enter1978 Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Działem dalej, skrzydło nie skończone zostało wkleić dwie listwy i wzmocnienia pod zawiasy , no i kieszeń na rurę dźwigarową, szybka robota jutro sie z tym uporam i na piątek skrzydło będzie gotowe do przyklejenia poszycia. Drugie skrzydło spróbuję zrobić w weekend i jak nie w weekend to w poniedziałek pewnie drugie skrzydło dostanie poszycie. A co do poszyć to właśnie nimi się dziś zająłem, zrobiłem 3 kompletne sztuki z lotkami, zostało jeszcze jedno do zrobienia i nawet jest kiedy ale nawąchałem sie cyjaka , nie mam wentylacji w piwnicy i miałem dość tego smrodu i rzuciłem to dziś , ostatnie zrobię jutro. Dostałem też wiadomość że paczka z dźwigniami do tej extry i tylnym podwoziem KUZA do extry 2,7m pędzi do mnie i nie ogląda się za siebie. Według mojej rachunkowości budowa modelu zostanie ukończona za tydzień w weekend , mam wolne to sobie okleję skrzydła i zostanie maska do pomalowania jak będzie cieplej. Na pierwszym zdjęciu moje dzisiejsze wypociny, z sporej sterty balsy nie za wiele już zostało. A na drugim zdjęciu niewiadoma, co to za cholerstwo i o czym zapomniałem , bo nie wiem co to jest i nie mam na to pomysłu gdzie to ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Wiesław, a może by tak zamknąć tunel balsiany na rury od tyłu? Hej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 33 minuty temu, kszczech napisał: Wiesław, a może by tak zamknąć tunel balsiany na rury od tyłu? Dokladnie zamkniecie tunelu z tylu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 23 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Czyli umknęło mi to i zapomniałem wkleić. Niby to nie problem jak się buduje model zgodnie z projektem , wtedy jest pod kadłubem ażurowany dekiel który można odkręcić i się ma doskonały dostęp do tunelu. Ja z tej zaślepki zrezygnowałem bo wydała mi się ciężka i do tunelu teraz dostępu nie ma. Ale w kadłubie wszystko pod ten dekiel jest przygotowane , tak że mogę go zamontować, no zobaczymy jak to wyjdzie, bez tego nie widze jakoś opcji na zamknięcie tunelu. Ale pewnie się da zamknąć tunel wcześniej , mój tłumik jest krótki i nie ma szans aby w ogóle dosięgnął choćby początku tunelu. Jutro zważę ten dekielek pod kadłub , może mi się wydało ze jest ciężki , jak nie będzie miał nadwagi to go sobie zamontuję , i będzie dostęp aby na końcu zamknąć tunel na wydechy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Witam .Tak jak napisales jak nie masz tego azurowanego dekla to nie ma mozliwosci wklejenia zaslepki tak jak jest w projekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Wiesław, mi także ta część została, model lata bez niej ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 24 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 Ważyłem tą zaślepkę spodu kadłuba , i chyba mi się wydawało ze jest ciężka, waży 50g, więc będzie przykręcona na swoim miejscu , a przy okazji zamknę tunel bo będę miał doskonały dostęp. Temat poszyć zamknięty , mam już zrobione wszystkie cztery sztuki. Dziś jeszcze wkleję w skrzydło dwie brakujące listewki sosnowe , kieszeń na rurę , i wzmocnię miejsce montażu dźwigni lotki , i jak to mi powysycha to jutro mogę przyklejać poszycie, i zaraz jedno skrzydło będzie z głowy. Te poszycia gotowe to ogromne ułatwienie i przyspieszenie budowy modelu , ale jak ktoś myśli że to tak hop siup to nie za bardzo , trochę czasu zabiera posklejanie tego do kupy. Dotarła też paczka z podwoziem do extry 2,7m , może i to nie jest najtańsza opcja ale chcę spróbować czegoś renomowanego , seryjne u mnie nie zdało egzaminu ale za to jest tanie, kuza kosztuje chyba 230zł ale może załatwi mój problem z rozwarstwianiem się goleni, no i mam dźwignie serw do extry 2,4m. W zasadzie to do ukończenia modelu brakuje mi przewodów paliwowych i przedłużaczy serw, ale chyba kupię kabel z metra i polutuję sobie przewody serw na miarę, w extrze 2,7m mam tak zrobione i śmiga , przynajmniej żadna wtyczka nie zaśniedzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 27 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Tempo mi spadło , bo w weekend praca zajęła mi więcej czasu niż planowałem, więc w kwestii modelu zakładanej normy nie wyrobiłem. Ale nie ma też tragedii, jedno skrzydło zrobione i zdjęte z rur, nie oszlifowany styk z kadłubem , wystają listwy sosnowe , ale skrzydło jest zrobione, a oszlifuję co jest do oszlifowania jutro mechanicznie , dzis niedziela nie chcę wnerwiać ludzi. Za to na stół trafiło drugie skrzydło, i jeszcze dziś go zaatakuję z godzinę wieczorem, ważne aby do czwartku zrobić drugie skrzydło i aby oba skrzydła miały natarcia i spływy lotek wklejone wyschnięte i oszlifowane. W czwartek wytnę listwy trójkątne i je wkleję jak nie zdążę to skończę w piątek i w sobotę i niedzielę mam wolne to okleję skrzydła i mam model skończony. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 28 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Nie tak szybko jak bym chciał ale drugie skrzydło powstaje. Na tą chwilę mam posklejany i wyschnięty szkielet , i mam po przedłużane listwy sosnowe które teraz schną. Jutro jak nic nie wyskoczy to wklejam listwy , wzmocnienia pod zawiasy i kieszeń na rurę i schnie , aby w środę przykleić przynajmniej jedno poszycie. Pierwsze skrzydło po raz pierwszy zostało przymierzone do modelu , jest nieźle ale na spływie mam szparę z 3mm pomiędzy kadłubem, uzupełni się . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 3 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Jak kogoś interesuje sytuacja modelu , to jest nie za ciekawie. Internet, wiadomości itp tyle czasu mi zabrały że nie za wiele zrobiłem, po za tym sytuacja dookoła jakoś tez nie mobilizuje , w efekcie nie dam rady zrobić drugiego skrzydła gotowego pod folię na weekend, więc w weekend będę oklejał, ale tylko jedno skrzydło będę miał skończone. Tak naprawdę dopiero dziś się zabrałem za model a to trochę za późno aby skończyć pierwsze skrzydło które ma juz wycięte listwy na natarcia , jak i listwy na listwy trójkątne , ale listwy trójkątne jeszcze trzeba wyciąć i wkleić. Na drugie skrzydło niby tez mam listwy wycięte , ale drugie skrzydło jest w takim stanie jak na zdjęciu poniżej , czyli nie za bardzo się pod folie nadaje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 3 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2022 Sytuacja faktycznie nie nastraja ani do pisania ani do zajmowania się hobby gdy tyle złego dzieje się tak blisko. Ja w między czasie naprawiłem swój model i trochę polatałem i wyszły jeszcze 2 rzeczy spowodowane drganiami. Powycierały mi się węglowe rurki fi 10 ustalające skrzydło. Sugeruje chociaż tylne dać aluminiowe i dołożyć na ich prowadzeniu w kadlubie pierścionek z twardej sklejki tak aby się tam nie wycierało. Druga kwestia do odkleiła mi się szyba kabinki z tylu, pomimo wzmocnienia śrubkami fi 2. Dałem śrubki z łbem soczewkowym ale bez podkładki i w tylnym rogu łeb śruby wyrwał się z szybki. Warto klejąc szybke dać szeroką spoinę i w przypadku dołożenia śrubek duze podkładki pod łby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 4 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 9 godzin temu, koniorc napisał: Sytuacja faktycznie nie nastraja ani do pisania ani do zajmowania się hobby gdy tyle złego dzieje się tak blisko Ja mieszkam około 9km od granicy to i z lataniem nie ciekawie sie zapowiada, nie interesowałem się tym jeszcze więc nie wiem jak jest ,ale domyślam się że niewolno. A to kiepska motywacja do budowania modelu. Pewnie będzie tak że będę latał tylko u siebie na wsi na moim starym lotnisku podwórkowym , a tam to tylko Mx 2,2m a ten jest praktycznie gotowy, na nic co by było choć trochę szybsze podczas lądowania , nie ma miejsca, ale nadzieja jest że model 2,4m będę w stanie posadzić i zatrzymać na połowie dostępnego miejsca. Co do modelu 2,4m, w statecznikach mam rurki aluminiowe, a skoro tak sugerujesz to i w skrzydła pójdą aluminiowe. W miejscu gdzie idzie rurka stabilizująca pomiędzy dwoma żeberkami idzie taki trójkącik z sklejki, ja go nie wstawiłem bo nie wiedziałem że tam ma być, a teraz nie da się go wstawić. Ale za to żebro od strony lotki w miejscu rurki wzmocniłem i jest z dwóch warstw sklejki. Kabiną nie napawasz optymizmem, gdy nikt nie ma problemu z szybą ani w modelu 2,2m ani w modelu 2,7m, tak u mnie w tych modelach z plastikowych szyb tylko strzępy zostawały, w modelu 2,2m problem załatwiła szyba węglowa , w modelu 2,7m szyba węglowa jest wstawiona ale jeszcze nie testowana , ale obstawiam że nie będzie z nią problemów. Tutaj w modelu 2,4m mam szybę plastikową i raczej nie wróżę jej niczego dobrego, ale to wyjdzie w praniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 5 godzin temu, enter1978 napisał: Kabiną nie napawasz optymizmem Ja sądzę że to są wszystko choroby wieku dziecięcego i trzeba poprostu poprawić kilka detali. Szybę kabiny trzeba poprostu porządnie przykleić, po zaschnięciu kleju trzeba popatrzeć od środka czy szczeliny między szybką a balsą są wypełnione klejem. Użycie silnika dwucylindrowego napewno zmniejszy drgania i problemy im towarzyszące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 4 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 28 minut temu, koniorc napisał: Użycie silnika dwucylindrowego napewno zmniejszy drgania i problemy im towarzyszące. A to na pewno , bokser 120ccm stoi na wolnych obrotach i tylko mruczy , wprowadzając lekkie wibracje na boki ale to nie za bardzo nawet widać żeby model drżał. Model z jedno cylindrowym silnikiem 55ccm w modelu na wolnych obrotach powoduje że model wygląda jak by miał atak padaczki , a jak miałem za wczesny zapłon to tak wibrował że połamał kabinę która jest z plastiku który się nie łamie. Nie wiem jakim klejem przyklejałes kabinkę , ja zrobiłem test tego specjalnego kleju do kabinek , po dobie czekania az dwa kawałki plastiku sklejone wyschną byłem tak rozczarowany tym klejem że przykleiłem szybę na uhu power, nie to żebym krytykował ten klej , ale.. ale to szajs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 26 minut temu, enter1978 napisał: Nie wiem jakim klejem przyklejałes kabinkę , ja zrobiłem test tego specjalnego kleju do kabinek , po dobie czekania az dwa kawałki plastiku sklejone wyschną byłem tak rozczarowany tym klejem że przykleiłem szybę na uhu power, nie to żebym krytykował ten klej , ale.. ale to szajs. Witam.Ja mam zgola inne doswiadczenie i opinie o tym kleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 O jakim kleju do owiewek piszecie? Ja właśnie kupiłem ten https://modelemax.pl/pl/pozostale/29007-deluxe-r-c-modeller-80g-dead81-canopy-glue Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 Ja napisalem o kleju FORMULA 560, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 A gdzie go kupileś? U nas w kraju jest niedostępny. Kiedyś kleiłem nim oszklenie kadluba Miss Morava. Wtedy sprawdził się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 4 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 6 minut temu, extra67 napisał: Ja napisalem o kleju FORMULA 560, Obawiam się że ja mówię o tym samym https://modelemax.pl/pl/kleje-tradycyjne/11434-klej-formula-560-elastyczny-59ml-pt-56 Ja niestety nie dałem rady skończyć nawet pierwszego skrzydła na jutro pod folię, pewnie jutro je skończę i w niedzielę może okleję. Pokonały mnie trójkątny spływ skrzydła i natarcie lotki, zrezygnowałem z Krzyśka trójkącików bo jakoś mi nie przypadły do gustu, chciałem mieć listwy trójkątne jak w extrze 2,7m , niestety zderzyłem się z rzeczywistością i tych listew nie da się tak zrobić jak w modelu 2,7m, dlatego że..... W modelu 2,7m listwy mają jednakową grubość na obu końcach dzięki czemu są łatwe w wycięciu , tutaj tak nie jest aby skrzydło miało założoną przez Krzyśka geometrię te listwy łącznie skrzydło i lotka mają przy kadłubie grubość około 18mm a na skraju około 11mm. Więc musiałem wycinać listwy które mają inną grubość na jednym końcu a inną na drugim , znowu coś spieprzyłem i wyciąłem za wąskie listwy , listwy na skrzydła będa się nadawały na lotki bo lotki sa węższe , a na skrzydła trzeba wyciąć drugie. W dodatku nie kiepsko rozerżnąłem rękę skalpelem i w końcu rzuciłem to w cholerę , jutro się za to zabiorę ponownie. Co prawda spływ skrzydła mam przyklejony , ma juz otwory na zawiasy itp ale ciągle jest prostokątną listwą , w trójkąt ręcznie zetnę ją jutro , a to dlatego że mam tylko dwie listewki balsowe na te listwy trójkątne, jak coś znowu spierniczę to nie mam balsy na skończenie skrzydeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 4 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2022 43 minuty temu, robas69 napisał: A gdzie go kupileś? U nas w kraju jest niedostępny. Kiedyś kleiłem nim oszklenie kadluba Miss Morava. Wtedy sprawdził się dobrze. Witam .Zobacz Modelarnia .pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi