Atomizer Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 Duży kołpak można wystrugać ze sklejki balsowo-lipowej 5mm jako podstawa i ze styropianu. Wychodzi bardzo lekki w porównaniu z plastikiem gdzie idą jeszcze dodatkowo wkręty. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 A co do wytrzymalosci to pamietaj ze mozna zalaminowac depron i powinno byc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2023 W weekend podgoniłem. Połączyłem kadłub z ogonem i zrobiłem chowane tylne koło. Teraz myślę, jak sprytnie zrobić zamykanie drzwiczek. 20230605_164600.mp4 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2023 Rób najprościej jak się da. Jakiś drucik za który pociągnie składająca się goleń lub coś w tym stylu. Zobacz na modelach u Lucjana były pokazane takie patenty. Czym zrobisz to bardziej skomplikowane to szybciej się zepsuje. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Tylne kółko ogarnięte, 100% mechanicznie: gumka, trytki i termokurczka. Zmieniłem koncepcje na budowę kadłuba w przedniej części. Żeby utrzymać ciężki silnik, kołpak i śmigło zbudowałem wzmocnienie ze stroduru 2cm. Trochę się rozpędziłem z budową i nie mam zdjęcia jak ten blok wyglądał przed zamontowaniem, taki koncept. A tak już wklejony i otoczony już segmentem przed owiewką. Dodałem dwie listwy (czerwona linia) dla wzmocnienia kadłuba i połączenia obu modułów kadłuba. Pomalowałem kołpak i cześć nosową. Zastanawiam się jak wyważyć takie wielkie śmigło. musze obmyśleć wyważarkę o odpowiedniej wysokości. Kadłub jest już w 99% gotowy. Silnik i śmigło zamontowałem do zdjęcia. Na samym końcu określę, gdzie będzie komora na pakiet i gdzie ma być regulator. Kadłub mierzy 176cm a jak dorzucę do tego jeszcze pakiet 6S to całość waży 2,4kg. Rośnie grubas jeden. A tu ruchome obrazki InShot_20230615_193320948.mp4 14 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 Robert, Ty te pianke czyms szpachlujesz, czy to od szlifowania takie slady? Pytam z ciekawosci, bo sie na piankowych modelach zupelnie nie znam. Ten kadlub calkiem sprytnie wyglada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 Od szlifowania. Cimapor jest pomalowany z jednej strony na biało a to szare to jest właśnie starte miejsce. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Pytanie mam, tak wygląda dolny element skrzydła, widać miejsce podziału. Dobrze rozumiem, że bagnet główny i pomocniczy dobrze aby był w tych miejscach? Kieszeń na niego mogę zwinąć z kartki papieru, czy z czego się to robi? Przez moment myślałem, że użyję rurki od instalacji elektrycznej, ale jest skubana za ciasno spasowana i po 5cm zakleszcza mi rurkę węglową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 7 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 https://modelemax.pl/pl/wyszukiwanie?s=rękaw szklany lub węglowy plus żywica 15 minut temu, robertus napisał: Dobrze rozumiem, że bagnet główny i pomocniczy dobrze aby był w tych miejscach? Dobrze by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Jak się używa tych rękawów? To znaczy domyślam się, że trzeba je nasączyć żywicą, ale jak nałożyć na rurkę namoczyć tak aby się nie skleiła z bagnetem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 7 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 46 minut temu, robertus napisał: Jak się używa tych rękawów? To znaczy domyślam się, że trzeba je nasączyć żywicą, ale jak nałożyć na rurkę namoczyć tak aby się nie skleiła z bagnetem? Mezesz tez zrobic samemu. Opisywal to mistrz Kesto w temacie RWD22 (chyba??). Zrobilem komplet dp PZLP11c, tylko jeden spiepszylem.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 7 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2023 Ja rurę robiącą za bagnet owijam cienką folią do pakowania, na to naciągam rękaw i "smaruję" żywicą. Czy to zgodne ze sztuką nie wiem, ale po wyschnięciu daje się rurkę wyciągnąć, folię ze środka też, a po wsunięciu luz jest praktycznie nie wyczuwalny. Tu masz przykładowy temat: http://forum.aerodesignworks.eu/viewtopic.php?f=18&t=801 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. paweln7 Opublikowano 8 Lipca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Witam bierzesz papier do pieczenia owijasz 2-3 razy rurę zabezpieczasz taśmą co by się nie rozwijał ,ja daję dłuższy kawałek od rurki i końce zawijam do środka naciągam na to rękaw szklany lub węglowy (zależnie od potrzeb) dłuższy od rurki i zawiązuje końce w pętelkę na kawałku foli przesączam rękaw nawleczony na rurkę żywicą ( na papierze ładnie widać jak się przesącza , ściągam nadmiar żywicy ręcznikiem papierowym i zawieszam pionowo w ciepłym miejscu za jedną pętelkę na drugiej dolnej zawieszam obciążenie ok 1kg aby rękaw ładnie się naciągnął na rurce ,po 24 h odcinam końcówki rękawa i wyciągam rurę z zalaminowanej kieszeni wyciągam papier do pieczenia i składam razem i odkładam na parę dni co by dobrze wyschło. Ostatni robiłem tak kieszenie na rurę fi 20mm x 2m i wyszła OK 4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 Panowie jaką używacie żywicę do moczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 8 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2023 L (LH) 285 z utwardzaczem H285 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. robertus Opublikowano 20 Lipca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 Zrobiłem te rurki. Połączyłem obie wasze sugestie. folia, potem papier do pieczenia i na to rekaw z żywicą. Dobrze zrobiłem bo żywica jakoś przykleiła mi się papieru i miałem spory problem z wyjęciem rurki, ale się udało. Nie mniej jestem zadowolony z siebie bo pierwszy raz i nawet wyszło. Zostawiłem ten papier w środku tam gdzie nie dało się go wydłubać. Tak wygląda skrzydełko. Białe paski to dodatkowy kawałek pianki gdzie będę rozcinał lotki i klapy. 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 Mam dwa bagnety, tak, że pozycja jest ustalona. Teraz to jakoś skręcić ze sobą. Podrzućcie inspiracje jak połączyć centropłat z końcówką skrzydła. Czy wystarczy po prostu coś w rodzaju piuro-wpust z zalokowaniem śrubą nylonową M6 przechodzącą przez oba elementy? Coś takie zrobiłem w Ił-28 i tam dawało radę, ale model był o wiele mniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 25 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2023 mozesz na wpuscie z sklejki wbic nakrętke kłową to bedzie sie sama lokowac sruba nylonowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 U mnie spory update przy Mustangu. Wkleiłem taki większy blok XPS gdzie będzie podwozie oraz wzmocnienia z twardej balsy i listewek sosnowych. Mam nadzieję, że będzie wystarczająco mocne dla modelu. Montaż skrzydeł na bagnety z rurek węglowych i ustalenie śrubkami nylonowymi. Na razie nie wycinałem wnęki na koła Mechanizmy otwierają się na 90st więc przy docelowym wzniosie może być trochę rozwarte na zewnątrz, choć starałem się tak ułożyć mechanizm aby było to jak najmniejsze. Naprawdę aż tak rozjechane nie są jak na filmie, szeroki kąt w aparacie tak to robi. A tu takie pochylenie do przodu mi wyszło. Drugie skrzydło takie samo. Podwozie na razie symboliczne. Coś tam pokombinuję z tym co na aliexpres znalazłem. Zobaczymy. 20230801_142227.mp4 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marnod2 Opublikowano 12 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2023 W dniu 29.04.2023 o 09:54, robertus napisał: Na razie zrobiłem ogon (za to cały, z osprzętem) żeby zobaczyć jaki duży będzie. Element waży 265gramów, nie wiem czy to dużo mało jak na model dwumetrowy. Gdybyś czytał książkę, która zapewne za kupiłeś, znał byś odpowiedź. Pozdrawiam, marek oszołom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi