Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grzesiek.

Nie lepsze takie rozwiązanie? Sylwetka będzie bardziej rasowa przy poziomym ustawieniu kadłuba i dodatkowe zabezpieczenie przodu  kółkiem.

20241202_195503.jpg.6d8c5bd391c277d002703205dbc03e33a.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, mirolek napisał:

Nie wiem na jakim pakiecie będziesz latał, obstawiam 1800mAh i raczej do samego przodu to on się nie zmieści....klocek z epp proponuję aby nosek zabezpieczyć.

ms

Pakiet mam 2500mAh i 2Ah.Miesci sie.Nosek to balsa nie epp

Godzinę temu, pepcio napisał:

Grzesiek.

Nie lepsze takie rozwiązanie? Sylwetka będzie bardziej rasowa przy poziomym ustawieniu kadłuba i dodatkowe zabezpieczenie przodu  kółkiem.

20241202_195503.jpg.6d8c5bd391c277d002703205dbc03e33a.jpg

Rozważałem taką opcje alebez skręcanego przedniego koła start jest utrudniony.Dlatego zrobilem tak jak zrobiłem.

Opublikowano

Grzesiek, myślałeś o tym żeby zostawić oryginalny nos Wicherka a wydłużyć gondolę silników i tam włożyć akumulatory?

Opublikowano
6 godzin temu, Grifon napisał:

Grzesiek, myślałeś o tym żeby zostawić oryginalny nos Wicherka a wydłużyć gondolę silników i tam włożyć akumulatory?

Na tym etapie to troche nie bardzo,pozatym to nie WICHEREK.To jest moja wena twórcza i taki mi się podoba.

• Lubię to 1
Opublikowano
Cytat

Nosek to balsa nie epp

To akurat widać na zdjęciu.... dlatego proponowałem w kieszeń na pakiet wkleić od przodu kawałek epp aby zamortyzować możliwe przesunięcie pakietu i tym samym wybicie balsowego dziobu przy możliwym postawieniu modelu na nosie.

Cytat

To jest moja wena twórcza

.. i dobrze :) model bardzo ładnie się prezentuje i mam nadzieję będzie poprawnie latał.

Ciekawi mnie jaki nadasz kształt ogona bo to ostatnia szansa na miękkie linie lat 30'-ych które nawiążą do eksponowanych silników gwiazdowych i nadadzą nieco klimatu "vintage" w tym projekcie 👍

ms

Opublikowano

Mirku co Ciebie tak te silniki męczą? Poprostu podobaja mi sie gwiazdy ,a ze spalinowa jest pozazasięgiem finansowym dla mnie to muszę nacieszyć oko plastikiem.

PS.

Pujdzmy na kompromis i podpowiedz jakis wzór usterzenia.

Opublikowano

Nie męczą a podobają się 😅 bo to się ładnie prezentuje na modelu ...  trochę jak w Spirit o St.Louise z którego możesz ogon zaczerpnąć.

Takie nieosłonięte gwiazdy to symbol pionierskiego okresu lotnictwa który osobiście bardzo mi się podoba.

ms

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, mirolek napisał:

Nie męczą a podobają się 😅 bo to się ładnie prezentuje na modelu ...  trochę jak w Spirit o St.Louise z którego możesz ogon zaczerpnąć.

Takie nieosłonięte gwiazdy to symbol pionierskiego okresu lotnictwa który osobiście bardzo mi się podoba.

ms

Myslę ze i znajdzię sie miejsce na zastrzały skrzydeł.

Opublikowano

No i pauza z robotą z powodu braku orczyków do lotek na serwa sanwy.Orginalne mają za krótką dzwignie.Chcialem narysować i druknąć ale mam problem z kątem zęba w module 23T

Opublikowano
W dniu 18.12.2024 o 20:45, arek1989 napisał:

Nawet producencie gotowych modeli stosują takie przedłużki:
image.png.d3b0a403f5bd676060a9eae56d01aef9.png

To wcale nie znaczy, ze jest to dobrze.  Byc moze chcieli zaoszczedzic na servos.

Silnik elektryczny nie produkuje sily ale moment. Aby uzyskac jak najwieksza sile, i nie obciazac zbyt mocno serva, popychacz powinien byc jak najblizej osi serva i odwrotnie na powierzchni sterowej.

No ale jest to chyba znana praktyka...

• Lubię to 1
Opublikowano
14 godzin temu, mirolek napisał:

Przedłużenie dźwigni to zwiększenie obciążenia zębatki ... i nigdy nie wiadomo kiedy zerwie.

ms

Racja , ja zawsze staram się w miarę możliwości zapinać snap blisko osi serwa a jak chcę większe wycylenie to reguluję na dźwigni przy sterze.

Oczywiście nie zawsze tak się da , wiadomo ale fakt ,że to oszczędza mocno serwa (tryby).

Opublikowano
1 godzinę temu, Andrzej Klos napisał:

To wcale nie znaczy, ze jest to dobrze.  Byc moze chcieli zaoszczedzic na servos.

Takie rozwiązanie jest stosowane głownie w modelach 3D dla zapewnienia bardzo dużych wychyleń sterów. Mam taki jeden model gdzie są właśnie takie przedłużone dźwignie na serwach i jednocześnie krótkie dźwignie na sterach. I tylko takie rozwiązanie zapewnia odpowiednio duże wychylenia przy pełnym zakresie ruchów serw. I oszczędność na serwach nie ma nic do rzeczy, bo kupując nawet najdroższe serwa na świecie tego efektu by w inny sposób nie osiągnął.

Opublikowano
1 godzinę temu, dariuszj napisał:

Takie rozwiązanie jest stosowane głownie w modelach 3D dla zapewnienia bardzo dużych wychyleń sterów. Mam taki jeden model gdzie są właśnie takie przedłużone dźwignie na serwach i jednocześnie krótkie dźwignie na sterach. I tylko takie rozwiązanie zapewnia odpowiednio duże wychylenia przy pełnym zakresie ruchów serw. I oszczędność na serwach nie ma nic do rzeczy, bo kupując nawet najdroższe serwa na świecie tego efektu by w inny sposób nie osiągnął.

Oczywiscie, ale to musza byc odpowiednio mocne serva.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.