniem. No bo albo zatkać gaźnik, albo tłumik lub odciąć paliwo. To ostatnie najłatwiej. A najłatwiej wysterować mi cewkę na elektrozaworze za pomocą mikrokontrolera (już jeden kolega pomaga mi ogarnąć soft). Jeden kanał w nadajniku mam czteropozycyjny. -1 gaszenie, 0 uruchomiony albo zgaszony, 1 podgrzewanie świec, 2 rozruch. są niby jakieś chińskie mikro elektrozawory ale zazwyczaj do powietrza, rzadko wody. Nie wiadomo jak sobie poradzą z takim paliwem, czy szybko szlag nie trafi. No nic, szukam dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Zrób mechaniczny hamulec na wale, zatrzyma silnik. Coś jak kij w szprychy rowerowe Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 1 minutę temu, dimmus napisał: Zrób mechaniczny hamulec na wale, zatrzyma silnik. Coś jak kij w szprychy rowerowe Ekhm... to takie nie męskie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Jak będziesz zamykał paliwo to nawet przy zamkniętej gardzieli silnik będzie wchodził na wysokie obroty, może spowodować to spalenie świecy .Link który podesłał Mariusz przedstawia WR do regulacji silnika w FSR produkcji Marlesa . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 17 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2021 Błażej , a może takie rozwiązanie jak w F1C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkdarch Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 https://rc-team.pl/wlewy-zawory/60165-zawor-aluminiowy-z-odcieciem-20098048.html +serwo https://allegro.pl/oferta/przyrzad-do-infuzji-aparaty-do-kroplowek-is-10szt-5049942585 +serwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 A co to za dziwne kombinacje i po co? Silnik żarowy gasi się zamykając do końca przepustnicę. Większość współczesnych aparatur pozwala ustawić to sobie na przełączniku, jeśli nie to można trymerem. Prościzna, i było już wiele razy opisywane. Tylko trzeba wyluzować śrubkę blokującą wolnych obrotów gaźnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Nie wiem jakie kolega ma radyjko ale jest taka funkcja "Throttle hold" do gaszenia silnika. Jak nie ma a są mixy to można coś pomiksować. Zasada jest taka że serwo pracuje np. od 25 do 100% obrotu i tu jest płynna regulacja gazu a funkcja pod przełącznikiem dociąga serwo do skrajnej pozycji i zamyka przepustnicę i gasi silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 No tu może pojawić się taki problem o ktorym napisał Marek ( Symon5), czyli palenie swiec, dlatego napisałem -F1C. Błazej czy pobierasz cisnienie z tłumika czy masz pompę ? jezeli z tłumika to to co poniżej https://rc-team.pl/wlewy-zawory/60165-zawor-aluminiowy-z-odcieciem-20098048.html + serwo + rurka zalewająca gaznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Problem może wystąpić jeśli odcinamy paliwo, czyli zubażamy mieszankę. Przy całkowitym zamknięciu przepustnicy odcinamy i paliwo, i powietrze. Przynajmniej teoretycznie powinno tak byc. Dodam że od lat mam tak poustawiane silniki w każdym swoim modelu i nie zauważyłem jakiegoś drastycznego i nagminnego palenia świec. Co prawda nie latam wyczynowo, no ale jednak... Dlatego wydaje mi się że to działa całkiem dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 3 godziny temu, Bodzioch napisał: Nie wiem jakie kolega ma radyjko ale jest taka funkcja "Throttle hold" do gaszenia silnika. Jak nie ma a są mixy to można coś pomiksować. Posiadane radyjka pistoletowe nie mają takich funkcji (o ile jakiekolwiek inne mają). Mam tylko dodatkowy kanał na którym mogę zrobić rozruch i gaszenie. W jednej mam TH ale to zupełnie inna funkcja. Podbija nieco gaz co ułatwia odpalenie ale cyngiel jest wtedy nieaktywny. 1 godzinę temu, d9Jacek napisał: Błazej czy pobierasz cisnienie z tłumika czy masz pompę ? jezeli z tłumika to to co poniżej https://rc-team.pl/wlewy-zawory/60165-zawor-aluminiowy-z-odcieciem-20098048.html + serwo + rurka zalewająca gaznik Tylko z tłumika. Pomysł z zalewaniem przed gaźnik wart rozważenia. Tu mógłby być elektrozawór normalnie zamknięty. Przy gaszeniu odcięciem paliwa nie zauważyłem przyrostu obrotów. Gaźnik samochodowy trochę inaczej działa niż lotniczy. Na wolnych obrotach jest uboga mieszanka. Zostaje jeszcze zrobić hamulec na kole zamachowym. Gdzieś to widziałem. Ale to mało PRO rozwiązanie. Nadal jednak preferował bym elektrozawór. Mam jeszcze chwile na poszukiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi