pepcio Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Oglądając relację z "Warbirds VI Lotnisko SKM Bobrowniki-23 lipca 2022r." zauważyłem model samolotu CR714C1 Cyclone. Dla mnie to wielka, miła niespodzianka , że wreszcie pojawił się na lotnisku model tego samolotu. Myślałem ,że mój to jedyny jaki powstał ( po kraksie został odbudowany jako model statyczny). Czy jest szansa aby konstruktor tego modelu ujawnił się na forum i coś więcej o tym swoim dziele opowiedział. Może ma ktoś kontakt z tym Panem. Warbirds VI - Lotnisko SKM Bobrowniki - 23 lipca 2022r. - Bing video Jak ja go budowałem to niewiele publikacji było na jego temat. Był tak paskudny w eksploatacji ,że nawet Francuzom zabroniono na nim latać. Polakom to nie przeszkadzało. Mieli nawet dzięki nim zestrzelenia. Dzisiaj jest do obejrzenia w ML w Krakowie. W dzierżawie od Finów. Jestem fanem tego samolotu dlatego ciekawi mnie każda historia łącznie z właściwościami lotnymi modeli. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlodeklis Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Właścicielem tego Caudrona był kolega z Austrii niestety modelu już nie ma. Caudron..mp4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Kurczę! Szkoda!? Dziwna ta kraksa. Tak jakby zaszwankowała elektronika. W Bobrownikach na filmie widać ,że w powietrzu prezentował się extra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Piękny model. gratuluję jego konstruktorowi, szkoda, że się rozbił.... Kiedyś, kiedyś (w latach '80-tych ) miałem zamiar taki zbudować, już nie pamiętam wg jakich planów, ale na zamiarze się skończyło... 16 godzin temu, pepcio 11 napisał: Jestem fanem tego samolotu dlatego ciekawi mnie każda historia łącznie z właściwościami lotnymi modeli. Pewnie to widziałeś... http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/641/126/Caudron-C-714C1-Cyclone2 http://opisybroni.pl/caudron-c-714c1-cyclone/ Cytat https://www.anciens-aerodromes.com/?s=CR714C1+Cyclone ...Plusieurs livres, restauration de Caudron CR714C1 ‘’Cyclone’’ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 7 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Tak. Tutaj jest ciekawa relacja z pozyskanego samolotu w dzierżawę od Finów. W zamian za jego odbudowę. Prawdziwe źródło informacji znajduje się teraz w ML w Krakowie dla przyszłych budowniczych makiety. Caudron Renault CR. 714 Cyclone w Krakowie - Marynarka, Lotnictwo i okolice - Forum Odkrywcy (odkrywca.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 22 godziny temu, pepcio 11 napisał: Oglądając relację z "Warbirds VI Lotnisko SKM Bobrowniki-23 lipca 2022r." zauważyłem model samolotu CR714C1 Cyclone. Też zwróciłem na niego uwagę. Jest to jeden z tych samolotów, które mam w planie zrobić. Ktoś jeszcze zrobił CR-714 w barwach fińskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 W dniu 7.10.2022 o 14:12, kesto napisał: Jest to jeden z tych samolotów, które mam w planie zrobić. Nie pisz co masz zamiar zrobic, tylko czego masz zamiar NIE zrobic. Bedzie krocej ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 W dniu 7.10.2022 o 22:12, kesto napisał: ...Jest to jeden z tych samolotów, które mam w planie zrobić. ... Ciekawy samolot ale jakbys zrobil np TS8 Bies to byloby wieksze zainteresowanie. I kto wie, moze zostalbys swiatow gwiazda modelarstwa tak jak jeden z naszych kolegow po zrobieniu PZL23 Karas ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 10 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Zrobił w 2014tym roku Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 11 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2022 Nie wiem czy o tym samym modelu mowimy ale ja mialem na mysli 2021: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Osa Opublikowano 12 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2022 Ja nawiązałem do Twoich słów o zbudowaniu Biesa.. bo Kesto Biesa już ma na rozkładzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 No widzisz jak to ludzie roznie mysla... Pamietam tego Bies'a ale ja myslalem o prawdziwym modelu Bies, na miare mistrza Kesto, a nie jakis maluch z depronu bez podwozia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 2 godziny temu, Andrzej Klos napisał: Pamietam tego Bies'a maluch z depronu bez podwozia ? Bo to jest Bies na miarę moich możliwości. Czy ty wiesz, co ja robię tym Biesem? Ja nim otwieram oczy niedowiarkom, mówię: - Patrzcie, to jest moje, przeze mnie wykonane i to nie jest moje ostatnie słowo!? 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 10 minut temu, kesto napisał: Bo to jest Bies na miarę moich możliwości. ... No teraz to nas kokietujesz! Mozesz zrobic cokolowiek! 10 minut temu, kesto napisał: ... - Patrzcie, to jest moje, przeze mnie wykonane i to nie jest moje ostatnie słowo!? Mam nadzieje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Andrzej, jesteś w Australii, więc nie znasz kultowej komedii St. Barei p.t. "Miś". https://fb.watch/g7FG8ZyBeE/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 5 godzin temu, kesto napisał: Andrzej, jesteś w Australii, więc nie znasz kultowej komedii St. Barei p.t. "Miś". https://fb.watch/g7FG8ZyBeE/ "Misia" znaja nawet na Antarktydzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 14 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 W dniu 14.10.2022 o 02:26, jarek996 napisał: "Misia" znaja nawet na Antarktydzie! Niestety nie, malo ogladam Polskich filmow. I musze przyznac, nie za bardzo rozumiem kontekstu ?. Ale to nie jest wazne. Wazne jest aby Mistrz Kesto zaczal planowc nastepna Polska maszyne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 Na moje nieszczescie on chyba planuje jedna polska , z rumunskim przodem ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 15 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2022 10 godzin temu, jarek996 napisał: Na moje nieszczescie on chyba planuje jedna polska , z rumunskim przodem ? Chyba gdzies slyszalem o takim samolocie..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 16 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 15 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Chyba gdzies slyszalem o takim samolocie..? Ukazała się świetna książka pt. "Konstruktor" w postaci autoryzowanych wywiadów z mgr inż. Andrzejem Frydrychewiczem. I są tam opisy z czego składał się Kruk albo Iskierka albo Mrówka albo LALA-1. Jako, że "byłem blisko" niektórych projektów - mogę polecić do przeczytania, zwłaszcza inżynierom z branży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi