Daniel1978 Opublikowano 11 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Dziękuję Adamie. Fajnie że się podoba i fajnie się buduję. Lotnisko to raczej przyszły sezon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Znalazłem na OLX gościa co sprzedaje części Wicherka z CNC. Lepiej robić 15 czy 25, możliwości transportowe są (VW Caddy). I jeszcze jedno, skoro walczymy o każdy gram na ogonie, czy nie lepiej, żeby kadłub się zwężał ku końcowi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 39 minut temu, CrazyTomas napisał: Znalazłem na OLX gościa co sprzedaje części Wicherka z CNC. Lepiej robić 15 czy 25, możliwości transportowe są (VW Caddy). I jeszcze jedno, skoro walczymy o każdy gram na ogonie, czy nie lepiej, żeby kadłub się zwężał ku końcowi ? Tomku, zależy czego od modelu oczekujesz. Jeśli chcesz mały i tani poręczny trener polecam 15. A jak wolisz model bardziej efektowny i masz fundusze na większe /droższe pakiety ( zakładam ,że to będzie elektryk) wybierz 25. Model większy zawsze będzie lepiej latać. Propo kadłuba to ja u siebie mam kadłub zwężony tak ,że na końcu jest jakieś 20mm ( w Wicherku 15). Myślę ,że to nawet ładniej wygląda. Jeśli chodzi o wielkość modelu to jeszcze polecam kierować sie zasadą im mniejsze doświadczenie tym mniejszy model: jeśli masz duże doświadczenie w lataniu i budowaniu to lepiej wybrać wiekszy model. A jak początkujesz to mniejszy/tańszy będzie lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 23 minuty temu, Ares napisał: Model większy zawsze będzie lepiej latać. 23 minuty temu, Ares napisał: zakładam ,że to będzie elektryk 24 minuty temu, Ares napisał: Jeśli chodzi o wielkość modelu 1/ to prawda 2/a dlaczego Arku tak zakładasz ? bo niby takie tryndy 3/jeżeli chodzi o wielkośc modelu to zdecydowanie buduje sie łatwiej model duży, mysle tu o łatwości budowania a nie o kosztach 4/ Wicherek 25 RC daje naprawdę duże możliwości, zbudowania dobrze latającego modelu i to lekkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 50 minut temu, d9Jacek napisał: 2/a dlaczego Arku tak zakładasz ? bo niby takie tryndy Dokładnie, prawie wszyscy teraz latają elekrykami ,silników żarowych coraz mniej stąd moje założenie 51 minut temu, d9Jacek napisał: 3/jeżeli chodzi o wielkośc modelu to zdecydowanie buduje sie łatwiej model duży, mysle tu o łatwości budowania a nie o kosztach Być może, ja duzych modeli nie buduję więc nie mam porównania ale trudność moim zdaniem polega na choćby zdobyciu prostej dużej deski motażowej oraz miejsce do budowy: np.moja modelarnia jest bardzo fajna ale to pomieszczenie na poddaszu 2x5m małe i średnie modele oki ale z większym już bym miał problemy ( choć 25 to nie jest jeszcze duży samolot) A co do łatwości budowy to pewnie masz rację: duże wręgi czy żeberka łatwiej kleić niż coś malutkiego patrząc przez szkło powiększające. Ja zawsze miałem jednak problemy ze znalezieniem długich >1m idealnie równych desek montażowych. Jak tylko trochę większa to zaraz mniej lub więcej wadliwa Może wiesz skąd pozyskać taką deskę ( np. 150mmx35mm) ale idealnie równą? 54 minuty temu, d9Jacek napisał: 4/ Wicherek 25 RC daje naprawdę duże możliwości, zbudowania dobrze latającego modelu i to lekkiego Zdecydowanie masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Będzie elektryk. Chyba jednak 25. Zakładam ciąg na poziomie nie większym niż waga modelu, to ma być samolot a nie śmigłowiec z pionowym wirnikiem. Do RC i lotek lepszy statecznik nośny czy płaski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 3 minuty temu, CrazyTomas napisał: Będzie elektryk. Chyba jednak 25. Zakładam ciąg na poziomie nie większym niż waga modelu, to ma być samolot a nie śmigłowiec z pionowym wirnikiem. Do RC i lotek lepszy statecznik nośny czy płaski. Do Wicherka RC w usterzeniu poziomym zawsze stosuje się profil albo symetryczny albo typu płaska płytka ( to też de facto profil symetryczny) Profil płasko wypukły miał sens w modelu swobodnie latającym. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 1 godzinę temu, Ares napisał: taką deskę ( np. 150mmx35mm) ale idealnie równą? tak, Castorama lub inny market budowlany- parapety okienne- klejone z listew na mikrowczepy, są róznych wymiarów, ewentualnie sprawdza sie płyta karton gips, ale tu musiśz dać pod nia jakiś solidny podkład typu płyta OSB#22mm czy podobna.Ja uzywam deski kreślarskiej , parapetu i mojej pierwszej deski zrobionej 100 lat temu, 2 płyty stolarskie #20mm oklejone sklejka lisciastą( chyba olcha) i oblistwione dookoła.Cięzka cholernie ale bardzo stabilna.Skrzydła wicherkowe do 25 budowałem na kreślarskiej- oba płaty jednocześnie w odbiciu lustrzanym , co by dwóch jednakowych nie zbudować co dośc często sie zdarza. No i szybciej idzie. CA jako montażowy a pózniej mój ulubiony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 11 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2022 Potwierdzam przydatność płyt karton-gips do naszych zastosowań. Najczęstsze odpady to długość ok. 150 cm i szerokość ok 30cm. Można na tym wykleić kawał połówki skrzydła, oczywiście stroną "papierową" do góry. Szpilki wchodzą z odpowiednim oporem. Wystarczy jadąc do i z roboty bardziej się rozglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 9 godzin temu, d9Jacek napisał: tak, Castorama lub inny market budowlany- parapety okienne- klejone z listew na mikrowczepy Jacku mam takie deski właśnie z Castoramy ale trudno o naprawdę prostą.... Jak się zrobi dokładne pomiary to wcale nie są takie równe. Ja swoje przejechałem dodatkowo na tzw. grubościówce u stolarza. Jest lepiej. Ale moje są metrowe. Taka deska jak Twoja to skarb. Moje są jak wspominałem bardzo dobre ale jednka do mniejszych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1978 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 Budujemy dalej. Niestety kadłub od oryginalnego Wicherka jakimś cudem uległ znacznemu zwichrowaniu, zbudowałem nowy. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2022 No to moze jak latasz na SPEKTRUM, to Ci wysle TAKIE COS (patrz Spektrum) : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1978 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Dzisiaj Wicherek dostał napędy sterów. Zdecydowałem się na popychacze z rurki węglowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 11 minut temu, Daniel1978 napisał: Dzisiaj Wicherek dostał napędy sterów. Zdecydowałem się na popychacze z rurki węglowej. Nakrętki kłowe mocowania płata odwrotnie wklejone 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1978 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Zawsze tak wklejałem i modele jakoś latają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Że zawsze, to nie znaczy że poprawnie. Całe życie można robić ten sam błąd, nikt nie zabroni, ale chyba lepiej w końcu kiedyś się czegoś nauczyć... Słowo "JAKOŚ" ma tu kluczowe znaczenie. ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1978 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Spokojnie modele latają poprawnie jak na moje skromne umiejętności pilotażu, na pewno przy następnej budowie owego błędu nie popełnię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2022 Godzinę temu, Daniel1978 napisał: Zawsze tak wklejałem i modele jakoś latają? Kiedys Ci jakis powiew WYRWIE je z tej sklejeczki. Moze nie w Wicherku, ale kiedys na 100% ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1978 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Wicherek dostaje "kolor"... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 W dniu 4.12.2022 o 18:46, Daniel1978 napisał: Zawsze tak wklejałem Danielu , Wicherek bardzo ładny , staranna robota. Nowy kadłub wygląda solidnie i chyba bedzie nawet bardziej funkcjonalny niż oryginał więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Ale z nakrętkami to koledzy mają rację. Lepiej to poprawić: śruba płata próbuje wyrwać nakrętkę od sklejki i jeśli masz je od dołu siła dociska nakrętkę do płytki sklejki wrzynając kły jeszcze bardziej w drewno a jak masz z góry to nakretka jest odrywana od sklejki i trzyma się tylko na znikomej powierzchni klejenia styku drewno- powierzchnia nakrętki. Jeśli koniecznie tak chcesz zostawić to chociaż solidnie zaaplikuj bardzo rzadkim CA wokół to zawsze trochę wzmocni to mocowanie. A najlepiej dodaj niewielką płytkę ze sklejki zaraz za natarciem i tam zastosuj sruby mniejszej średnicy z wklejonymi już prawidłowo nakrętkami. Podczas lotu przy silnym wietrze lub bardziej dynamicznym manewrze Twoje obecne mocowanie może puścić. Mam nadzieję ,że nie pogniewasz się ale nie idzie tu o wymądrzanie się a o bezpieczeństwo pięknego zresztą Twojego modelu . Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi