Ares Opublikowano Poniedziałek o 23:37 Opublikowano Poniedziałek o 23:37 W dniu 15.08.2025 o 01:33, Andrzej Klos napisał: Juz prawie wszysko zrobione i poukladane: Fajna szopka ale i podwóreczko super bo i ładne i zadbane. Taka modelarnia to niezły pomysł bo nawet jak nabrudzisz to nie roznosi ci się to po domu .Łatwo też pakować się na loty. Ale najbardziej to podoba mi się ten australijski błękit nieba🙂 W Polsce tego brakuje a sezon jest zdecydowanie za krótki. Pozdrawiam.
Francka Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 7 godzin temu, Ares napisał: Fajna szopka ale i podwóreczko super bo i ładne i zadbane. Taka modelarnia to niezły pomysł bo nawet jak nabrudzisz to nie roznosi ci się to po domu .Łatwo też pakować się na loty. Ale najbardziej to podoba mi się ten australijski błękit nieba🙂 W Polsce tego brakuje a sezon jest zdecydowanie za krótki. Pozdrawiam. Super modelarnia z zapomniałeś dodać , że w Polsce wyposarzenie za 2 dni było by na "OLX"
Andrzej Klos Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Wlasnie robia sie schody. Kazdy stopien to A$100. Drewno twarde jak cholera ale w koncu to tylko drewno.. 14 minut temu, Francka napisał: Super modelarnia z zapomniałeś dodać , że w Polsce wyposarzenie za 2 dni było by na "OLX" Czy to znaczy, ze tak w Polsce kradna? Chcialem jeszce dodac, ze w Australii taka szopka to zaden luksus, wiekszosc ludzi to ma, najczesciej duzo wieksze. 1
young Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu A czy tam gdzie mieszkasz jest bardziej słonecznie czy pada deszcz ? Jakie masz średnie temperatury?
Andrzej Klos Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 22 minuty temu, young napisał: A czy tam gdzie mieszkasz jest bardziej słonecznie czy pada deszcz ? Jakie masz średnie temperatury? https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Brisbane#:~:text=Brisbane has a humid subtropical,winter from June to August.
Andrzej68IX Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Andrzeju takie pytanie techniczne bo jestem na etapie wymyślania szopy/wiaty. W Twojej szopie wpuściłeś nogi/belki w beton (bardzo stabilne). Czy tą część zatopioną w betonie (jak głęboko) czymś zabezpieczyłeś czy być może wasz klimat tego nie wymaga. Pytam bo na drugim zdjęciu obok rynny masz rozwiązanie takie jak stosujemy u nas - na kotwie metalowej wystającej nad powierzchnię gruntu. Mam wiatę garażową na takich kotwach metalowych ale jest to rozwiązanie bardzo wahliwe (budowali zawodowcy). Pozdrawiam Kangury.
Andrzej Klos Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 2 godziny temu, Andrzej68IX napisał: Andrzeju takie pytanie techniczne bo jestem na etapie wymyślania szopy/wiaty. W Twojej szopie wpuściłeś nogi/belki w beton (bardzo stabilne). Czy tą część zatopioną w betonie (jak głęboko) czymś zabezpieczyłeś czy być może wasz klimat tego nie wymaga. ... Drewno na kolki do ziemi jest specjanie zabezpieczone przed gniciem poprzez traktowanie pod cisnieniem chemikaliami. Ale nie jest to zaden cud swiata, kazdy sklep z materialami budowlanymi ma je na skladzie. Moze to byc sosna (najczesciej) lub drewno twarde (nie wiem jakie). Wszystkie moje to sosna 100x100mm. Mozna to tez robic samemu np stosujac stary olej samochodowy ale wtedy trzeba zamoczyc drewno w oleju na dluzszy czas tzn tygodnie. Moze to tez byc zalezne od klimatu. Sa tez specjalne farby bitumiczne etc etc Ogolna zasada jesli chodzi o dlugosc kolka pod ziemia to 1/3 tego co wystaje powyzej ziemi. Ale nie wiem ile zrobili fachowcy bo sam nie robilem. Bylo ich dwoch i zajelo im 5 godzin wiec mi pewnie 5 dni i bolacy kregoslup. Ale i tak zawalili bo jeden kolek w rogu zrobili zerowej wysokosci 🙃 i musili sie wracac dwa razy aby to poprawic tzn kopac przeswit. Fachowcy tacy sami wszedzie na swiecie 🤪. Ale moga byc lokalne przepisy, ktore mowia cos innego. Tu jest film jak to zrobic, zdaje sie, ze mozna wlaczyc Polskie tlumaczenie: 2 godziny temu, Andrzej68IX napisał: ... Pytam bo na drugim zdjęciu obok rynny masz rozwiązanie takie jak stosujemy u nas - na kotwie metalowej wystającej nad powierzchnię gruntu. Mam wiatę garażową na takich kotwach metalowych ale jest to rozwiązanie bardzo wahliwe (budowali zawodowcy). Pozdrawiam Kangury. Ten slup na kotwie jest tylko w jednym rogu patio/werandy. Reszta dachu jest integralna czesci domu wiec nic sie nie chybocze; tak mi zbudowali dom 25 lat temu. Powinny byc lokalne przepisy ale cztery rogi na takich kolkach to troche dziwne; wydaje mi sie, ze powinny byc jakies wykrzyzowania aby zapobiec kolysaniu. Ale ja sie na tym nie znam...
samolocik Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu U nas przy "fundamentach" pod taki domek trzeba uwzględnić i wysokość opadów śniegu i wiatr, który lokalnie wieje i czy ziemia jest piaszczysta, czy gliniasta albo z dużą ilością kamieni. Np. górale, w dużej liczbie stawiali chaty na głazach. Miałem kiedyś wiatę bez ścian bocznych ale z wysokim skośnym dachem (wymuszone przez warunki zabudowy). Nogi były na stalowych kotwach, ale przedłużanych i dospawanymi "wąsami" i zabetonowanych na 60cm. Wąsy po to, aby nie wyciągnęło krótkiej kotwy zrobionej z prostego pręta. Też miała tylko słupki pionowe z malutkimi ozdobnym zastrzałami. Jak silnie wiało trzeba było na szybko dobić gwoździami zastrzały z grubych, szerokich desek bo cała wiata latała na boki. Ostała mi się mini szopa na łopaty i grabie. Ta stoi do dzisiaj na wkopanych betonowych słupkach. Ale w miejscu, gdzie stoi nie wieje tak ostro wiatr. W mojej opinii wkopywanie samych kantówek w naszym klimacie problem z gniciem w niedalekiej przyszłości. Chyba, że ktoś wkopie stare podkłady kolejowe ale raczej nie przy ogródku warzywnym bo w podkładach chemii co niemiara :-) Co do jakości samego drewna. Pierwsze drewniane schody z sosny wytrzymały 19 lat, drugie 2 lata... Drewno do pierwszych kupione w tartaku u górala ciężkie, przesączone żywicą. Drugie o standardowej wadze bez śladów żywicy kupione na składzie w mieście... Ale, ponoć drewno akacjowe dzielnie znosi ciężkie warunki pogodowe, więc jeżeli już to może takie słupki z tego drewna? No i docieplenie w naszym klimacie i jakieś ogrzewanie. Tutaj wybór na lokalnym rynku materiałów i urządzeń jest spory.
Rekomendowane odpowiedzi