Swift Opublikowano 30 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem używanego EG, który raczej średnio przeżył transport kurierem. M. in. pęknięty jest elaporowy zawias lotki - na szczęście nie na całej długości. Nie bardzo wiem, jak to naprawić ? Zaaplikowanie kleju CA raczej spowoduje usztywnienie zawiasu. Chodzi mi po głowie zastosowanie akrylu (zawiasy akrylowe) w miejscu pęknięcia, tylko nie wiem, czy akryl z tuby trzyma się elaporu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 30 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 Ja zawiasy ( tak jak w esach) robiłem z kleju UhuPor klejąc na styk lub że starych dyskietek komputerowych 3,5". 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 30 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 Można zrobić zawias z kliszy zdjęcia rtg albo z przezroczystej folii jakiej używa się do bindowania dokumentów albo z folii do laminowania dokumentów. Może gdzieś zalegają stere filmy do robienia zdjęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2023 Tak jak piszą Koledzy. Z tego, co widzę to może też być przygięta lotka. Czyli na początek odciąć lotkę, potem usztywnić prętem węglowym jeżeli lotka jest zgięta (naciąć nożykiem ok. 1cm od linii zawiasu, wcisnąć pręt średnicy 1 do 1,2mm i zalać rzadkim CA) a potem albo zawiasy z dyskietki albo posmarować krawędź skrzydła i krawędź lotki UHU porem, poczekać aż podeschnie i złączyć razem, potem cienko przesmarować UHU porem dla wzmocnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 14 godzin temu, samolocik napisał: Tak jak piszą Koledzy. Z tego, co widzę to może też być przygięta lotka. Nie mam niestety porównania do nowego EG bo mój jest używany ale, jak patrzę to spływy obu lotek są nieco ugięte do góry. Raczej nie jest to wpływ uszkodzenia tylko eliptycznego ugięcia - wzniosu płata. Chyba że się mylę i w EG lotki powinny być idealnie proste ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Nie, nie są idealnie proste. Bardzie chodziło mi o ew. przełamanie lotki w poprzek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 I tak będzie latać, one latają same o ile pilot nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 20 godzin temu, Swift napisał: tylko nie wiem, czy akryl z tuby trzyma się elaporu. Bardziej bym stawiał na silikon. Wzmacniałem w Becie zawiasy lotek smarując zawias silikonem i rozcierając palcem na cieniutką warstwę z dwóch stron. Musi być cieniutko bo może połączenie zesztywnieć. Tylko to był nowy model. Można zrobić małą próbkę gdzieś na kadłubie - jak to trzyma. Silikony są też w małych tubkach za parę złotych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 polecam ten proszę wejdz w kompa i poczytaj o własnosciach...ja stosuję jest super...pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Autsajder1983 Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 23 godziny temu, robloz napisał: Ja zawiasy ( tak jak w esach) robiłem z kleju UhuPor klejąc na styk lub że starych dyskietek komputerowych 3,5". Dokładnie UhuPor do tego będzie najlepszy. Zawsze robię z niego "zawiasy" w ESA i nigdy się nie rozkleiły. Trzeba tylko pamiętać aby posmarować, chwilę poczekać i dopiero łączyć elementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Cytat Trzeba tylko pamiętać aby posmarować, chwilę poczekać i dopiero łączyć elementy. Dokładnie o to chodzi, prędzej wyrwie pół skrzydła niż puści zawias. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Składasz zerwany zawias razem, zalewasz rzadkim CA i psikasz z obu stron przyspieszaczem. Potem złam go dwa razy i będzie tak latał bez żadnego proszenia się. Naprawiłem tak niezliczoną ilość zawiasów w modelach z Elaporu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 Pierwsze słyszę żeby zawias robić z CA, no ale może jeszcze wszystkiego nie wiem. ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 31 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2023 26 minut temu, robloz napisał: Pierwsze słyszę żeby zawias robić z CA, no ale może jeszcze wszystkiego nie wiem. ? Ano, tak by wychodziło. Nie robisz tu nowego zawiasu, jedynie sklejasz zerwany. I można tą procedurę powtarzać bardzo wiele razy, zapytaj mojego Funjeta. Wczoraj uszkodziłem zawias Twinstara w transporcie (upadła mi walizka na model) i tak samo naprawiałem uszkodzenie, model oczywiście lata. Jak mówiłem - naprawiłem tak niezliczoną ilość zawiasów z Elaporu, nie tylko w swoich modelach. Cały myk polega na tym, że po sklejeniu to nie CA się wygina, tylko Elapor obok. Nie ma co kombinować z jakimiś dziwnymi akrylami, czy sylikonami, trzeba lać CA 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Maże i tak jest, tylko obawiam się że ktoś kto tego nie robił zaklei sobie lotkę na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 13 minut temu, robloz napisał: Maże i tak jest, tylko obawiam się że ktoś kto tego nie robił zaklei sobie lotkę na stałe. To niesłusznie się obawiasz. Średnim CA nie ma takiej możliwości, a co dopiero rzadkim. Znacznie większe jest ryzyko, że UHU por puści z czasem od słońca (bo UV go degraduje), albo sylikon się rozklei (bo klejenie zawiasu na sylikon to inna rozmowa, niż dosztuwnianie, przez smarowanie od góry i od dołu). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janegab Opublikowano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2023 dobry sposób ....chyba najlepszy...dobrze ze poczytałem...dzieki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2023 W dniu 31.07.2023 o 22:32, Patryk Sokol napisał: Składasz zerwany zawias razem, zalewasz rzadkim CA i psikasz z obu stron przyspieszaczem. Super. Jak rozumiem przyspieszacz nie jest tu konieczny ? Czy też, oprócz skrócenia czasu wiązania, daje jakąś modyfikację właściwości spoiny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Bez przyśpieszacza schnie pół roku Albo i wcale. Jest konieczny,niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swift Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2023 Jako już emeryt, mam bardzo dużo wolnego czasu Ok. Czy w przypadku CA średnich i gęstych jest tak samo ? Pytam ogólnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi