mirolek Opublikowano wczoraj o 05:27 Opublikowano wczoraj o 05:27 Cytat No niestety on nie ma predkosci na tym silniku aby sie odkleić od ziemi. Smigło to 12x6 APC Rozumiem rozżalenie ale tak szybkie odpuszczenie tematu ... to takie .... niemodelarskie mi sie wydaje. Nie budowałeś statycznej makiety a model RC a to znaczy, że masz go nauczyć latać i dopiero wtedy jako okiełznany może wisieć pod sufitem. Nie bądź miękiszonem 😉 Ten model będzie latał na tym silniku tylko trzeba kilka rzeczy sprawdzić a może nawet coś poprawić ale odpuszczanie tematu nie wchodzi w grę. Czy możesz podać obroty na jakie się wkręca silnik ze śmigłem 12x6? Może problem jest z tłumikiem i silnik nie opróżnia się ze spalin co finalnie dusi jego obroty? .... moim zdaniem w Twoim rozwiązaniu brakuje elementu rozprężnego. Czy jak dokładasz gazu to masz jednakowy strumień spalin przez wszystkie wydechy? Tłumienie spalin może pozbawić silnik nawet 1000 obrotów ... spróbuj odpiąć elastyczną rure i sprawdź jak zmienią się obroty silnika bez tego tłumika. Może problem jest z oporem toczenia i jak sugeruje Irek trzeba mu założyć dla testu większe ale cienkie koła a może trzeba sprawdzić jeszcze inne śmigło. Różne mogą być przyczyny braku prędkości początkowej, jest jeszcze wiele do sprawdzenia .... na kołek pod sufitem przyjdzie jeszcze czas. ms 1
Grzesiek Opublikowano wczoraj o 06:34 Autor Opublikowano wczoraj o 06:34 Pewnie masz racje ale na to też przyjdzie czas narazie mu podziękowałem.
mirolek Opublikowano wczoraj o 06:47 Opublikowano wczoraj o 06:47 Cytat narazie mu podziękowałem. Odepnij tłumik, wystaw gumowa rurkę na zewnątrz maski i spróbuj raz jeszcze .... jeśli zostawisz model bez sprawdzenie nie będziesz miał wewnętrznego spokoju. Ulotnienie modelu Bulinka zajęło mi chyba cały sezon. Były to liczne próby startu i lotu (nie tylko dwie próby) łącznie z poprawą pływalności kadłuba, zmiana bocznych pływaków i licznymi drobnymi zmianami. W efekcie tym zmian modelem latałem kolejne dwa sezony i był to mój ulubiony hydromodel. Bez porażek i wyciągnięcia z nich wniosków nie będzie sukcesu. Nie odkładaj modelu tylko zrób test pracy silnika bez tłumika. Jestem ciekaw czy wkręci sie na inne obroty , usłyszysz to nawet bez obrotomierza. ms 2
Grzesiek Opublikowano wczoraj o 14:46 Autor Opublikowano wczoraj o 14:46 Ok Mirek twoje argumenty mnie przekonały,ale pierw muszę wprowadzić kilka zmnian mocowania płata i zastezałow.To rozwiazanie doprowadza mnie do szalu.Ale to po testach silnika. Narazie zauwazylem ze motor stracił diametralnie kompresje.Co moze być powodem braku mocy. 2 1
mirolek Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Cytat motor stracił diametralnie kompresje Silniki 4T zawsze mają słabą kompresję (nie ma porównania z 2T), może po kilku przedstartowych próbach się dotarł i ułożył, może konieczna już regulacja zaworów.... a może to jego koniec Jeśli silnik jest "słaby" to zacząłbym od sprawdzenia zaworów a potem odpal go z oryginalnym tłumikiem. Jeśli moja uwaga jest słuszna i silnik "miał odbicie" spalin to głowica sie mocno rozgrzała a może nawet przegrzała i zawory nie pracują prawidłowo .... może być niestety tak, że silnik ukryty w obudowie miał dodatkowo słabe studzenie i się przegrzał aby nie ująć dosłownie mojej obawy .... że się "upiekł" Rozbierz osłony zaworów i sprawdź luzy zaworowe a najlepiej zdejm głowice i zaglądnij do środka. ms
f-150 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Mirek może mieć rację, ponieważ nie ma wylotu gorącego powietrza z pod maski . Prawdopodobnie go ugotowałeś.
Grzesiek Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu Jest wylot z tylu maski po obu stronach.Maska nie przylega do wręgi jest wyoblona
Grzesiek Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu 9 godzin temu, mirolek napisał: i silnik "miał odbicie" spalin to głowica sie mocno rozgrzała Co to jest odbicie spalin.W silniku 4 taktowym spaliny wypycha tłok przez otwarty zawor.Nie bardzo rozumiem o czym piszesz Mirek.W dwutakcie to rozumiem ze jak zle dobierzesz komore rozpręzna tłumika to zabierzesz mu moc.
paweln7 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, Grzesiek napisał: Co to jest odbicie spalin.W silniku 4 taktowym spaliny wypycha tłok przez otwarty zawor.Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. jak masz "przytkany tłumik " to cofa spaliny do głowicy i się głowica gotuje .
Grzesiek Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Mam wylot spalin 2razy wiekszy niż orginał liczylem z pola przekroju.
kulfon250 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Pytanie tylko czy ten tłumik daje dobry przepływ, czy nie ma gdzieś "odbicia" bo wtedy i 5x większy przekrój nic nie da. Jeśli silnik nie jest zatarty, najprościej sprawdzić to odpalając go nawet bez tłumika, lub tylko z króćcem jeśli taki ma.
Grzesiek Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Zatarty nie jest tylko kompresje ma farfoclastom.
kulfon250 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Może mieć zatarty pierścień i wtedy kompresja słaba. Zatarcie to nie zawsze zablokowany silnik
Grzesiek Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Tak to wyglada nic nie czyszczone nie myte.
paweln7 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 31 minut temu, Grzesiek napisał: Tak to wyglada nic nie czyszczone nie myte. Za szybko gdzie diagnoza szczelności zaworów , czy na przykład nie napinają się ze wzrostem temperatury , czy są szczelne czy układ jest szczelny ( uszczelka głowicy uszczelki kolektora snącego ) Nie doczytałem jakie paliwo stosujesz .i jak stare .
Grzesiek Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Poskladalem z powrotem i jest lepiej.Zawory na zimno nie puszczaja bo nieslychać.Jedynie troche przez pierscień.Paliwa mam 30L jeszcze ze startu w fsrach 25% nitro ale rozrobione na 12%.Olej to 12% EDL i 6 % rycyna.
paweln7 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Cholera operacja się udała pacjent zmarł 😄 spróbuj zmienić jeszcze śmigło wg tabeli
Rekomendowane odpowiedzi