robert.pilot Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2024 32 minuty temu, mjs napisał: A, jakiż to program do rysowania, w którym klapka porusza wyobraźnie? Fusion 360, darmowa wersja, czyli do 10 projektów max. W wersji free jak byś chciał zrobić projekt z więcej niż 10 elementów to się nie uda...
RMa Opublikowano 15 Grudnia 2024 Opublikowano 15 Grudnia 2024 2 godziny temu, robert.pilot napisał: Fusion 360, darmowa wersja, czyli do 10 projektów max. W wersji free jak byś chciał zrobić projekt z więcej niż 10 elementów to się nie uda... That's where you wrong. Do 10 aktywnych projektów w trybie edycji. Jak dojdziesz do limitu możesz starsze przełączyć tylko w tryb podglądu i w miarę potrzeb można do nich wrócić przywracając je do trybu edycji. A projekt może się składać z nielimitowanej liczby komponentów między którymi zapisujesz symulację ruchu 1
robert.pilot Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2024 20 minut temu, RMa napisał: That's where you wrong. Do 10 aktywnych projektów w trybie edycji. Jak dojdziesz do limitu możesz starsze przełączyć tylko w tryb podglądu i w miarę potrzeb można do nich wrócić przywracając je do trybu edycji. A projekt może się składać z nielimitowanej liczby komponentów między którymi zapisujesz symulację ruchu Dzięki za podpowiedź. Praktycznie nie próbowałem z większą ilością elementów. Więc coś się dowiedziałem.
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robert.pilot Opublikowano 13 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 Lutego Ostatnio budowa modelu trochę stanęła, ważniejsze projekty i sprawy... powoli wracam... Dzisiaj ogarnięte okablowanie w skrzydłach, następny etap to kesony. 11
robert.pilot Opublikowano Środa o 14:11 Autor Opublikowano Środa o 14:11 Póki nie mam kesonów, chodzi mi po głowie zmiana planu. Chciałbym zrobić skrzydła dzielone, najlepiej demontowane na wzniosie, mogę dołożyć kieszenie do rurek, tylko takich wygiętych rurek nie ma. Zastanawiam się na wydrukiem 3D z PLA Carbon Fiber albo PET Carbon Fiber, czy wytrzyma to połączenie?
cyrax_ojz Opublikowano Środa o 15:04 Opublikowano Środa o 15:04 tego jeszcze nie było żeby drukować sobie bagnety zapomnij pozostaje zrobić kieszenie miedzy dźwigarami na płaskownik aluminiowy/kompozytowy 1 1
robert.pilot Opublikowano Środa o 17:42 Autor Opublikowano Środa o 17:42 Jeżeli modele latające są drukowane, to tak sobie pomyślałem... Dzięki za podpowiedź. Pomyślę...
JacekCichy Opublikowano Środa o 20:23 Opublikowano Środa o 20:23 Ja mysle podobnie jak Maciej czyli ze malo szczesliwy element sobie wybrales do drukowania ale... to zalezy od wagi, materialu itd natomiast zanim bym taki dzwigar wlozyl do samolotu to najpierw obciazenie statyczne i sprawdzic ile wytrzyma 1
rkrzysztof Opublikowano Czwartek o 07:18 Opublikowano Czwartek o 07:18 Element łączący może być prosty, należy tylko odpowiednio uwzględnić ten fakt podczas wklejania "kieszeni".
mirolek Opublikowano Czwartek o 12:30 Opublikowano Czwartek o 12:30 Cytat Element łączący może być prosty, należy tylko odpowiednio uwzględnić ten fakt podczas wklejania "kieszeni". Nie tylko może ale moim zdaniem powinien być prosty 😉 pod kątem osadzasz kieszenie albo tuleję a potem prosty bagnet lub rura na połączeniu. Jeśli w przestrzeni międzydźwigarowej nie masz wykonanych kieszeni a zakładam, że nie skoro dopiero teraz pomysł o dzieleniu skrzydła ... to wykonaj tuleje kartonową lub laminatową, przyklej do wzmocnień międzydźwiagrowych po ustaleniu kąta wzniosu skrzydeł .... i łącz skrzydła prostą rurką węglową lub aluminiową. Najprostsze rozwiązania sa najlepsze 👍 Jak wykonać w 20 minut taką tuleję pokazuje film: 2 1
robert.pilot Opublikowano Czwartek o 12:30 Autor Opublikowano Czwartek o 12:30 Decyduję się na skrzydła niedzielone, nie było tematu. Dzisiaj zamontowałem klapkę komory środka gaśniczego. 17 minut temu, mirolek napisał: Nie tylko może ale moim zdaniem powinien być prosty 😉 pod kątem osadzasz kieszenie albo tuleję a potem prosty bagnet lub rura na połączeniu. Na samym początku o tym myślałem ale za bardzo zacząłem kombinować. Super poradniki na YT. Dzięki. Masz może do udostępnienia pliki na stelaż?
mirolek Opublikowano Czwartek o 13:04 Opublikowano Czwartek o 13:04 Nie mam pliku z którego stelaż powstał, ale ponieważ było trochę pytań w tym temacie odtworzyłem rysunek i mogę wysłać plik .dwg lub .dxf - kontakt na priv-a ms 1
robert.pilot Opublikowano Czwartek o 13:16 Autor Opublikowano Czwartek o 13:16 11 minut temu, mirolek napisał: Nie mam pliku z którego stelaż powstał, ale ponieważ było trochę pytań w tym temacie odtworzyłem rysunek i mogę wysłać plik .dwg lub .dxf - kontakt na priv-a ms Super. Tylko nie mogę wysłać wiadomości. Proszę dxf na maila robert.pilot.rc@gmail.com
robert.pilot Opublikowano 22 godziny temu Autor Opublikowano 22 godziny temu Dzisiaj kesony na skrzydłach. 1
paweln7 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Fajne toto 😁 jak byś szukał atrapy silnika to masz pliki do druku. 9_Piston_Radial_Engine.zip 1
CrazyTomas Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Dzięki za inspirację. Od dziś nie wyrzucam klocków hamulcowych. 1
robert.pilot Opublikowano 18 godzin temu Autor Opublikowano 18 godzin temu 53 minuty temu, CrazyTomas napisał: Dzięki za inspirację. Od dziś nie wyrzucam klocków hamulcowych. Pracuję w sklepie motoryzacyjnym więc tam jest dużo przydasi😉😄 2 godziny temu, paweln7 napisał: Fajne toto 😁 jak byś szukał atrapy silnika to masz pliki do druku. Dzięki. Z atrapą zobaczymy... jak na razie mam obawy, że dziób będzie za ciężki.
Rekomendowane odpowiedzi