mac Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Może ktoś się orientuje jaki jest okres przydatności paliw do silników żarowych? Np.model technics? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 19 minut temu, mac napisał: Może ktoś się orientuje jaki jest okres przydatności paliw do silników żarowych? Np.model technics? Latam na tych paliwach , z tego co pamiętam to najdłużej miałem bańkę przechowywaną około dwóch lat. Wszystko było w porządku ,oczywiście paliwo było przechowywane szczelnie zakręcone w suchym miejscu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 W zeszłym roku dopaliłem w samochodach ostatnie litry mojej mieszanki opartej o wcześniejszą wersję paliwa MT BigBang 30% (żółte) zakupionego jeszcze w 2008r. I działało. Z tym, że stało przez te lata w ciemnej, chłodnej piwnicy. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 nie no informacja o 13 latach składowania paliwa na potwierdzenie jego trwałości... Tego już chyba nikt nie przebije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 W tym roku oddałem ¾ baniaczka paliwa MT z roku 2010 podobno silnik odpalił normalnie.Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 45 minut temu, mac napisał: nie no informacja o 13 latach składowania paliwa na potwierdzenie jego trwałości... Tego już chyba nikt nie przebije na zdjęciu widać banieczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Faktycznie , jest banieczka Kurczę to może i ja swoje tornado ze stalowej bańki 20tki z 1% nitro jeszcze odpalę. Pobiłbym rekord ;)Jeszcze z 10 litrów paliwa w niej zostało. Pamięta ktoś Szmajsnera sklep?. Które to były lata 2002, 2004? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Paliwo jak wino, im starsze tym lepsze? Mój Cox 0,8 pracuje na paliwie zakupionym jeszcze w ubiegłym wieku, nie pamiętam dokładnie, prawdopodobnie gdzieś około 1995 roku. Plastikowa bańka 2,5 L. Etykieta odpadła, paliwo leżakuje w zimnej ciemnej piwnicy. Silnik odpala na czystym, ale dodaję do niego 1/3 tornada z 10% nitrometanu, które też ma co najmniej 10 lat. Silnik lata w mikro-uwięziówce nie częściej niż raz w roku. Ponieważ to jedyny żarowy silnik jakiego teraz używam to zapas starczy jeszcze na 20 lat. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 2 godziny temu, mac napisał: Faktycznie , jest banieczka Kurczę to może i ja swoje tornado ze stalowej bańki 20tki z 1% nitro jeszcze odpalę. Pobiłbym rekord ;)Jeszcze z 10 litrów paliwa w niej zostało. Pamięta ktoś Szmajsnera sklep?. Które to były lata 2002, 2004? Pamiętam , co to były za czasy sklep działał w Rzeszowie od 1996 - 2015 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 17 godzin temu, mac napisał: nie no informacja o 13 latach składowania paliwa na potwierdzenie jego trwałości... Tego już chyba nikt nie przebije Ile to paliwa kupiliśmy w tym sklepie . Były momenty że Szmajsner sam przywoził do nas paliwo po 150 l ! Najwięcej szło Tornado 1% i w kilku wylatywaliśmy to. Christian często do nas wpadał i latał z nami. Mam jeszcze jedną bańkę tego tornada nie tykaną. Odpaliłem Cox-a na Byronie 4T z 2015 r. Dolałem troszkę rycyny i chodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 ha! Zachęcony opiniami kolegów odkurzyłem i ja bańkę z tornadem 1%. Jest w niej ponad 10 l paliwa. Zlałem trochę na próbę. Jest słomkowe i klarowne. Na bańce numer serii i na końcu liczba /95 czyli to pewnie rok produkcji. Kupowałem również paliwo śmigłowcowe i ono miało kolor wpadający w niebieski ,podobny do obecnych paliw kavana. Jak się zrobi cieplej to przetestuję na jakimś małym motorku. Pamiętam też ,że była dyskusja o tym , że to paliwo zawiera za mało oleju. Tak było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Mam odmienne doświadczenia z paliwkiem Model Technics bez nitro. Po kilku latach silnik nie chciał palić, zmieniłem paliwo i zaczął chodzić. Paliwo jeszcze mam, minęło kilka kolejnych lat, ale może sporóbuje odpalić na wyregulowanym silniku. Może trochę straciło wogoru, ale dalej da radę? Przechowywane w piwnicy ca. 14-17 °C.Czy da się jakoś zmierzyć zawartość metanolu / oleju w próbce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Godzinę temu, FockeWulf napisał: Czy da się jakoś zmierzyć zawartość metanolu Nalac sete , wypic na raz . Jak trzeba przekasic i popic , to znaczy ze jest OK. Jak bez przekaski i popitki , to znaczy ze "zwietrzale" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Cytat Nalac sete , wypic na raz . Jak trzeba przekasic i popic , to znaczy ze jest OK. Jak bez przekaski i popitki , to znaczy ze "zwietrzale" W tym przypadku tylko paliwo na oleju rycynowym zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Z rycyną może być niezamierzony skutek uboczny ? Ale tak serio, da się jakoś zmierzyć jakość paliwa? Najprościej oczywiście wypalić bak nowego, bak starego i jak nie ma różnicy to po co przepłacać ? A jakieś inne metody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi