young Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Bardzo fajnie opisana teoria na przykładzie samolotu An-2. Sposób przekazania informacji bardzo zrozumiały. 280 stron jak na moją kolekcję to całkiem świeże wydanie 1979r. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 A teraz zamknął się cykl moich starań o posiadanie w moich zbiorach całości opracowań o Polskich Konstrukcjach Lotniczych . Jest nad czym się zastanowić oraz wspaniały materiał do przemyśleń. Poniżej fotka co mam na myśli 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Nowa książka w mojej kolekcji: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 Czekałem, czekałem i udało się zdobyć w "rozsądnej" cenie książkę o szybowcu SG-38. Bardzo fajna , dużo zdjęć. (Mała anegdota: kupiłem w niemieckim antykwariacie, i czekałem na dane do wpłaty. Za parę dni kurier dostarczył książkę, a ja pisałem prośbę o podanie danych do wpłaty ). 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 Fajny ten szybowiec, gdzieś w sieci widziałem jak ktoś podobna maszyną latał. Trzeba mieć odwagę bo brak kabiny i uczucie pewnie bardzo dziwne. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2023 W dniu 8.12.2023 o 07:21, mr.jaro napisał: ja szukam zwykle ksiazek dosyc trudno dostepnych To zadna sztuka Jarek. Ja szukam ksiazek jeszcze NIEwydanych ? 12 godzin temu, FockeWulf napisał: Fajny ten szybowiec, gdzieś w sieci widziałem jak ktoś podobna maszyną latał. Trzeba mieć odwagę bo brak kabiny i uczucie pewnie bardzo dziwne. Filmy sa pomieszane. Leci na boska, a laduje w butach (drugi). Odwrotnie byloby mozliwe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Długie wieczory jest co czytać . Dotarła leciwa książka , ale za to bezcenna zawartość. Ciekawy rozdział o drewnie stosowanym w szybowcach. Prawie 400 stron ! Jest co czytać a co dopiero zrozumieć ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 W dniu 1.12.2023 o 09:02, young napisał: Mała rzecz a cieszy. Książka znanego autora Włodzimierza Humena z 1958 r !!!! nakład 3000 egz. Jak na tamte czasy niesamowite źródło informacji o szybownictwie. Obecnie dobre źródło historii. Polecam Jest taki film o tym samym tytule, konsultowany przez autora książki: 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 2 godziny temu, pietrku napisał: Jest taki film o tym samym tytule Nie wiedziałem a film to świetny kawałek historii i jak fajnie zmontowany jestem zaskoczony pozytywnie. Dzięki za link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 18 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Dzisiaj kurier przerzucił coś na podwórko, muszę przyznać że rzut miał daleki ? .Pięknie wydane książka, kredowy papier, kolorowe zdjęcia ! I zwięzły opis parametrów. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 W dniu 18.12.2023 o 20:50, young napisał: Dzisiaj kurier przerzucił coś na podwórko, muszę przyznać że rzut miał daleki ? .Pięknie wydane książka, kredowy papier, kolorowe zdjęcia ! I zwięzły opis parametrów. Mam wiele z tej serii. Fajnie byloby jeszcze, gdyby mialy wiekszy format ? Do mnie dotarla dzisiaj: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Ciekawy ten korbowód że str 142 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 Godzinę temu, young napisał: Ciekawy ten korbowód że str 142 Sa setki takich fajnych szczegolikow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 13 godzin temu, young napisał: Ciekawy ten korbowód że str 142 Pewna odmiana tego systemu z wielkim powodzeniem stosowana jest do dzisiaj w silnikach Harley-Davidson. Z ta roznica, ze w tych motocyklach sa tylko dwa cylindry, wiec oba korbowody siedza na wspolnym czopie (czy jak to sie tam nazywa) walu korbowego. Silniki te sa super wytrzymale, a wlasnie takie rozwiazanie korbowodow zapewnia jedyny w swoim rodzaju sound, ktory stal sie tradycja i wsrod milosnikow tej marki okreslany jest jako "potato, potato" ?. Zlosliwe jezyki twierdza, ze gdyby company zmienila to rozwiazanie, uzytkownicy wszczeliby rewolucje. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Skąd Mikołaj wiedział że sroki nie mam w kolekcji ? Teraz już mam . Kolejna ciekawa pozycja . Dużo rysunków na plus ale za mało opisów i historii !!!! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Super zdjecie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 26 minut temu, young napisał: Skąd Mikołaj wiedział że sroki nie mam w kolekcji ? Teraz już mam . Super, że Mikołaj wiedział co musi dostarczyć. To zdjęcie szczególnie ukazuje jakie czasem bywa lotnictwo. Jest to cudowna pasja, ale jedna zdarzają się czasem wypadki. Oby ich jak najmniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 21 minut temu, Andrzej Klos napisał: Super zdjecie! Zdjęcie tak, pilot nie dał rady przeżyć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 Godzinę temu, young napisał: Zdjęcie tak, pilot nie dał rady przeżyć.... Tak myslalem, ale zrobil to w jakim stylu ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 26 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2023 Fajna lektura. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi