Skocz do zawartości

Modernizacja starej Radugi 7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żadna nowość ,mam w w swojej piwnico-modelarni Radugę przerobioną w 1978r według Modelara .Czesi już wtedy opracowali przeróbkę tego silnika i po niej był to doskonały silnik ,a nie dewastator modeli .

• Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, JakubW napisał:

Z książki Sekrety modeli akrobacyjnych na uwięzi P.Wojciechowskiego.

Jeśli mnie pamięć nie myli to książka P. Zawady ...

• Lubię to 1
Opublikowano

Jestem pewien, że znałem opisanego w książce Pana Zawady "jednego z finalistów" MP F2B, który używał Radugi.

Jeżeli się nie mylę, to chodzi o Pana Stefana Kraszewskiego - wielokrotnego finalistę i medalistę mistrzostw Polski, który używał Radugi w pięknie wykonanym i latającym akrobacie. Dostał, czy kupił tą Radugę od kolegów z Rosji i był to silnik wybrany z większej partii - tak to pamiętam. W modelu, który pamiętam zbiornik paliwa był z balonika.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 16.03.2023 o 19:25, symon5 napisał:

tak coś kojarzę .

MVVS 6,5....chodzi jak złoto..myślę o parze gdzie tłok AL+ pierscień Dykes'a

Opublikowano
20 minut temu, Paweł Prauss napisał:

Mam dwie takie, ale nie uruchamiałem do tej pory…

dwie standardowe czy dwie pozenione z MVVS-em  6,5 ?

Opublikowano
W dniu 17.03.2023 o 21:24, d9Jacek napisał:

MVVS 6,5....chodzi jak złoto..myślę o parze gdzie tłok AL+ pierscień Dykes'a

Też mam jednego MVVSa 6,5 na pierścieniu dykesa. 

Screenshot_20230319_074112_OLXpl.jpg

Opublikowano

Adam wpisz w google dykes ring i jest cala masa opisow.Poprostu ten pierscien działa jak ciśnienie gazow go rozszeża,i wtedy następuje uszczelnienie.Na szybko dla Ciebie fotki.

pobrane.jpeg.jpg

images.jpeg.jpg

pobrane.jpeg-1.jpg

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

W temacie radugi - głowice mają metryczny gwint świecy. Swiecy metrycznej nigdzie nie można dostać  Po wkręceniu współczesnej calowej gwint ulega zniszczeniu - tak sie stalo w moim przypadku.  Potrzebuje pomocy w zatulejowaniu  otworu świecy - materiały na tulejke i gwintowniki mam tylko nie mam odpowiednio precyzyjnej wiertarki kolumnowej. Proszę o pomoc pozdrawiam Krzysiek.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.