Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pacek Opublikowano 8 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 dzisiaj nie za wiele, ale silnik już w modelu 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2023 no i kolejny mały kroczek maska spasowana, dostęp do silnika będzie od dołu 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 16 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 mam trochę wątpliwości co do ustawienia silnika, autor wycinanki sugeruje, żeby przy zastosowaniu silnika elektrycznego ustawić po 2 stopnie skłonu i wykłonu, równocześnie przy silniku spalinowym wszystko jest ustawione na zero, na planach są dwa rodzaje napędu i spalina jest narysowana z zerowymi kątami a elektryk z tymi 2 stopniami ? Zostawić zero ? Napisałem do autora ale na razie czekam na odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2023 trochę się opuściłem, ale na usprawiedliwienie szykowałem do lotu swordfisha ESM, mam nadzieję, że jutro poleci uporałem się z silnikiem, no i przygotowałem miejsce na wnęki karabinów. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pacek Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Przymiarki to moja ulubiona część budowy troszkę się prace przy modelu posunęły do przodu. kupiłem też samoprzylepną folię aluminiową 0,05 mm. Marzy mi się cały przodek w polerownym aluminium 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 29 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Fajna robota! Przyjacielska rada - postaraj się następnym razem wyczyścić obiektyw aparatu / telefonu, zdjęcia wyjdą lepiej. Chyba że to ograniczenia sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 29 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 na tą chwilę z silnikiem waży 5,75 i jest za ciężki na ryj, a więc całe wyposażenie za SC. Jest szansa zmieścić się w planowanych 7 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulusr Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 W dniu 29.03.2023 o 18:36, FockeWulf napisał: Fajna robota! Przyjacielska rada - postaraj się następnym razem wyczyścić obiektyw aparatu / telefonu, zdjęcia wyjdą lepiej. Chyba że to ograniczenia sprzętu. To okulary mu zaparowali... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 wczoraj moja frustracja osiągnęła punkt zenitu. Trochę za bardzo zaufałem elementom dostarczonym razem z zestawem i zamiast pomierzyć wszystko brnąłem z budową. Stójki dostarczone w zestawie kompletnie nie trzymają wymiarów, nie dość że róznią się miedzy sobą (gdzie ja miałem oczy ?) to górne skrzydło zamiast na -1 , klinuje się po lewej stronie na plus 2 a po prawej ponad 3 Cała robota psu w d... trzeba to jakoś poprawić a przy okazji stójki zewnętrzne (zrobione już na gotowo, bo po przeróbce też nie będą pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Powodzenie i cierpliwości. Kiedyś zdarzyło mi się zwichrzyć jedno skrzydło w budowanym modelu. Miałem ochotę rozpalić ognisko i wszystko spalić, na szczęście jechałem następnego dnia na narty, więc emocje opadły i model przeżył Wróciłem zrelaksowany i bez żadnego problemu zdarłem balsę z tego sknoconego skrzydła, przywróciłem własciwe kąty, pokryłem na nowo i jest to do dzisiaj jeden z modeli, z których jestem najbardziej dumny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 obiecuję, że model przeżyje, tylko się zastanawiam, po co producent zestawu dołącza do niego elementy, których miejsce powinno być w koszu na śmieci. Gdyby nie to, że elementy różniły się miedzy sobą, to pewnie zorientowałbym się, ze są do d... przy ostatecznych pomiarach kątów. A ja głupi traktowałem je jako punkt odniesienia do prawidłowego ustawienia kątów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Cześć. Nie wiem czy to ta sama wersja ale jest ciekawe malowana. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 9 godzin temu, dyra63 napisał: Nie wiem czy to ta sama wersja ale jest ciekawe malowana. to jest Nimrod samolot pokładowy, prawie jak Fury ale jednak inny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin19 Opublikowano 12 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2023 Do dzisiejszych czasów pozostał tylko jeden egzemplarz k5674 odnaleziony w Afryce i odrestaurowany kilkanaście lat temu. Jest wiele dobrych fotografii którymi można się posiłkować przy wykończeniu. Powodzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2023 tak, tak wiem czytałem, na razie krótka przerwa w budowie, bo wszystkie moce poszły na skończenie projektu airco dh2 ale uprzedzam, że buduję tylko pół makietę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. martin19 Opublikowano 16 Czerwca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 Mam ogromny sentyment do tego samolotu. 20 lat temu go rozbiłem w Lesznie na zawodach f4b i dopiero teraz odbudowałem... Czekam z niecierpliwością na postępy prac... 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pacek Opublikowano 7 Lutego Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Lutego po dłuższej przerwie wrócił na stół, twarda część kadłuba w podkładzie i teraz zastanawiam się jak zrobić linie podziałowe ? może jakaś podpowiedź ? żeby nie tracić czasu wziąłem się za szwy 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Arek, Lucjan to gdzieś opisywał, BTW: pięknie to robisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Ja robiłem tak, jak Piotrek to tu opisywał, i bardzo fajnie wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 8 Lutego Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Cześć Arku. Ja w Zero ,najpierw malowałem cienkopisem Stabillo linie podziałowe na wstępnie wyszlifowanej powierzchni tak jak masz w tej chwili. Następnie naklejałem cieniutkie 1mm szerokości paski folii samoprzylepnej. Następnie szpachlą natryskową MOTIP wypełniającą ( filler) kilkukrotnie pryskałem wzdłuż tych pasków aby je zakryć tak około na szerokości 1-2 cm po obydwu stronach. Po przeschnięciu przeszlifujesz te zalane paski drobnym papierem i następnie powoli odrywaj paseczki -powinny powstać fajne rowki. Pamiętam ,że po dojściu do wprawy nie czekałem do całkowitego zaschnięcia podkładu i już na niecałkowicie zaschniętym podrywałem paski-wtedy podczas odrywania krawędzie rowka trochę się unosiły co przynajmniej u mnie dawało dla oka lepszy efekt. Następnie dopiero po całkowitym zaschnięciu delikatnie szlifowałem. Musisz popróbować na czymś zanim spróbujesz na modelu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi