mac Posted April 4, 2022 Posted April 4, 2022 Może ktoś się orientuje jaki jest okres przydatności paliw do silników żarowych? Np.model technics?
Ares Posted April 4, 2022 Posted April 4, 2022 19 minut temu, mac napisał: Może ktoś się orientuje jaki jest okres przydatności paliw do silników żarowych? Np.model technics? Latam na tych paliwach , z tego co pamiętam to najdłużej miałem bańkę przechowywaną około dwóch lat. Wszystko było w porządku ,oczywiście paliwo było przechowywane szczelnie zakręcone w suchym miejscu. 2
Granacik Posted April 4, 2022 Posted April 4, 2022 W zeszłym roku dopaliłem w samochodach ostatnie litry mojej mieszanki opartej o wcześniejszą wersję paliwa MT BigBang 30% (żółte) zakupionego jeszcze w 2008r. I działało. Z tym, że stało przez te lata w ciemnej, chłodnej piwnicy. 2
mac Posted April 4, 2022 Author Posted April 4, 2022 nie no informacja o 13 latach składowania paliwa na potwierdzenie jego trwałości... Tego już chyba nikt nie przebije
Osa Posted April 4, 2022 Posted April 4, 2022 W tym roku oddałem ¾ baniaczka paliwa MT z roku 2010 podobno silnik odpalił normalnie.Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka 1
Granacik Posted April 4, 2022 Posted April 4, 2022 45 minut temu, mac napisał: nie no informacja o 13 latach składowania paliwa na potwierdzenie jego trwałości... Tego już chyba nikt nie przebije na zdjęciu widać banieczkę
mac Posted April 4, 2022 Author Posted April 4, 2022 Faktycznie , jest banieczka Kurczę to może i ja swoje tornado ze stalowej bańki 20tki z 1% nitro jeszcze odpalę. Pobiłbym rekord ;)Jeszcze z 10 litrów paliwa w niej zostało. Pamięta ktoś Szmajsnera sklep?. Które to były lata 2002, 2004? 1
kpawel Posted April 4, 2022 Posted April 4, 2022 Paliwo jak wino, im starsze tym lepsze? Mój Cox 0,8 pracuje na paliwie zakupionym jeszcze w ubiegłym wieku, nie pamiętam dokładnie, prawdopodobnie gdzieś około 1995 roku. Plastikowa bańka 2,5 L. Etykieta odpadła, paliwo leżakuje w zimnej ciemnej piwnicy. Silnik odpala na czystym, ale dodaję do niego 1/3 tornada z 10% nitrometanu, które też ma co najmniej 10 lat. Silnik lata w mikro-uwięziówce nie częściej niż raz w roku. Ponieważ to jedyny żarowy silnik jakiego teraz używam to zapas starczy jeszcze na 20 lat. 2
Artur Lis Posted April 4, 2022 Posted April 4, 2022 2 godziny temu, mac napisał: Faktycznie , jest banieczka Kurczę to może i ja swoje tornado ze stalowej bańki 20tki z 1% nitro jeszcze odpalę. Pobiłbym rekord ;)Jeszcze z 10 litrów paliwa w niej zostało. Pamięta ktoś Szmajsnera sklep?. Które to były lata 2002, 2004? Pamiętam , co to były za czasy sklep działał w Rzeszowie od 1996 - 2015 1
Nielot Posted April 5, 2022 Posted April 5, 2022 17 godzin temu, mac napisał: nie no informacja o 13 latach składowania paliwa na potwierdzenie jego trwałości... Tego już chyba nikt nie przebije Ile to paliwa kupiliśmy w tym sklepie . Były momenty że Szmajsner sam przywoził do nas paliwo po 150 l ! Najwięcej szło Tornado 1% i w kilku wylatywaliśmy to. Christian często do nas wpadał i latał z nami. Mam jeszcze jedną bańkę tego tornada nie tykaną. Odpaliłem Cox-a na Byronie 4T z 2015 r. Dolałem troszkę rycyny i chodzi 1
mac Posted April 5, 2022 Author Posted April 5, 2022 ha! Zachęcony opiniami kolegów odkurzyłem i ja bańkę z tornadem 1%. Jest w niej ponad 10 l paliwa. Zlałem trochę na próbę. Jest słomkowe i klarowne. Na bańce numer serii i na końcu liczba /95 czyli to pewnie rok produkcji. Kupowałem również paliwo śmigłowcowe i ono miało kolor wpadający w niebieski ,podobny do obecnych paliw kavana. Jak się zrobi cieplej to przetestuję na jakimś małym motorku. Pamiętam też ,że była dyskusja o tym , że to paliwo zawiera za mało oleju. Tak było?
FockeWulf Posted April 5, 2022 Posted April 5, 2022 Mam odmienne doświadczenia z paliwkiem Model Technics bez nitro. Po kilku latach silnik nie chciał palić, zmieniłem paliwo i zaczął chodzić. Paliwo jeszcze mam, minęło kilka kolejnych lat, ale może sporóbuje odpalić na wyregulowanym silniku. Może trochę straciło wogoru, ale dalej da radę? Przechowywane w piwnicy ca. 14-17 °C.Czy da się jakoś zmierzyć zawartość metanolu / oleju w próbce?
jarek996 Posted April 5, 2022 Posted April 5, 2022 Godzinę temu, FockeWulf napisał: Czy da się jakoś zmierzyć zawartość metanolu Nalac sete , wypic na raz . Jak trzeba przekasic i popic , to znaczy ze jest OK. Jak bez przekaski i popitki , to znaczy ze "zwietrzale" 1
mac Posted April 5, 2022 Author Posted April 5, 2022 Cytat Nalac sete , wypic na raz . Jak trzeba przekasic i popic , to znaczy ze jest OK. Jak bez przekaski i popitki , to znaczy ze "zwietrzale" W tym przypadku tylko paliwo na oleju rycynowym zadziała.
FockeWulf Posted April 5, 2022 Posted April 5, 2022 Z rycyną może być niezamierzony skutek uboczny ? Ale tak serio, da się jakoś zmierzyć jakość paliwa? Najprościej oczywiście wypalić bak nowego, bak starego i jak nie ma różnicy to po co przepłacać ? A jakieś inne metody?
robraf Posted January 8 Posted January 8 w tym roku odpalalem silniki na ostatnim litrze mojego pierwszego paliwa model technics jeszcze z 2005 roku 10% nitro mialo (ile zostalo po tylu latach nie wiem ) ale to byly czasy kiedy model technics mial po 18% oleju ... a nie marne 8-10 jak teraz. odpalilo bez problemu ( odpalam rozrusznikiem)
witold_pi Posted January 8 Posted January 8 wszystko zależy ile wilgoci załapie metanol, olej raczej wolno się degraduje 🙂
jarek996 Posted January 8 Posted January 8 Witek; oproznij skrzynke, bo wiadomosci nie dochodza! Twoj silnik wrocil do nadawcy.
Recommended Posts