pepcio Opublikowano 4 Grudnia 2024 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Grzesiek. Nie lepsze takie rozwiązanie? Sylwetka będzie bardziej rasowa przy poziomym ustawieniu kadłuba i dodatkowe zabezpieczenie przodu kółkiem.
Grzesiek Opublikowano 4 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2024 3 godziny temu, mirolek napisał: Nie wiem na jakim pakiecie będziesz latał, obstawiam 1800mAh i raczej do samego przodu to on się nie zmieści....klocek z epp proponuję aby nosek zabezpieczyć. ms Pakiet mam 2500mAh i 2Ah.Miesci sie.Nosek to balsa nie epp Godzinę temu, pepcio napisał: Grzesiek. Nie lepsze takie rozwiązanie? Sylwetka będzie bardziej rasowa przy poziomym ustawieniu kadłuba i dodatkowe zabezpieczenie przodu kółkiem. Rozważałem taką opcje alebez skręcanego przedniego koła start jest utrudniony.Dlatego zrobilem tak jak zrobiłem.
Grifon Opublikowano 4 Grudnia 2024 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Grzesiek, myślałeś o tym żeby zostawić oryginalny nos Wicherka a wydłużyć gondolę silników i tam włożyć akumulatory?
Grzesiek Opublikowano 4 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2024 Przecież to nie jest WICHEREK.Budujcie pokazujcie chwalcie się.
Grzesiek Opublikowano 4 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2024 6 godzin temu, Grifon napisał: Grzesiek, myślałeś o tym żeby zostawić oryginalny nos Wicherka a wydłużyć gondolę silników i tam włożyć akumulatory? Na tym etapie to troche nie bardzo,pozatym to nie WICHEREK.To jest moja wena twórcza i taki mi się podoba. 1
mirolek Opublikowano 5 Grudnia 2024 Opublikowano 5 Grudnia 2024 Cytat Nosek to balsa nie epp To akurat widać na zdjęciu.... dlatego proponowałem w kieszeń na pakiet wkleić od przodu kawałek epp aby zamortyzować możliwe przesunięcie pakietu i tym samym wybicie balsowego dziobu przy możliwym postawieniu modelu na nosie. Cytat To jest moja wena twórcza .. i dobrze model bardzo ładnie się prezentuje i mam nadzieję będzie poprawnie latał. Ciekawi mnie jaki nadasz kształt ogona bo to ostatnia szansa na miękkie linie lat 30'-ych które nawiążą do eksponowanych silników gwiazdowych i nadadzą nieco klimatu "vintage" w tym projekcie 👍 ms
Grzesiek Opublikowano 6 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2024 Mirku co Ciebie tak te silniki męczą? Poprostu podobaja mi sie gwiazdy ,a ze spalinowa jest pozazasięgiem finansowym dla mnie to muszę nacieszyć oko plastikiem. PS. Pujdzmy na kompromis i podpowiedz jakis wzór usterzenia.
mirolek Opublikowano 6 Grudnia 2024 Opublikowano 6 Grudnia 2024 Nie męczą a podobają się 😅 bo to się ładnie prezentuje na modelu ... trochę jak w Spirit o St.Louise z którego możesz ogon zaczerpnąć. Takie nieosłonięte gwiazdy to symbol pionierskiego okresu lotnictwa który osobiście bardzo mi się podoba. ms 1
Grzesiek Opublikowano 6 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2024 Godzinę temu, mirolek napisał: Nie męczą a podobają się 😅 bo to się ładnie prezentuje na modelu ... trochę jak w Spirit o St.Louise z którego możesz ogon zaczerpnąć. Takie nieosłonięte gwiazdy to symbol pionierskiego okresu lotnictwa który osobiście bardzo mi się podoba. ms Myslę ze i znajdzię sie miejsce na zastrzały skrzydeł.
Grzesiek Opublikowano 13 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2024 Narazie przybyły stateczniki. 4
Grzesiek Opublikowano 15 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2024 Narysowałem mocowanie serw do skrzydeł (lotek).wymiary na foto i plik STL może komuś sie przyda. Mocowanie Serw.STL I kratki do druku zakrywajace ESC 4
Grzesiek Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2024 No i pauza z robotą z powodu braku orczyków do lotek na serwa sanwy.Orginalne mają za krótką dzwignie.Chcialem narysować i druknąć ale mam problem z kątem zęba w module 23T
robas69 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 A wyciąć z laminatu i przykręcić do oryginalnej dźwigni? 2
arek1989 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Nawet producencie gotowych modeli stosują takie przedłużki:
Grzesiek Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2024 Dzisiaj przysiąde i narysuję mam kilka pomysłów.Jak bedzie ok to dam STL-a może sie przyda i wam.
mirolek Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Przedłużenie dźwigni to zwiększenie obciążenia zębatki ... i nigdy nie wiadomo kiedy zerwie. ms 1
Andrzej Klos Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 W dniu 18.12.2024 o 20:45, arek1989 napisał: Nawet producencie gotowych modeli stosują takie przedłużki: To wcale nie znaczy, ze jest to dobrze. Byc moze chcieli zaoszczedzic na servos. Silnik elektryczny nie produkuje sily ale moment. Aby uzyskac jak najwieksza sile, i nie obciazac zbyt mocno serva, popychacz powinien byc jak najblizej osi serva i odwrotnie na powierzchni sterowej. No ale jest to chyba znana praktyka... 1
Ares Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 14 godzin temu, mirolek napisał: Przedłużenie dźwigni to zwiększenie obciążenia zębatki ... i nigdy nie wiadomo kiedy zerwie. ms Racja , ja zawsze staram się w miarę możliwości zapinać snap blisko osi serwa a jak chcę większe wycylenie to reguluję na dźwigni przy sterze. Oczywiście nie zawsze tak się da , wiadomo ale fakt ,że to oszczędza mocno serwa (tryby).
dariuszj Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Andrzej Klos napisał: To wcale nie znaczy, ze jest to dobrze. Byc moze chcieli zaoszczedzic na servos. Takie rozwiązanie jest stosowane głownie w modelach 3D dla zapewnienia bardzo dużych wychyleń sterów. Mam taki jeden model gdzie są właśnie takie przedłużone dźwignie na serwach i jednocześnie krótkie dźwignie na sterach. I tylko takie rozwiązanie zapewnia odpowiednio duże wychylenia przy pełnym zakresie ruchów serw. I oszczędność na serwach nie ma nic do rzeczy, bo kupując nawet najdroższe serwa na świecie tego efektu by w inny sposób nie osiągnął.
Andrzej Klos Opublikowano 20 Grudnia 2024 Opublikowano 20 Grudnia 2024 1 godzinę temu, dariuszj napisał: Takie rozwiązanie jest stosowane głownie w modelach 3D dla zapewnienia bardzo dużych wychyleń sterów. Mam taki jeden model gdzie są właśnie takie przedłużone dźwignie na serwach i jednocześnie krótkie dźwignie na sterach. I tylko takie rozwiązanie zapewnia odpowiednio duże wychylenia przy pełnym zakresie ruchów serw. I oszczędność na serwach nie ma nic do rzeczy, bo kupując nawet najdroższe serwa na świecie tego efektu by w inny sposób nie osiągnął. Oczywiscie, ale to musza byc odpowiednio mocne serva.
Rekomendowane odpowiedzi