jacekplacek Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Jakie serwa dać do skrzydeł motoszybowca Gama firmy Pelikan ? Nie pytam co tam dał Pelikan, tylko co wg Was jest sens tam dać/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Ja daję TowerPro MG90S prawie wszędzie. Ale szukaj oryginalnych 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 5 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 58 minut temu, robertus napisał: Ja daję TowerPro MG90S prawie wszędzie. Ale szukaj oryginalnych Pytałem o serwa w skrzydłach Gamy z firmy Pelikan, zależy mi na opinii tych , którzy faktycznie latają tym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 a ta gama to jakiś wyjątkowy model że mu MG90S nie wystarczą? na innych będzie latał lepiej? ? i chyba na forum jest wątek o jakimś takim modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 Modela jak każdy inny. Serwa takie o których wspomniał Robert to serwa która nadadzą się do większości piankowych szybowców tej wielkości. To nie jest szybowiec wyczynowy, więc takie serwa na pewno wystarczą. Mam takie w szybowcu Solius firmy MPX i dają radę. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 5 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2023 2 godziny temu, jacekplacek napisał: Pytałem o serwa w skrzydłach Gamy z firmy Pelikan, zależy mi na opinii tych , którzy faktycznie latają tym modelem. Tak jak koledzy radzą,po kilku lotach Gamą padły 2 serwa w skrzydłach,więc wymieniłem wszystkie na MG90S. Teraz mam święty spokój,latam już drugi sezon bez przygód,polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 A skąd wiadomo ze te serwa MG90S są to, te prawdziwe oryginalne. Ja kupiłem 2 w Modelemax i 2 od chińczyka z Aliexpress i niczym ale to niczym się nie różnią. Praca jest ta sama, no chyba że w laboratorium wyjdzie które lepsze. Ale jako serwa osobiście polecam, tanie i w miarę dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Daj takie byle by cena serw nie przekraczała ceny modelu A tak na serio... takie jak wspominali koledzy całkowicie wystarczą. MG90S powinny przeżyć model, choć różnie to bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadi Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 W takich tower pro może szybciej elektronika zawieść niż w serwach bardzo dobrych i sprawdzonych firm, ale do takiego modelu według mnie nie opłaca się ładować tak drogich serw. Ja używam serw i tower pro i innych firm jak np. HiTec czy BlueBird i jak na razie nie miałem większych problemów. W hitec przy rozbiciu pękały tryby w wersji gorszej z plastikowymi trybami, ale wystarczy je dokupić i wymienić ten uszkodzony tryb. W wersji z trybami metalowymi różnych firm nie miałem większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Ogólna zaada jest taka - wszystkie serwa padają... Paradoksalnie - najwięcej padło mi wypasionych szybkich serw, na silnikach szczotkowych (KST DS215MG np.). Jeśli chodzi o tanie złomy pokroju MG90S, SG-50, SG-90 etc. Przychodzą, jakie przychodzą, ale jak działają na początku, to bezawaryjnie mi działają długie lata. Ogólnie - lubię tę taniznę, szczególnie jak mogę w sklepie pod serwo tester podpiąć. Gorzej jak to są podróbki, wtedy to jest to tragedia Mój największy zawód to analogowe Hiteci. Kiedyś - bardzo dobre serwa w średniej klasie (dla przykładu - mój Funcub ma serwa HS-55, które mają nalepkę gwarancyjną z 2003r i latają nieprzerwanie u mnie w różnych modelach). Współczesne HS-55 to najgorszy śmieć i w każdej sytuacji wezmę SG-50. HS-81, HS-82 również mi brzydko popadały (szczotki na silnikach). 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 31 minut temu, Patryk Sokol napisał: Ogólna zaada jest taka - wszystkie serwa padają... Paradoksalnie - najwięcej padło mi wypasionych szybkich serw, na silnikach szczotkowych (KST DS215MG np.). Jeśli chodzi o tanie złomy pokroju MG90S, SG-50, SG-90 etc. Przychodzą, jakie przychodzą, ale jak działają na początku, to bezawaryjnie mi działają długie lata. Ogólnie - lubię tę taniznę, szczególnie jak mogę w sklepie pod serwo tester podpiąć. Gorzej jak to są podróbki, wtedy to jest to tragedia Mój największy zawód to analogowe Hiteci. Kiedyś - bardzo dobre serwa w średniej klasie (dla przykładu - mój Funcub ma serwa HS-55, które mają nalepkę gwarancyjną z 2003r i latają nieprzerwanie u mnie w różnych modelach). Współczesne HS-55 to najgorszy śmieć i w każdej sytuacji wezmę SG-50. HS-81, HS-82 również mi brzydko popadały (szczotki na silnikach). Potwierdzam ... choćby z własnego przykładu. Stare baaardzo leciwe HS 82MG i HS 65MG działają. Niestety w ostatnim czasie nowe te same serwa potrafiły się wykopcić, miałem o tyle szczęścia że w trakcie lotu serwo na lotce padło w neutrum. w drugim przypadku na ziemi przed lotem serwo na SW zostało w pozycji wychylonej. Jedyny plus np HS 82MG jeśli padnie elektronika, zębatki z niego pasują z HS 81 Śmiem twierdzić że HITEC zszedł na psy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel1978 Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Ja używam Sawox-ów ale to już kwestia portfela...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 20 godzin temu, jacekplacek napisał: Jakie serwa dać do skrzydeł motoszybowca Gama firmy Pelikan ? Nie pytam co tam dał Pelikan, tylko co wg Was jest sens tam dać/ Ja używam wyłącznie serw analogowych Hiteca ale ostatnio (jak napisał już zresztą Patryk) ich jakość się pogorszyła. Ale mimo to dają radę tylko czasem się trafiają egzemplarze które nie trzymaja zera i mają luzy. Mam tutaj na myśli serwa HS-81 , HS - 55. W tamtym roku kupiłem HS-65 do lotek i jest ok choć cena jest moim zdaniem zdecydowanie za wysoka. Również szukam jakieś alternatywy. Nie polecam najtańszych chińczyków bo to zawsze ryzyko: szczególnie w szybszym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 6 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2023 Z analogów to Corona CS 939 MG lub cyfrowe DS 939 MG też są godne uwagi . Corona CS-929MG 9g Metal Gear symulacji układu kierowniczego JR/wtyczka FUTABA dla 1/10 1/8 Rc samochodów ciężarówka Buggy łodzi stały samolot (aliexpress.com) Corona DS939MG Metal Gear serwo 2.5kg / 0.14sec / 12.5g dla RC samolot Model RC robota (aliexpress.com) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 18 godzin temu, Daniel1978 napisał: Ja używam Sawox-ów ale to już kwestia portfela...... W piankolotach? no po prostu czad ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Skoro temat serw został wywołany do tablicy .... Jakie są praktyczne różnice pom. serwami analogowymi a cyfrowymi. Kiedy i w jakich modelach warto zastosować serwa cyfrowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 2 godziny temu, RobRoy napisał: Skoro temat serw został wywołany do tablicy .... Jakie są praktyczne różnice pom. serwami analogowymi a cyfrowymi. Kiedy i w jakich modelach warto zastosować serwa cyfrowe? Pytanie z pogranicza - a włożę kij w mrowisko Sporo jest w sieci opisów itp... np tu. https://www.piotrp.de/MIX/serwa.htm https://pl.wx-corona.com/info/the-difference-between-digital-servo-and-analo-48794338.html A tu masz trochę na bogato ... popcorn piwo pizza czy co tam jeszcze i można postudiować https://www.rchelicopterfun.com/rc-servos.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Absolutnie z mojego subiektywne go punktu widzenia. Serwa cyfrowe trzymają ustawienie jak skała, mogą brać więcej prądu i bzyczą nawet w neutrum. To ostatnie mnie na tyle irytuje ze ich nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 Ja od lat używam do skrzydeł serw z rodziny "jx" na lotki daje te cienkie 8mm a klapy to już takie co mają 21g oczywiście cyfrowe i na metalowych trybach nie pamiętam dokładnej nazwy/numeracji w necie można sobie znaleźć, kupuję z Ali. Dodam że nie zawiodły mnie nigdy, a mam je w suprze czy zwykłych piankach - cenowo średnia a półka dla mnie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2023 1 godzinę temu, sbogdan1 napisał: Pytanie z pogranicza - a włożę kij w mrowisko Boguś ... nie chodzi mi o jakieś profesorskie wywody, ale takie właśnie wnioski kolegów wynikające z praktyki: zastosowałem , bo to i to....nie stosuję bo ... Pomijając oczywiście kwestię finansowa, bo to sprawa najprostsza - mam na serw cyfrowe... , albo nie mam i dlatego nie stosuję Dzięki za linki... 1 godzinę temu, robertus napisał: Absolutnie z mojego subiektywne go punktu widzenia Dzięki Robert ...o takie coś mi chodziło. Wniosek dla mnie nasuwa się jeden - przy moim poziomie "modelarstawa" nie ma co sobie zawracać głowy serwami cyfrowymi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi