Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 16.06.2021 o 10:49, Elvis napisał:

Nie ma zaśmiecam wątku i będę śledził wasze poczynania.

Rozwiń  

Nie zaśmiecasz. Dopiero zaczynam, a każda pomoc się przyda. Pierwszy raz buduję z ze skalowanych planów, więc posłucham rad bardziej doświadczonych.

Opublikowano

Ładnie to wykończyłeś, kadłub i skrzydła po wykonaniu tych wszystkich detali w jakiej technologii malowany? Czy jeszcze to czymś oklejałeś?

Opublikowano

Kadłub jest pokryty balsa 2mm. Wszystko pokryte tkanina szklana 24gm2 i zywicą epoksydową. Szlifowanie i po szlifie wszystko malowane podkładem akrylowym z wypełniaczem. Znowu szlifowanie i dopiero końcowa baza kolorów, na to lakier akrylowy. Skrzydlo to rdzeń styropianowy kryty balsa. A proces ten sam co na klubie, tkanina, zywica, detale, no i pozostało resztę drobiazgów podopinac No i w końcu pomalować. A detale między innymi nity, to dobra i szybka metoda, strzykawaka z małą igła, do strzykawiki zywica epoksydowa w miarę gęsta no i punktowanie na całej powierzchni. Dosyć fajny efekt wychodzi. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Sprawdzę po pracy dokladnie. Z tego co pamiętam to skrzydło było przed tkanina i waga wychodziła t tym stanie chyba 3,150kg z tym podwoziem ze zdjęcia i trzema podpiętymi serwami na ogon. Celuje ze cały model gotowy do lotu wyjdzie w granicy 6,500kg  ale to wyjdzie w praniu. 

Opublikowano

Na tą chwilę model wraz z serwami podpiętymi pod ogon i zbiornikem z wężami do paliwa waży 3,860kg . Więc myślę że dotowy pomalowany będzie miał równe 4kg. Dojdzie silnik 1.5kg plus reszta, wiec myślę że 6,500kg  do lotu wyjdzie. Ale to tylko moje przypuszczenia 

• Lubię to 1
Opublikowano

Śmigło zamówiłem u Pana Bieli. Bardzo szybki i jasny kontakt. Zamówienie droga internetowa, czas oczekiwania 2 tygodnie i miałem u siebie. 

www.smigla.com

• Dzięki 1
Opublikowano

Oki to kiedy początek budowy ? Tył kadłuba będziesz mocno odchudzał ? Stateczniki kratownica czy jednak pełne balsowe ? Skrzydełko tradycyjnie czy styropian plus balsa ? 

Opublikowano

Początek budowy - już zaczynam, plany poskalowane, zakupy zaplanowane - w lipcu zacznę... Tył kadłuba - nie będę mocno odchudzał. Statecznik - pełny, ster - kratownica. Skrzydło tradycyjna konstrukcja.

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.