Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mr.jaro napisał:

Piekinie, pieknie!

a ja czekam  na ostatni , bardzo istotny element konstrukcji płata...dosć trudny do realizacji w makietach RWD...

Opublikowano
1 godzinę temu, d9Jacek napisał:

a ja czekam  na ostatni , bardzo istotny element konstrukcji płata...dosć trudny do realizacji w makietach RWD...

???Rozwiń wypowieďż.

Opublikowano
11 minut temu, Grzesiek napisał:

???

krawędz splywu  płata......pewnie wiesz jaka miały RWD ?

a jaki  dasz profil  statecznika poziomego ?

Opublikowano
14 minut temu, mr.jaro napisał:

Jesli odgaduje, co masz na mysli - zamiast listwy splywu cienki drucik

Jarku, odgadujesz dobrze ale w  makiecie to  raczej mało realne ..

to trzeba inaczej zrobić dlatego zapytałem o to  Grzegorza

Opublikowano
3 godziny temu, mr.jaro napisał:

wiec prawdopodobnie sie juz nie oplaca.

Prawdopodobnie nie.Ale nie wiem czy zauwazyłeś ze dwigar pomocniczy jest typu.Sandwich.Czyli Sosna 5x2,balsa5x4,sosna 5x2=5×8,to już troche zmienia postać wytrzymałosci.

3 godziny temu, d9Jacek napisał:

Jarku, odgadujesz dobrze ale w  makiecie to  raczej mało realne ..

to trzeba inaczej zrobić dlatego zapytałem o to  Grzegorza

Jacku nie robilem nigdy makiet,co najwyżej pseudo makiety jak w tym przypadku,dlatego nie zabardzo wiem o co pytasz.Co do statecznika to symetryczna NACA 00 coś tam .A tak wogole to jestem zaorany robotą dzisiejszą w domu.Pocielem 5 kubikow drzewa i porąbałem.

Opublikowano
31 minut temu, Grzesiek napisał:

Co do statecznika to symetryczna NACA 00 coś tam

0006 ?

na  foto płatów Twojej RWD 10 nie widzę wklejonej krawędzi spływu, stąd też moje pytanie

34 minuty temu, Grzesiek napisał:

Pocielem 5 kubikow drzewa i porąbałem.

współczuję

Opublikowano

Jacku nie mam dzisiaj siły już na model.Spływ bedzie z balsy 1mm jak i keson i nakładki na profile.Czyli dolny i górny szeroki na 15mm.druty odpadają.Dyszka nie miała pofalowanego spływu jak RWD 4 czy 5

Opublikowano
32 minuty temu, mr.jaro napisał:

W ogole w tym modelu jest jakos dziwnie pomyslana konstrukcja plata - rzecz jasna, krytyka nie dotyczy budowniczego, lecz projektanta modelu. Przedni dzwigar calkiem plaski... Konstrukcje plata daloby sie wykonac mocniej i lzej.

Całkowicie się z Tobą zgodze.Można było zrobić normalnie 2 dwigarowe skrzydło.Ale nie zrobisz takiego skrzydła bez specjalinie przygotowanej deski montarzowej.Bo inaczej bedzie to śmigło.No chyba ze będą profile ze stopkami.

Opublikowano
2 godziny temu, mr.jaro napisał:

Mozna tez wykonac z waskiego paska cienkiej sklejki wycinajac odpowiedni ksztalt....

dokładnie tak, o takim rozwiąziu myslałem, miałem tak zrobione w swoim DRI

Opublikowano

dawne dzieje, bo to lata 80-te..

mam jakies zdjęcia czarno białe...Był to pierwszy model DRI zbudowany w Polsce. Model zaginął w czasie przprowadzki ..pozostalo tylko po nim smigło..no i moze jeszcze  plany u StanaM.

Model powstał na podstawie dokumentacji  która dostałem od Leszka Podgórskiego

Opublikowano

Panowie rada.Zawiesilem się na etapie krawędzi spływu.Mianowicie założenie było ze zrobię to z balsy 1mm nakładajac na profile z obu stron,i wszystko by było fajnie gdyby nie to ze tylko 15mm szerokosci ma spływ jest dość wiotki i lipny.Jacek sugerował sklejkę 1mm.Niestety takowej nie posiadam.Ale wpadł mi inny pomysł mianowice przelaminować balse jednostronnie tkaniną 80g/m.Oczywiscie laminowanie poszło by do wewnątrz.Co wy na to?Ja wiem ze sklejke można kupić ale czas i dodatkowo koszt przesyłki bezsensowny za 1 ark sklejki.

Opublikowano
4 minuty temu, Grzesiek napisał:

Niestety takowej nie posiadam

ale masz fornir brzozowy...to go przelaminuj  2 warstwy tkaniną na epoksyd, potnij na paski i będziesz miał to co potrzebujesz...

Tylko wklejaj w płat na epo a nie  na PVA..

Bedzie dobrze

Opublikowano
7 minut temu, Grzesiek napisał:

Nie mam takiej długosci forniru jak potrzebuje.Dobra bedzie pełny balsowy spływ.Niema innej możliwosci,na dzień dzisiejszy.?

jakiej długości masz te liście forniru  jaka jest rozpietośc połówki skrzydła ? ( ~~750 mm ? )

Opublikowano

Jedna połowka można powiedzieć skończona.Jeszcze mocowanie serwa ale to dopiero jak coś kupię z mini oraz dorobić lotke i dokleić zakończenie płata.Tak to wyszło.

20230319_204607.thumb.jpg.9674a6f8318a6a1ed6b9cd79bd30b832.jpg

20230319_204627.thumb.jpg.6169be1f541d1c87cbed8c3de76471eb.jpg

20230319_204717.jpg

• Lubię to 3
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.