Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. jarek996 Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 IAR by juz pewnie latal ( ? ) , ale przyszla niestety wojna i zbiorka darow zablokowala mi troszke garaz. Moj kolega ma 3 ukrainskie rodziny w Polsce ( dzieci i kobiety , ale bez facetow ) , a w jego miejscowosci jest jeszcze wiele rodzin potrzebujacych WSZYSTKIEGO ( oprocz faktycznie jedzenia ). Zabawki i ciuchy + art. higieniczne . Zorganizowalem zbiorki w moim klubie kolarskim i troszke wsrod znajomych. Jutro kolega zabiera to do Polski , wiec NIE moge na razie budowac IARa ? Zdjecia na dowod ( teraz lezy tego DUZOOO wiecej ) : 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Brawo! ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 IAR w koncu sluzyl do zabijania , wiec moze poczekac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Jarek, chwała Ci za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Chwala to WAM za to co zrobiliscie , tam w Polsce !!! Mimo ze nie jest lekko i na pewno komplikuje to troszke normalne zycie , to takie "dzialania" moga przyniesc TYLKO pozytywne efekty w niedalekiej przyszlosci . Ja staram sie chociaz cos tam malego zrobic , ale to co WY w Polsce robicie , to jest cos niesamowitego !!!! Swiat to widzi i podziwia. Mam wiele pochwal od znajomych Szwedow i sa wrecz dumni z Polakow . Nam tez wielokrotnie rozne kraje pomogly , wiec wspaniale , ze my tez potrafimy i umiemy sie odwdzieczyc. Jade teraz ( za 5 min ) odwiezc wszystko koledze , bo wlasnie przyjechal. Wczoraj doszlo jeszcze z 10 workow z dzieciecymi ubraniami i zabawkami ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 No niestety ( dla mnie ) , dary pojechaly i garaz opustoszal ? Teraz nie mam ZADNYCH wymowek , do NIE budowania IARa. Bylem przed chwila odpalic nowa pile i jestem pod wielkim wrazeniem ! Mialem dotychczas te ktora pokazywalem wyzej w temacie , ale rzadko z niej korzystalem , bo miala takie wibracje , ze trzeslo sie pol Malmö. Nie mialem jej ochoty przykrecac do stolu , bo wtedy latal stol . Zakupilem w miedzyczasie pile Proxxona i dzisiaj ja pierwszy raz uruchomilem . Zrobielm to na podlodze ( mam betonowa posadzke z zywica ) i nawet nie przesunela sie o mm !!! Absolutnie ZADNYCH drgan !!! Zalozylem tez "zakrecony" brzeszczot ( tnie kazda strona ) i po prostu cuda na kiju ! Mozna wycinac milimetrowe przejscia . Teraz musze tylko poprzerysowywac wregi na sklejke i bedzie ostra jazda ! Milo , ze kojne narzedzie od PROXXONa nie zawiodlo ? Model ktory nabylem ( uzywany , ale jak nowy za 65 EUR ) nazywa sie Proxxon DSH 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 25 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2022 Mam bardzo podobną wyrzynarkę i również wcześniej miałem taką z Castoramy co jak się cięło to było widać dwa brzeszczoty. Tak franca wibrowała. Tym proxonem wycinałem również aluminium, między innymi felgi od kół w moim wampirze. To po prostu dobre narzędzie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 26 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2022 IAR rosnie w oczach ( moze nie tak jak Pawla , lub Lucjana modele ) , ale musialem w miedzyczasie zrobic jeszcze 100 km na rowerze ( czego oni pewnie NIE zrobili ) ? Wregi silnikowe i pierwsze przy placie ze sklejki 6 mm , reszta z 3 mm . Mam nadzieje , ze jutro beda wszystkie i wtedy dobiore listwy i zaczne wycinanie gniazd . 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Dzisiaj wygralo niestety kolarstwo. Pierszy raz w tym roku na mojej szosowce , wiec poszedl ogien ( trening z klubem ) . Po BARDZO szybkich 110 km musialem sobie odpoczac zanim wycialem kilka wreg. Zostaly mi jeszcze ze 3-4 szt. i kadlub ( bez wregi silnikowej , bo tam mam jeszcze kilka przemyslen ) bedzie gotowy. Pozostanie wyciac we wszystkich gniazda na listwy i powoli dieslowac JAK to zlozyc do kupy. Pozostanie jeszcze wyciecie domku na zbiornik . Moze w tym tyg. doastane profil skrzydla opracowany przez firme "LATAJACY KANGUR" ( Andzrej Klos ) , co pozwoli mi wlasnie wuciecie domku na zbiornik , ktory przejdzie pozniej w negatyw skrzydla ( a do tego potrzebuje profil czesci kadlubowej skrzydla ). Tak wiec prace sie jako-tako posuwaja . Wczoraj moglem zrobic wiecej , ale bylem polatac . 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Brawo... ja stoję z budową M18. Inny projekt realizuję związany z moja "modelarnią", mam nadzieję, że w połowie kwietnia skończę, to znowu ładna pogoda, latać się chce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 16 godzin temu, robert.pilot napisał: latać się chce... Jezdzic sie tez chce ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Dzisiaj chcialem zaczac przymierzac sie do stat. poziomego , ale niestety plany ktore mi doslano ( w pierwszych zabraklo kilku rysunkow ) , przyszly w prawidlowej skali ( TZN nie sa powiekszone o 150 % ) . Dostalem je ze dwa mis. temu , ale nie wyjmowalem z tuby , bo bylen pewien , ze sa OK. Tak wiec napisalem do firmy ktora mi to robila , zeby tym razem SKUPILI sie powiekszajac i wydrukowalki to co potrzebuje. Pozostaje wiec dalsze dlubanie przy kadlubie ? P.S. poziomy jest na tych zwinietych rulonach. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Patrze tak sobie na te moje wregi i jakos wydaje mi sie , ze wszystkie od kabiny w tyl ( do statecznika ) , maja za male "wciecie" i garb za kabina nie bedzie wyraznie zaznaczony ( tak jak w oryginale ) . Na zdjeciach widac to wyraznie i nie wiem czy nie "poglebic" ich troszke , bo jak probowalem oblozyc wrege kartonem , to zadne wyrazne "zalamanie" tam nie powstaje . Widac to tez we wszystkich dostepnych publikacjach , a popatrzcie na moje wregi ( wyciete wg planow ) przylozone do linialu ? Jest moze jakis mm wglebienia , ktorego prawie nie widac. Moze wziac krzywik i zrobic tam wyraznego garba ( czyli wciac sie glebiej ) na TZW oko ? To dosyc wazny element tego samolotu ( modelu ) i bedzie sie bardzo rzucal w oko jego brak. Zdaje sobie sprawe , ze to nie bedzie zadna makieta , ale chyba akurat TO nalezaloby poprawic ? Jak uwazacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 28 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Mięsa zostało na tyle że spokojnie możesz rzeźbić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 28 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2022 Miesa to jest , ale czy WARTO ? To przelamanie jest dokladnie na listwie miedzy 26-27 centymetrem na liniale , wiec latwo to "wyliczyc" . Trzeba zrobic tak jak na zalaczonym szkicu. Druga opcja , to "wychudzic" pierwsza za kabina i ostania ( przy stateczniku) , reszte zlozyc tak jak jest i pozniej doszlifowac z linialem , zeby uzyskac linie na calym garbie . Mam do tego narzedzie , wiec pojdzie lekko , Wstawilbym tylko jeszcze jedna listwe , zeby byly dwie listwy "graniczne" , na ktorych zaczynalyby sie ( lub konczyly) pokrycia kadluba i "garbu" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 11 godzin temu, jarek996 napisał: chyba akurat TO nalezaloby poprawic ? Jak uwazacie ? Popraw. Plan z którego robisz ten model, to dość poważnie uproszczona uwięziówka. Daje ona co prawda jakieś pojęcie o konstrukcji, ale daleko odbiega od kształtu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Godzinę temu, kesto napisał: Plan z którego robisz ten model, to dość poważnie uproszczona uwięziówka Teraz mi to piszesz , jak za 15 min mialem odpalac silnik i pokolowac na lotnisku ??? Na szczescie ja buduje POWAZNIE uproszczona "cwiercmakiete" ? Ale poprawie , bo to wazna rzecz w tym modelu. W koncu caly ogon , to PZL-24 ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Cytat W koncu caly ogon , to PZL-24 ! No własnie! A weź dobre plany pezetelki i porównaj jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 29 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 13 godzin temu, jarek996 napisał: Miesa to jest , ale czy WARTO ? To przelamanie jest dokladnie na listwie miedzy 26-27 centymetrem na liniale , wiec latwo to "wyliczyc" . Trzeba zrobic tak jak na zalaczonym szkicu. Druga opcja , to "wychudzic" pierwsza za kabina i ostania ( przy stateczniku) , reszte zlozyc tak jak jest i pozniej doszlifowac z linialem , zeby uzyskac linie na calym garbie . Mam do tego narzedzie , wiec pojdzie lekko , Wstawilbym tylko jeszcze jedna listwe , zeby byly dwie listwy "graniczne" , na ktorych zaczynalyby sie ( lub konczyly) pokrycia kadluba i "garbu" . Takie obcinanie na oko nie wyjdzie za dobrze; model bedzie wygladal jak "Nasza Szkapa". Najlepiej zeskanowac te wregi, "zbudowac" kadlub w CAD i poprawic w 3D. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi