Andrzej68IX Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Panowie jakiego używacie kleju (taki białawy/kremowy) do sklejki/balsy który tak ładnie wypełnia i tworzy taką otulinę - wygląda jak glut. Dziękuję za podpowiedź.
Jerzy Markiton Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Żywica z mikro szkłem. Może być z bawełną, na pionowe spoiny - z Aerosilem.... - Jurek 1
Andrzej68IX Opublikowano 28 Listopada 2024 Autor Opublikowano 28 Listopada 2024 Soudal to raczej piana. Kupię i wypróbuję Pattex ale jaki.
TomTech Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Soudal D4 poprzednia nazwa Soudal 66A
Jerzy Markiton Opublikowano 29 Listopada 2024 Opublikowano 29 Listopada 2024 Pattex i Uhu - nie służą do wypełniania braków materiału. Do wypełniania braków może być użyty Soudal. - Jurek 1
Andrzej68IX Opublikowano 29 Listopada 2024 Autor Opublikowano 29 Listopada 2024 Pozwoliłem sobie zaczerpnąć zdjęcie z modelu Panther Piotrka - chodzi mi o ten biały glut, co to jest?
dariuszj Opublikowano 29 Listopada 2024 Opublikowano 29 Listopada 2024 54 minuty temu, Andrzej68IX napisał: Pozwoliłem sobie zaczerpnąć zdjęcie z modelu Panther Piotrka - chodzi mi o ten biały glut, co to jest? Bardzo podobnie wygląda Distal.
pawkar Opublikowano 29 Listopada 2024 Opublikowano 29 Listopada 2024 2 godziny temu, Andrzej68IX napisał: Pozwoliłem sobie zaczerpnąć zdjęcie z modelu Panther Piotrka - chodzi mi o ten biały glut, co to jest Prawdopodobnie żywica z wypelniaczem. Z tym że w tym konkretnym przypadku taka ilość kleju jest zbędna. : ) 2
dyra63 Opublikowano 29 Listopada 2024 Opublikowano 29 Listopada 2024 Świętej pamięci "Distal" był lekko beżowy i jedyną jego wadą było to że lubił sobie spływać zanim zgęstniał. Mi wygląda to na żywicę zagęszczoną aerosilem ,najlepiej napisz do Piotrka będziesz miał info z pierwszej ręki. 1
Lucjan Opublikowano 29 Listopada 2024 Opublikowano 29 Listopada 2024 To jest żywica epoksydowa z dodatkami na przykład : mikro balon , aerosil, pył bawełniany, mielonka węglowa lub szklana . 1
Andrzej68IX Opublikowano 29 Listopada 2024 Autor Opublikowano 29 Listopada 2024 Dziękuję za odpowiedzi.
Janekm Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Witajcie, Zbliża się czas klejenia sklejkowej konstrukcji modelu (sklejka 3mm), doradźcie proszę jakim klejem najlepiej się posłużyć. Rozpatruję kleje do drewna Pattex wood, ewentualnie soudal. Widziałem na filmach w sieci, że niektórzy używają klejów CA z przyspieszaczem/aktywatorem, niestety tutaj zupełnie nie wiem jaki CA byłby odpowiedni, rzadki, a może gęsty? Chętnie dowiedziałbym się jakie wady i zalety mają kleje CA w porównaniu do typowych klejów do drewna jak np. Pattex. Dawniej wszystko było prostsze, drewno=wikol i po sprawie, a teraz osiołkowi w żłoby dano...
Ares Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 6 godzin temu, Janekm napisał: doradźcie proszę jakim klejem najlepiej się posłużyć. Temat rzeka....🙂 Napiszę może swoje doświadczenia odnosnie klejów. CA bardzo dobry do wszystkiego ale klejąc sklejkę nie używałbym przyspieszacza.Najlepiej zaaplikować rzadkim i pozwolić mu wsiąknąć w sklejkę ewentualnie po kilkunastu minutach prysnąć przyspieszaczem ale delikatnie. Wady to że jest to kruchy klej i tam gdzie są duże obciążenia w konstrukcji raczej nie polecam. Żywica epoksydowa ,dobra do obciążonych elementów można sklejkę śmiało kleić a zeby nie ściekał to jak już koledzy napisali powyżej trzeba zastosować wypełniacz.Ja uzywam microbalonu. Soudal jest również ok jednak nie lubię go do klejenia drewna ze względu na estetykę spoin no i jest to dość jednak miękki klej więc znowy zależy co kleimy. Generalnie wszystkie wymienione przeze mnie kleje mają wspólną zaletę mianowicie "nie ciągną " w przeciwieństwie do Wikolu co mnie zawsze w tym kleju irytowało. Klejąc sklejkę w sumie polecam CA a na miejsca szczegolnie obciążone zastosuj żywicę . Tyle ode mnie odnośnie moich doświadczeń.
Janekm Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Arek dzięki za odpowiedź, co masz na myśli pisząc że wikol "ciągnie", czy chodzi Ci o to, że spoina kurczy się?
Artur Lis Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 24 minuty temu, Janekm napisał: Arek dzięki za odpowiedź, co masz na myśli pisząc że wikol "ciągnie", czy chodzi Ci o to, że spoina kurczy się? Arek pisał , ze jak ciągnie to spoina jest elastyczna tzn, nieutwardza się jak żywica czy inne kleje . Wikol wtedy jest w stanie twardej gumy tkz, ciągnącej po wyschnięciu .
Janekm Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Dzięki Artur za wyjaśnienie. Ostatecznie użyję chyba Patexa, który mam w domu, wycinankę mam dobrze spasowaną, więc sklejka jako drewno również ładnie się poklei. Jakoś nie mam przekonania do CA, a nie mam ambicji aby konstrukcja była sklejona w kilka sekund. 1
Rekomendowane odpowiedzi