Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 16 Lutego 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Buduje model samolotu który zawsze bardzo mi się podobał , ponieważ był inny od całej reszty japońskich samolotów z gwiazdowymi silnikami , wyglądającymi bardzo podobnie do siebie. Rozpiętość skrzydeł - 2,33 m długość kadłuba - 1,57 m. Napęd spalinowy lub elektryczny . 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Zbudowałem kilka kijanek 61 w skali 1/12. Piekna i smukła sylwetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 16 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2023 Witam Świetny wybór wiem bo mam? troszkę większy bo 2,5m napędzany DLE55 14 kg do lotu teraz dostał MVVS 58 i jak tylko pogoda pozwoli to leci. robisz według planów Maratuki ? miałem tylko pomniejszonego 1,3m na Mvvs 3,5 latał świetnie tego opracowałem sam . tak czy inaczej popkorn zakupiłem i siadam w pierwszym rzędzie oraz zapraszam do nas na lotnisko na wspólne latanie albo się wproszę do Ciebie ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 11 godzin temu, paweln7 napisał: Witam Świetny wybór wiem bo mam? troszkę większy bo 2,5m napędzany DLE55 14 kg do lotu teraz dostał MVVS 58 i jak tylko pogoda pozwoli to leci. robisz według planów Maratuki ? miałem tylko pomniejszonego 1,3m na Mvvs 3,5 latał świetnie tego opracowałem sam . tak czy inaczej popkorn zakupiłem i siadam w pierwszym rzędzie oraz zapraszam do nas na lotnisko na wspólne latanie albo się wproszę do Ciebie ? Tak , bazą do powstawania tego modelu są plany Marutaka Model. Dzięki za zaproszenie na lotnisko postaram się przyjechać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Cytat inny od całej reszty japońskich samolotów z gwiazdowymi silnikami , wyglądającymi bardzo podobnie do siebie. Ki-61 niepodobny do innych jest zarazem tak bardzo podobny do innych ..... do Me109 Rodowód konstrukcji mniej istotny w sytuacji gdy do pracy biorę się takie modelarskie ręce, będzie znów co podglądać na forum ? ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 6 minut temu, mirolek napisał: Ki-61 niepodobny do innych jest zarazem tak bardzo podobny do innych ..... do Me109 Rodowód konstrukcji mniej istotny w sytuacji gdy do pracy biorę się takie modelarskie ręce, będzie znów co podglądać na forum ? ms To fakt , podobny do 109 , ale inny i o lepszych proporcjach.? Dzięki za miłe słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 18 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Ciąg dalszy prac , stateczniki i poszycie kadłuba. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 18 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 Lucjan zwolnij ? Liczyłem że skoro powiększyłeś plan to poziomy i pion z profilem zrobisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 18 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2023 26 minut temu, RobertK napisał: Lucjan zwolnij ? Liczyłem że skoro powiększyłeś plan to poziomy i pion z profilem zrobisz ? Robercie robię szybko bo mam jeszcze jako taki zapał . Miałem zamiar robić stateczniki z profilem , ale ostatecznie zrobiłem płaskie . W locie nie widać a model i tak będzie latał ? Upraszczam bo mam jeszcze na horyzoncie ciekawe samoloty a czasu coraz mniej . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Pomalutku do przodu . 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Lucjan, możesz opisać w skrócie budowę kapy silnika. Rozumiem, że styropianem wyklejasz, kształtujesz i później po położeniu tkaniny odetniesz wypłukując styropian? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Godzinę temu, FockeWulf napisał: Lucjan, możesz opisać w skrócie budowę kapy silnika. Rozumiem, że styropianem wyklejasz, kształtujesz i później po położeniu tkaniny odetniesz wypłukując styropian? Sławku , można zrobić tak jak Ty piszesz , ale ja pokażę jeszcze sposób z formą negatywową . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 1 godzinę temu, Lucjan napisał: Pomalutku do przodu . to jest pomalutku? Podziwiam tempo i jak zwykle śledzę i podziwiam. Ale postanowiłem brać przykład i nawet jeśli budowanie idzie mi dużo wolniej, to jednak codziennie nawet coś małego dłubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Lucjan Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Tak powstają skrzydła do modelu. 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 23 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Lucjan, wakuometr pokazuje 0,31 MPa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 23 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 48 minut temu, RobertK napisał: Lucjan, wakuometr pokazuje 0,31 MPa ? Tak Robercie , zastanawiałem się nad tym że elektroniczny wyłącznik ( wakuometr) pokazuje 0,31 Mbar a wakuometr na pompie 800 Mbar. Najważniejsze że wszystko działa , a ja sugeruję się wskazaniami wakuometru na pompie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Panie Lucjanie mam 2 pytania: - czy na rdzenie skrzydel poszedl styropian czy xps? - co to za szpachlowka? Pozdrawiam i jak zwykle sledze relacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 W dniu 18.02.2023 o 16:04, Lucjan napisał: a czasu coraz mniej Wybierasz sie gdzies? Lucjan ; jak bedziesz dwa dni w tygodniu podnosil ciezarki ze zdjecia, trzy dni robil modele, a dwa poswiecal rodzinie, to masz jeszcze 127 lat klejenia modeli, Zdazysz ze wszystkim ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 24 Lutego 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 12 godzin temu, JacekCichy napisał: Panie Lucjanie mam 2 pytania: - czy na rdzenie skrzydel poszedl styropian czy xps? - co to za szpachlowka? Pozdrawiam i jak zwykle sledze relacje Rdzenie skrzydeł wykonane są ze styropianu typ "podłoga" . Do szpachlowania styroduru lub styropianu używam masy szpachlowej do ścian typu finisz . Łatwo się szlifuje i nakładając wielowarstwowo można łatwo uzyskać żądany kształt. Potem grunt akrylowy do ścian kilka razy na to laminat epoksydowy i szpachla poliestrowa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Bardzo dziekuje za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi