Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

No niestety on nie ma predkosci na tym silniku aby sie odkleić od ziemi. Smigło to 12x6 APC

Rozumiem rozżalenie ale tak szybkie odpuszczenie tematu ... to takie .... niemodelarskie mi sie wydaje.

Nie budowałeś statycznej makiety a model RC a to znaczy, że masz go nauczyć latać i dopiero wtedy jako okiełznany może wisieć pod sufitem.

Nie bądź miękiszonem 😉

Ten model będzie latał na tym silniku tylko trzeba kilka rzeczy sprawdzić a może nawet coś poprawić ale odpuszczanie tematu nie wchodzi w grę.

Czy możesz podać obroty na jakie się wkręca silnik ze śmigłem 12x6?

Może problem jest z tłumikiem i silnik nie opróżnia się ze spalin co finalnie dusi jego obroty?

image.thumb.jpeg.122ed1bb739b2a39ef97da6f84294df5.jpeg

.... moim zdaniem w Twoim rozwiązaniu brakuje elementu rozprężnego. Czy jak dokładasz gazu to masz jednakowy strumień spalin przez wszystkie wydechy?

Tłumienie spalin może pozbawić silnik nawet 1000 obrotów ... spróbuj odpiąć elastyczną rure i sprawdź jak zmienią się obroty silnika bez tego tłumika.

Może problem jest z oporem toczenia i jak sugeruje Irek trzeba mu założyć dla testu większe ale cienkie koła a może trzeba sprawdzić jeszcze inne śmigło.

Różne mogą być przyczyny braku prędkości początkowej, jest jeszcze wiele do sprawdzenia .... na kołek pod sufitem przyjdzie jeszcze czas.

ms

• Lubię to 1
  • Odpowiedzi 423
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Cytat

narazie mu podziękowałem.

Odepnij tłumik, wystaw gumowa rurkę na zewnątrz maski i spróbuj raz jeszcze .... jeśli zostawisz model bez sprawdzenie nie będziesz miał wewnętrznego spokoju.

Ulotnienie modelu Bulinka zajęło mi chyba cały sezon. Były to liczne próby startu i lotu (nie tylko dwie próby) łącznie z poprawą pływalności kadłuba, zmiana bocznych pływaków i licznymi drobnymi zmianami.

W efekcie tym zmian modelem latałem kolejne dwa sezony i był to mój ulubiony hydromodel.

Bez porażek i wyciągnięcia z nich wniosków nie będzie sukcesu. Nie odkładaj modelu tylko zrób test pracy silnika bez tłumika.

Jestem ciekaw czy wkręci sie na inne obroty , usłyszysz to nawet bez obrotomierza.

ms

• Lubię to 1
Opublikowano

Ok Mirek twoje argumenty mnie przekonały,ale pierw muszę wprowadzić kilka zmnian mocowania płata i zastezałow.To rozwiazanie doprowadza mnie do szalu.Ale to po testach silnika. Narazie zauwazylem ze motor stracił diametralnie kompresje.Co moze być powodem braku mocy.

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.