jarek996 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 14 minut temu, Viper napisał: Noo, modelarnia pierwsza klasa i jaki porządek Dzieki ! Jak urzadze do konca ( mam nadzieje , ze do konca tygodnia ) to sie pochwale ! Porzadek , bo to tylko ARF ? Bedzie jednak elektryczny . Zamontuje E-flite 46 POWER ( https://www.chiefaircraft.com/efl-m4046a.html ) Mam taki akurat , a pisza , zeby nie montowac zbyt lekkiego ( moj OS wazy np. 100 G mniej ) , bo i tak nie da sie baterii dosunac bardziej w przod i bedzie olow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 3 godziny temu, jarek996 napisał: Wiem , ze anu ENYA 80 , Jarku, boxerek 120 wejdzie bez dziurawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 27 minut temu, jarek996 napisał: Bedzie jednak elektryczny . Będzie Pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 1 godzinę temu, d9Jacek napisał: Jarku, boxerek 120 wejdzie bez dziurawienia Sa i mniejsze ! https://www.worthpoint.com/worthopedia/saito-fa-90t-boxer-twin-413225716 Faktycznie byl ostatnio ( nie pamietam gdzie ) dosc dlugo , dosyc tani , ale nie byl mi potrzebny , a tu prosze ! Byla jeszcze .60 ( boxer ) , ale ten bylby juz za maly . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 nie ma sprawy wymienię saito 90 bokserka na enie bokserka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Na szczescie Enya nie miala ( przynajmniej plaskiego ) ? Podlubalem jeszcze chwilke i tak oto wyglada KRYSTIAN na dzisiejszy wieczor. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Może ten by się zmieścił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 25 minut temu, Lech Mirkiewicz napisał: Może ten by się zmieścił? tego to jako zabytek ?3maj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 41 minut temu, Lech Mirkiewicz napisał: Może ten by się zmieścił? 90TS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Tak 90T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 https://www.horizonhobby.com/on/demandware.static/Sites-horizon-us-Site/Sites-horizon-master/default/Manuals/SAITO_Twin-Cylinder_Four-Stroke_Manual.pdf Na stronie 21 sa wymiary. Niestety 90 i 100 maja 2 cm ZA DUZO . Kapota ma okolo 15,5 -16 cm ( NA ZEWNATRZ !!! ) w miejscu gdzie bylyby cylindry ? Bedzie jednak ISKRZYLO !!! W dniu 30.01.2022 o 22:15, Lech Mirkiewicz napisał: Tak 90T Bysmy "pamieniali" za jakies magiczne Enye , ale niestety ? Szczerze , to ciesze sie nawet , ze akurat TEN model bedzie elektrykiem. Jest tak kompaktowy , ze moge go ZAWSZE wozic w samochodzie ( w sezonie ) z dwoma naladowanymi bateriami. Czesto przejezdzam kolo lotniska i fajnie jest wskoczyc na szybkie 2x6 minut latania ( albo zostac godzinke i sie "podladowac" ) . Ze spalina to NIE jest takie proste. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 No to zrób kopytko z fabrycznej maski (nieuszkadzając) i pobaw się na kopiach. To musi warczeć i pachnieć spalinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Dzisiaj podlubalem troszke przy KRYSTIANIE. Wstawilem serwa w gornych platach ( jest to jedna z opcji , mozna wstawic tylko w dolnych i "drutami" z dolnych serw , sterowac gornymi lotkami . Wybralem wersje z osobnymi w gornym i dolnym placie , ale wymagalo to troszke roboty. Jak wiadomo , serwa maja okolo 20 cm przewody. Przedluzka ( a raczej polaczenie przedluzki z kontaktem serwa ) NIE przechodzila przez plat !!! Sznureczek zostawiono , ale chyba tylko do wersji "cietej" i lutowanej. Obcialem wiec koncowki przy serwach , wciagnalem kabel "serwowy" ( na szczescie kolega mial ze 4 m ) , polutowalem , zagrzalem "koszulki" , zakrecilem serwa w placie , nadzialem koszulke termiczna na czesc baldachimu ( zeby to ladnie wygladalo i nie "trzepotalo" ), zakrecilem plat , zrobilem otwory w kadlubie , przewleklem przewody i na dzisiaj KONIEC. Pozostaje zalutowac kawalek przewodu z kontaktem , aby moc to polaczyc serwa z odbiornikiem. Do zakonczenia modelu mam jeszcze w sumie zamocowanie silnika i regla , oraz podlaczenie wszystkiego i ostaeczne regulacje. Pozniej pobawie sie w znalezienie SC i miejsca gdzie pakietowi bedzie najlepiej ? No i najwazniejsze ! Znalazlem dwa NOWE pakiety ( 3200mAh , 4S ) , czyli dokladnie takie jakie potrzebuje ! Dwa dni temu PRAWIE kliknalem , aby zakupic 2 szt SLS , ale cos mi operacje zakupu ( na szczescie ) przerwalo . Silnik mam , regli mam kilka do wyboru , serwa rowniez mialem , wiec model kosztowal mnie wartosc MODELU ( co sie rzadko zdarza , bo przewaznie COS tam trzeba dokupic ) ? Teraz , budujac "RUMUNA" , obiecalem sobie NIC z modeli nie kupowac , ale dzisiaj znalazlem model ( a nawet DWA !!! ) ktory ZAWSZE chodzil mi po glowie , a mianowicie stary SIMPROP Acro Lift . W Norwegii znalazlem za 1000 koron ( ale dojdzie jakas oplata , bo oni niestety Norge poza Unia ) , a w Niemczech za 180 EUR . Norweg ma sprawdzic ILE bedzie kosztowala przesylka , a ja ile oplaty. Wtedy sie moze na ktorys zdecyduje . https://www.simprop.de/Seiten/Modellbau/0310905AcroLiftARF.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Wczoraj i dzisiaj podlubalem troszke przy "Krystianie" i mozna powiedziec , ze jak dojdzie smiglo ( az sie zdziwilem , ze w mojej OGROMNEJ kolekcji , nie bylo zadnego 13x8 ) i kolpak , to model bedzie gotowy. Wczoraj zaczalem podlaczac elektronike , pozakladalem wtyczki na przedluzone kable od serw , powiazalem to wszystko , pospinalem i podlaczylem do odbiornika. Zrobilem bardzo wstepne ustawienia ( troszke musialem poglowkowac , bo to pierwszy uzbrajany model od chyba 3 lat ? ) , ale z pamiecia widac nie najgorzej. Po zamontowaniu kapoty silnika okazalo sie , ze bede musial skrocic mocowanie silnika o okolo 4-5 mm . Ponziewaz mam to zamocowane na 4 "rurkach" i sruba 80x4 mm do nakretki klowej , wiec musze tylko rozkrecic i poskracac rurki .Poza tym wszystko ladnie pasuje i dziala. Jak juz wczesniej pisalem , zrobilem serwa i w gornych i dolnych skrzydlach . Wukonalem tez "trumne" na pakiet LiPo , ktory teraz bedzie latwo wsunac i "zatrzasnac" rzepem . Pakiet bedzie w tej trumnie siedzial bardzo stabilnie i bedzie jednoczesnie latwy do wymiany. Ponizej kilka fotek. Najwazniejsze , ze oczyszczam powoli stol przed pracami nad IARem 80 ( nie , nie , pomysl NIE umarl ) , bo ciezko bedzie pogodzic kilka projektow jednoczesnie. P.S. Acrolifta o ktorym pisalem kilka postow wyzej , znalazlem w koncu we Wloszech ( 130 EUR ) , nowego w sklepie !!!! Mam do niego silnik , smiglo , kolpak , serwa , pakiety , wiec w sumie prawie wszystko ! Znowu model za darmo ? Planuje machnac kadlub na pomaranczowo i model bedzie prawie w klasycznych barwach GULFa . Model bedzie troszke mocniejszy jak instrukcja przewiduje , ale patrzac na niego , widze ze troszke wiecej mocy mu sie przyda. Nie wiem dlaczego nazwali go ACRO , bo na model akrobacyjny to on raczej NIE wyglada. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Niestety "Krystian" w tej ( powyzszej ) konfiguracji jest NIE do wywazenia ( dzisiaj robilismy jeszcze raz proby na lotnisku ) . Jasne , moge wkleic w maske 120G olowiu i bedzie po problemie , ale nie tedy droga. Przeniose serwa do przodu ( ale POD polke ) , tak jak zrobil to gosciu na zdjeciu . Przerzuce tez odbiornik , a i regla popchne na maxa ( bede musial tylko przedluzyc kable ) . Mysle , ze wtedy bez olowiu bedzie OK. Jesli on sie wyrobil z MNIEJSZYM silnikiem ( ma 32 , a ja 46 ) , to MUSI zadzialac ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 10 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 W dniu 14.03.2022 o 22:05, jarek996 napisał: Nie wiem dlaczego nazwali go ACRO , bo na model akrobacyjny to on raczej NIE wyglada. No fakt , nie są to kształty klasycznego akrobata ale o to mniejsza: model jest piękny te opływowe linie kadłuba i zakończenia płatów wyglądają przepięknie. Widać ,że będzie przecinak Gratuluję zakupu i jak oblatasz wrzucaj foto bo jest co podziwiać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Wczoraj przenioslem serwa wysokosci i kierunku maksymalnie do przodu. Zmieni to mocno SC , bez doklejania olbrzymich ilosci olowiu. Juz widze , ze bedzie duzo lepiej. Regulator tez pojdzie troszke do przodu i mysle , ze bedzie prawie OK . Zamontowalem je na gorze ( tajk jak bylo ), bo montujac na dole ( tak jak znalazlem na jakims forum ), ciezko byloby pociagnac do nich popychacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Odbiornik też do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 17 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 W dniu 16.09.2022 o 08:31, kesto napisał: Odbiornik też do przodu Oczywiscie ze tak ! Tutaj (na zdjeciu), jest jeszcze w starym polozeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 17 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 Bardzo dobrze, że kombinujesz z przenoszeniem wszystkich możliwych komponentów na przód, a nie idziesz na łatwiznę z ołowiem. Model z pewnością się odwdzięczy w lataniu ? Piękny model, bardzo lubię akrobacyjne dwupłaty (mam rewelacyjnego Pittsa Sebartu). Kończ, czekam na oblot i Twoje wrażenia z latania nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi