Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 5.12.2023 o 18:05, robertus napisał:

Ja daję TowerPro MG90S prawie wszędzie.  Ale szukaj oryginalnych

Rozwiń  

Pytałem o serwa w skrzydłach Gamy z firmy Pelikan, zależy mi na opinii tych , którzy faktycznie latają tym modelem.

Opublikowano

a ta gama to jakiś wyjątkowy model że mu MG90S nie wystarczą? na innych będzie latał lepiej? ?

i chyba na forum jest wątek o jakimś takim modelu

Opublikowano

Modela jak każdy inny. Serwa takie o których wspomniał Robert to serwa która nadadzą się do większości piankowych szybowców tej wielkości.

To nie jest szybowiec wyczynowy, więc takie serwa na pewno wystarczą. Mam takie w szybowcu Solius firmy MPX i dają radę.

Pozdrawiam 

Opublikowano
  W dniu 5.12.2023 o 19:05, jacekplacek napisał:

Pytałem o serwa w skrzydłach Gamy z firmy Pelikan, zależy mi na opinii tych , którzy faktycznie latają tym modelem.

Rozwiń  

Tak jak koledzy radzą,po kilku lotach Gamą padły 2 serwa w skrzydłach,więc wymieniłem wszystkie na MG90S. Teraz mam święty spokój,latam już drugi sezon bez przygód,polecam.

Opublikowano

A skąd wiadomo ze te serwa MG90S są to, te prawdziwe oryginalne. Ja kupiłem 2 w Modelemax i 2 od chińczyka z Aliexpress i niczym ale to niczym się nie różnią.  Praca jest ta sama, no chyba że w laboratorium wyjdzie które lepsze. Ale jako serwa osobiście polecam, tanie i w miarę dobre.

Opublikowano

Daj takie byle by cena serw nie przekraczała ceny modelu ;) 
A tak na serio... takie jak wspominali koledzy całkowicie wystarczą. 
MG90S powinny przeżyć model, choć różnie to bywa. 

Opublikowano

W takich tower pro może szybciej elektronika zawieść niż w serwach bardzo dobrych i sprawdzonych firm, ale do takiego modelu według mnie nie opłaca się ładować tak drogich serw. Ja używam serw i tower pro i innych firm jak np. HiTec czy BlueBird i jak na razie nie miałem większych problemów. 

W hitec przy rozbiciu pękały tryby w wersji gorszej z plastikowymi trybami, ale wystarczy je dokupić i wymienić ten uszkodzony tryb. W wersji z trybami metalowymi różnych firm nie miałem większych problemów. 

Opublikowano

Ogólna zaada jest taka - wszystkie serwa padają...

Paradoksalnie - najwięcej padło mi wypasionych szybkich serw, na silnikach szczotkowych (KST DS215MG np.).

Jeśli chodzi o tanie złomy pokroju MG90S, SG-50, SG-90 etc. Przychodzą, jakie przychodzą, ale jak działają na początku, to bezawaryjnie mi działają długie lata.

Ogólnie - lubię tę taniznę, szczególnie jak mogę w sklepie pod serwo tester podpiąć.

Gorzej jak to są podróbki, wtedy to jest to tragedia

Mój największy zawód to analogowe Hiteci. Kiedyś - bardzo dobre serwa w średniej klasie (dla przykładu - mój Funcub ma serwa HS-55, które mają nalepkę gwarancyjną z 2003r i latają nieprzerwanie u mnie w różnych modelach). 

Współczesne HS-55 to najgorszy śmieć i w każdej sytuacji wezmę SG-50. 

HS-81, HS-82 również mi brzydko popadały (szczotki na silnikach).

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 6.12.2023 o 11:00, Patryk Sokol napisał:

Ogólna zaada jest taka - wszystkie serwa padają...

Paradoksalnie - najwięcej padło mi wypasionych szybkich serw, na silnikach szczotkowych (KST DS215MG np.).

Jeśli chodzi o tanie złomy pokroju MG90S, SG-50, SG-90 etc. Przychodzą, jakie przychodzą, ale jak działają na początku, to bezawaryjnie mi działają długie lata.

Ogólnie - lubię tę taniznę, szczególnie jak mogę w sklepie pod serwo tester podpiąć.

Gorzej jak to są podróbki, wtedy to jest to tragedia

Mój największy zawód to analogowe Hiteci. Kiedyś - bardzo dobre serwa w średniej klasie (dla przykładu - mój Funcub ma serwa HS-55, które mają nalepkę gwarancyjną z 2003r i latają nieprzerwanie u mnie w różnych modelach). 

Współczesne HS-55 to najgorszy śmieć i w każdej sytuacji wezmę SG-50. 

HS-81, HS-82 również mi brzydko popadały (szczotki na silnikach).

Rozwiń  

Potwierdzam ... choćby z własnego przykładu. Stare baaardzo leciwe HS 82MG i HS 65MG działają.
Niestety w ostatnim czasie nowe te same serwa potrafiły się wykopcić, miałem o tyle szczęścia że w trakcie lotu serwo na lotce padło w neutrum.

w drugim przypadku na ziemi przed lotem serwo na SW zostało w pozycji wychylonej. 
Jedyny plus np HS 82MG jeśli padnie elektronika, zębatki z niego pasują z HS 81 
Śmiem twierdzić że HITEC zszedł na psy...

Opublikowano
  W dniu 5.12.2023 o 17:36, jacekplacek napisał:

Jakie serwa dać do skrzydeł motoszybowca Gama firmy Pelikan ? Nie pytam co tam dał Pelikan, tylko co wg Was jest sens tam dać/

Rozwiń  

Ja używam wyłącznie serw analogowych Hiteca ale ostatnio (jak napisał już zresztą Patryk) ich jakość się pogorszyła. Ale mimo to dają radę tylko czasem się trafiają egzemplarze które nie trzymaja zera i mają luzy. 

Mam tutaj na myśli serwa HS-81 , HS - 55.

W tamtym roku kupiłem HS-65  do lotek i jest ok choć cena jest moim zdaniem zdecydowanie za wysoka.

Również szukam jakieś alternatywy.

Nie polecam najtańszych chińczyków bo to zawsze ryzyko: szczególnie w szybszym modelu.

Opublikowano

Skoro temat serw został wywołany do tablicy ....

Jakie są praktyczne różnice pom. serwami analogowymi a cyfrowymi. Kiedy i  w jakich modelach warto zastosować serwa cyfrowe?

Opublikowano
  W dniu 7.12.2023 o 08:05, RobRoy napisał:

Skoro temat serw został wywołany do tablicy ....

Jakie są praktyczne różnice pom. serwami analogowymi a cyfrowymi. Kiedy i  w jakich modelach warto zastosować serwa cyfrowe?

Rozwiń  

Pytanie z pogranicza - a włożę kij w mrowisko ;)
Sporo jest w sieci opisów itp... np tu.
https://www.piotrp.de/MIX/serwa.htm

https://pl.wx-corona.com/info/the-difference-between-digital-servo-and-analo-48794338.html

A tu masz trochę na bogato ... popcorn piwo pizza czy co tam jeszcze i można postudiować
https://www.rchelicopterfun.com/rc-servos.html

Opublikowano

Absolutnie z mojego subiektywne go punktu widzenia. Serwa cyfrowe trzymają ustawienie jak skała, mogą brać więcej prądu i bzyczą nawet w neutrum. To ostatnie mnie na tyle irytuje ze ich nie używam.

Opublikowano

Ja od lat używam do skrzydeł serw z rodziny "jx" na lotki daje te cienkie 8mm a klapy to już takie co mają 21g oczywiście cyfrowe i na metalowych trybach nie pamiętam dokładnej nazwy/numeracji w necie można sobie znaleźć, kupuję z Ali. Dodam że nie zawiodły mnie nigdy, a mam je w suprze czy zwykłych piankach - cenowo średnia a półka dla mnie ok?

Opublikowano
  W dniu 7.12.2023 o 10:21, sbogdan1 napisał:

Pytanie z pogranicza - a włożę kij w mrowisko

Rozwiń  

Boguś ...  nie chodzi mi o jakieś profesorskie wywody, ale takie właśnie wnioski kolegów wynikające z praktyki: zastosowałem , bo to i to....nie stosuję bo ...

Pomijając oczywiście kwestię finansowa, bo to sprawa najprostsza - mam na serw cyfrowe... , albo nie mam i dlatego nie stosuję

Dzięki za linki...

W dniu 7.12.2023 o 10:53, robertus napisał:

Absolutnie z mojego subiektywne go punktu widzenia

Rozwiń  

Dzięki Robert ...o takie coś mi chodziło.

Wniosek dla mnie nasuwa się jeden - przy moim poziomie "modelarstawa" nie ma co sobie zawracać głowy serwami cyfrowymi .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.