pepcio Opublikowano 4 Grudnia Opublikowano 4 Grudnia Grzesiek. Nie lepsze takie rozwiązanie? Sylwetka będzie bardziej rasowa przy poziomym ustawieniu kadłuba i dodatkowe zabezpieczenie przodu kółkiem.
Grzesiek Opublikowano 4 Grudnia Autor Opublikowano 4 Grudnia 3 godziny temu, mirolek napisał: Nie wiem na jakim pakiecie będziesz latał, obstawiam 1800mAh i raczej do samego przodu to on się nie zmieści....klocek z epp proponuję aby nosek zabezpieczyć. ms Pakiet mam 2500mAh i 2Ah.Miesci sie.Nosek to balsa nie epp Godzinę temu, pepcio napisał: Grzesiek. Nie lepsze takie rozwiązanie? Sylwetka będzie bardziej rasowa przy poziomym ustawieniu kadłuba i dodatkowe zabezpieczenie przodu kółkiem. Rozważałem taką opcje alebez skręcanego przedniego koła start jest utrudniony.Dlatego zrobilem tak jak zrobiłem.
Grifon Opublikowano 4 Grudnia Opublikowano 4 Grudnia Grzesiek, myślałeś o tym żeby zostawić oryginalny nos Wicherka a wydłużyć gondolę silników i tam włożyć akumulatory?
Grzesiek Opublikowano 4 Grudnia Autor Opublikowano 4 Grudnia Przecież to nie jest WICHEREK.Budujcie pokazujcie chwalcie się.
Grzesiek Opublikowano 4 Grudnia Autor Opublikowano 4 Grudnia 6 godzin temu, Grifon napisał: Grzesiek, myślałeś o tym żeby zostawić oryginalny nos Wicherka a wydłużyć gondolę silników i tam włożyć akumulatory? Na tym etapie to troche nie bardzo,pozatym to nie WICHEREK.To jest moja wena twórcza i taki mi się podoba. 1
mirolek Opublikowano 5 Grudnia Opublikowano 5 Grudnia Cytat Nosek to balsa nie epp To akurat widać na zdjęciu.... dlatego proponowałem w kieszeń na pakiet wkleić od przodu kawałek epp aby zamortyzować możliwe przesunięcie pakietu i tym samym wybicie balsowego dziobu przy możliwym postawieniu modelu na nosie. Cytat To jest moja wena twórcza .. i dobrze model bardzo ładnie się prezentuje i mam nadzieję będzie poprawnie latał. Ciekawi mnie jaki nadasz kształt ogona bo to ostatnia szansa na miękkie linie lat 30'-ych które nawiążą do eksponowanych silników gwiazdowych i nadadzą nieco klimatu "vintage" w tym projekcie 👍 ms
Grzesiek Opublikowano 6 Grudnia Autor Opublikowano 6 Grudnia Mirku co Ciebie tak te silniki męczą? Poprostu podobaja mi sie gwiazdy ,a ze spalinowa jest pozazasięgiem finansowym dla mnie to muszę nacieszyć oko plastikiem. PS. Pujdzmy na kompromis i podpowiedz jakis wzór usterzenia.
mirolek Opublikowano 6 Grudnia Opublikowano 6 Grudnia Nie męczą a podobają się 😅 bo to się ładnie prezentuje na modelu ... trochę jak w Spirit o St.Louise z którego możesz ogon zaczerpnąć. Takie nieosłonięte gwiazdy to symbol pionierskiego okresu lotnictwa który osobiście bardzo mi się podoba. ms 1
Grzesiek Opublikowano 6 Grudnia Autor Opublikowano 6 Grudnia Godzinę temu, mirolek napisał: Nie męczą a podobają się 😅 bo to się ładnie prezentuje na modelu ... trochę jak w Spirit o St.Louise z którego możesz ogon zaczerpnąć. Takie nieosłonięte gwiazdy to symbol pionierskiego okresu lotnictwa który osobiście bardzo mi się podoba. ms Myslę ze i znajdzię sie miejsce na zastrzały skrzydeł.
Grzesiek Opublikowano Niedziela o 13:47 Autor Opublikowano Niedziela o 13:47 Narysowałem mocowanie serw do skrzydeł (lotek).wymiary na foto i plik STL może komuś sie przyda. Mocowanie Serw.STL I kratki do druku zakrywajace ESC 4
Grzesiek Opublikowano Środa o 05:11 Autor Opublikowano Środa o 05:11 No i pauza z robotą z powodu braku orczyków do lotek na serwa sanwy.Orginalne mają za krótką dzwignie.Chcialem narysować i druknąć ale mam problem z kątem zęba w module 23T
robas69 Opublikowano Środa o 10:00 Opublikowano Środa o 10:00 A wyciąć z laminatu i przykręcić do oryginalnej dźwigni? 2
arek1989 Opublikowano Środa o 10:45 Opublikowano Środa o 10:45 Nawet producencie gotowych modeli stosują takie przedłużki:
Grzesiek Opublikowano Środa o 13:43 Autor Opublikowano Środa o 13:43 Dzisiaj przysiąde i narysuję mam kilka pomysłów.Jak bedzie ok to dam STL-a może sie przyda i wam.
mirolek Opublikowano Czwartek o 08:44 Opublikowano Czwartek o 08:44 Przedłużenie dźwigni to zwiększenie obciążenia zębatki ... i nigdy nie wiadomo kiedy zerwie. ms 1
Andrzej Klos Opublikowano Czwartek o 21:34 Opublikowano Czwartek o 21:34 W dniu 18.12.2024 o 20:45, arek1989 napisał: Nawet producencie gotowych modeli stosują takie przedłużki: To wcale nie znaczy, ze jest to dobrze. Byc moze chcieli zaoszczedzic na servos. Silnik elektryczny nie produkuje sily ale moment. Aby uzyskac jak najwieksza sile, i nie obciazac zbyt mocno serva, popychacz powinien byc jak najblizej osi serva i odwrotnie na powierzchni sterowej. No ale jest to chyba znana praktyka... 1
Ares Opublikowano Czwartek o 22:55 Opublikowano Czwartek o 22:55 14 godzin temu, mirolek napisał: Przedłużenie dźwigni to zwiększenie obciążenia zębatki ... i nigdy nie wiadomo kiedy zerwie. ms Racja , ja zawsze staram się w miarę możliwości zapinać snap blisko osi serwa a jak chcę większe wycylenie to reguluję na dźwigni przy sterze. Oczywiście nie zawsze tak się da , wiadomo ale fakt ,że to oszczędza mocno serwa (tryby).
dariuszj Opublikowano Czwartek o 23:24 Opublikowano Czwartek o 23:24 1 godzinę temu, Andrzej Klos napisał: To wcale nie znaczy, ze jest to dobrze. Byc moze chcieli zaoszczedzic na servos. Takie rozwiązanie jest stosowane głownie w modelach 3D dla zapewnienia bardzo dużych wychyleń sterów. Mam taki jeden model gdzie są właśnie takie przedłużone dźwignie na serwach i jednocześnie krótkie dźwignie na sterach. I tylko takie rozwiązanie zapewnia odpowiednio duże wychylenia przy pełnym zakresie ruchów serw. I oszczędność na serwach nie ma nic do rzeczy, bo kupując nawet najdroższe serwa na świecie tego efektu by w inny sposób nie osiągnął.
Andrzej Klos Opublikowano wczoraj o 01:05 Opublikowano wczoraj o 01:05 1 godzinę temu, dariuszj napisał: Takie rozwiązanie jest stosowane głownie w modelach 3D dla zapewnienia bardzo dużych wychyleń sterów. Mam taki jeden model gdzie są właśnie takie przedłużone dźwignie na serwach i jednocześnie krótkie dźwignie na sterach. I tylko takie rozwiązanie zapewnia odpowiednio duże wychylenia przy pełnym zakresie ruchów serw. I oszczędność na serwach nie ma nic do rzeczy, bo kupując nawet najdroższe serwa na świecie tego efektu by w inny sposób nie osiągnął. Oczywiscie, ale to musza byc odpowiednio mocne serva.
Rekomendowane odpowiedzi