Ares Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 4 godziny temu, Stanisław z Gdańska napisał: Potem należy lutować z użyciem kalafonii, dobrej cyny z ołowiem i kalafonią (non EU) Już nie kupisz takiej no bo przecież ekologia....ale słusznie piszesz ,że była najlepsza. Ja mam kalafonię w postaci grudek zdobytą przez mojego ojca jeszcze w czasach PRL. Zawsze stosuję dużą ilość bo to co jest w cynie to moim zdaniem za mało. Stanisław ma rację ,że zimny lut to najgorszy scenariusz.....niby wszystko trzyma i nagle trach .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Totalnym laikiem w lutowaniu nie jestem. Kiedyś jak się lutowało starą lutownicą, zwykłą cyną i wszystko szło... Teraz robią badziewia, że lutować się nie da. Ostatnio synowi w starej audi montowałem centralny zamek, chciałem to zrobić ładnie, estetycznie, no nie da się, przewody czarnieją nie do polutowania, DRAMAT... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Wygląda na to że trzeba będzie samemu robić dobrą cynę. Jeżeli dobrze pamiętam był już wypadek odrzutowca pasażerskiego z powodu awarii komputera bo puściło lutowanie przez cynę ekologiczną. Było to chyba w jednym z odcinków "Katastrofy w przestworzach". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 Co do lutownicy to meliście rację. Lutownica transformatorowa 75W, bez problemu zabielone końcówki. Wielkie dzięki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 No widzisz: czyli była za mała moc lutwnicy. Najważniejsze ,że problem rozwiązany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 1 godzinę temu, robert.pilot napisał: Co do lutownicy to meliście rację. Lutownica transformatorowa 75W, bez problemu zabielone końcówki. Wielkie dzięki... Również jestem na etapie przygotowania wtyczek/gniazd MPX ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 12 godzin temu, Ares napisał: Już nie kupisz takiej no bo przecież ekologia... Cynę kupisz, tylko cyna nie nadaje się do lutowania, do tego są specjalne stopy. LC60 kupisz bez problemu, w każdym sklepie elektronicznym. Bezołowiowymi lutuje się tak samo dobrze jak masz odpowiedni stop i odpowiedni topnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 11 godzin temu, RobertK napisał: Również jestem na etapie przygotowania wtyczek/gniazd MPX ? Twoje to eleganckie...?, muszę swoje poprawić, ja wczoraj zrobiłem próbę na szybko czy transformatorowa da radę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Tak na marginesie. Jak konfigurujecie piny. Na ile serw? Ja unikam chińskich MPX ze względu na odkształcające się widełki w złączce męskiej. Może nie wszystkie są złe ale po co ryzykować. Są dostępne dobre złączki Muldentala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 2 minuty temu, paulusr napisał: Tak na marginesie. Jak konfigurujecie piny. Na ile serw? Teraz szykuję MPX do MX'a na skrzydła, więc będzie na jedno serwo, w trakcie budowy jest jeszcze DROMADER z oświetleniem, tam zastosuję złącze wielopinowe PowerBox. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 Ja u siebie akurat też do mx'a będę za chwilę na tym samym etapie, ale chyba nie będę MPX stosować ale zwykłe konektory z blokadą wypięcia. Pod jedno serwo nie opłaca się tych mpx'ów używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 1 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 2 godziny temu, mar_io napisał: Ja u siebie akurat też do mx'a będę za chwilę na tym samym etapie, ale chyba nie będę MPX stosować ale zwykłe konektory z blokadą wypięcia. Pod jedno serwo nie opłaca się tych mpx'ów używać. Ja zastosuję, ładniej to wygląda. W skrzydle będę miał na stałe gniazdo, wtyczka będzie wpinana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 9 godzin temu, paulusr napisał: ze względu na odkształcające się widełki w złączce męskiej Ale to jest normalne, ze zlaczka meska z czasem odksztalca sie w dol ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 45 minut temu, jarek996 napisał: Ale to jest normalne, ze zlaczka meska z czasem odksztalca sie w dol ? A ja myślałem Jarek że w górę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2022 52 minuty temu, Grzesiek napisał: A ja myślałem Jarek że w górę Jak wisisz nogami w gorze, to w gore (wzgledem wiszacego) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 12 godzin temu, jarek996 napisał: Jak wisisz nogami w gorze, to w gore (wzgledem wiszacego) ? I To jest myśl..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Akurat wczoraj lutowałem w nowym modelu. I zrobiłem to w niejedyny, niepoprawny (za to stary) sposób...... Chińskie złączki, chińska lutownica, za to cyna z polskiej dystrybucji. Kalafonia, jeszcze z 80-tych lat tym razem nie była potrzebna. Poszło wyjątkowo gładko ! Ale - nie zawsze jest fajnie. Dobrze sprawdza się też kwas z Obi do lutowania instalacji miedzianych. Ale pozostawiony sobie wykazuje własności korodujące. Dlatego pobielone elementy przemywam wodą i mydłem przed łączeniem. Jak łatwo zauważyć - dokładnie odwrotnie: wtyk poszedł na stałe do skrzydła.... I zazwyczaj tak robię. Gniazdo od strony zasilania. Sprawdziło mi się lutując tą zabawką przykładanie grota stożkiem wzdłuż pinu. Większa powierzchnia. Próba lutowania (takich złączy) zaostrzoną końcówką zawsze kończy się fatalnie - wydłuża się czas nagrzewania elementów, pin ma czas oddać ciepło i wyluzować się w tworzywie. - Jurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 W dniu 1.12.2022 o 08:41, paulusr napisał: Jak konfigurujecie piny. Na ile serw? To jest złączka na 4 serwa, na plastiku są opisy co do czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 W dniu 1.12.2022 o 08:41, paulusr napisał: Tak na marginesie. Jak konfigurujecie piny. Na ile serw? Ja unikam chińskich MPX ze względu na odkształcające się widełki w złączce męskiej. Może nie wszystkie są złe ale po co ryzykować. Są dostępne dobre złączki Muldentala. Ja stosuję 1-MPX na 2-serwa (nie używam BUS-a) Widziałem połączenia 1-MPX i jedno serwo (połączenia zdwojone) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Temat ogarnięty. Płytki przylutowane do złączy, zaizolowane i zamocowane w skrzydłach... Dzięki wszystkim za pomoc ? ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi