mirolek Opublikowano 7 Listopada Autor Opublikowano 7 Listopada Cytat Koniecznie do przerobienia w Twoim RWD11 nos nawet nie przypomina oryginału! Jest za ostry i opuszczony jak w odrzutowcu. Tak, jest za ostry bo nie zrobiłem jeszcze reflektora lądowania ... to znacznie skraca nos. Pilot jak ten na zdjęciu też będzie, błyskawica i napis "Wola" też Podwozie skróciłem względem pierwszej przymiarki i dużego zapasu nie ma bo śmigła 12" są naprawdę duże. ms
Ares Opublikowano 7 Listopada Opublikowano 7 Listopada 6 godzin temu, mirolek napisał: Tak, jest za ostry bo nie zrobiłem jeszcze reflektora lądowania ... to znacznie skraca nos. Pilot jak ten na zdjęciu też będzie, błyskawica i napis "Wola" też Podwozie skróciłem względem pierwszej przymiarki i dużego zapasu nie ma bo śmigła 12" są naprawdę duże. ms Mirku a jak rozwiązałeś sterowanie obrotami silników? Z jednego kanału i Y kabel czy dwa osobne kanały zmiksowane razem?
mirolek Opublikowano 8 Listopada Autor Opublikowano 8 Listopada Cytat jak rozwiązałeś sterowanie obrotami silników tak, silniki są na jednym kanale połączone kablem Y ms 1
Ares Opublikowano Poniedziałek o 07:08 Opublikowano Poniedziałek o 07:08 Model jest bardzo efektowny a drobne poprawki to normalna praktyktyka w modelu budowanym od podstaw. Ja rownież buduję dwusilnikowca ale nie makietę a idzie mi to jak krew z nosa🙂. Tym bardziej podziwiam twoją robotę. Powodzenia i wielu udanych lotow życzę.
mirolek Opublikowano Środa o 06:36 Autor Opublikowano Środa o 06:36 Cytat Powodzenia i wielu udanych lotow życzę. Dziękuję, Mam nadzieję, że loty będą udane a czuwać nad tym będzie dwóch pilotów .... właściwie pilot i jego klon, którego starałem się uniepodobnić do samego siebie Budżetowy zakup ale efekt chyba OK. przygotowałem też specjalną półkę na magnesach, aby po założeniu pakietu figurki łatwo mocować w odpowiednim miejscu kabiny ...i aby mieli pełny widok i kontrolę lotu. wkleiłem tez boczne szklenie ale zamiast wykończenia paskami AL z puszki po piwie zastosowałem folię PVC - efekt jest gorszy ale przyklejony pasek nie odstaje i nie zadzieram go jak narożniki metalowych paseczków jakie zastosowałem w kokpicie. Nie wiem czy jest to rozwiązanie ostateczne bo metalowe wykończenie bardziej mi się podoba ale funkcjonalność w modelu latającym RC jest nie do przecenienia. Jeśli macie jakiś pomysł a trwałe wykończenie obramowania okien .... to chętnie skorzystam. ms 1
paweln7 Opublikowano Środa o 06:52 Opublikowano Środa o 06:52 Witam Mirku do wykończenia oszklenia używam tej taśmy https://allegro.pl/oferta/tasma-samoprzylepna-aluminiowa-50mm-x-50m-do-rur-przewodow-spiro-flex-16774436655?offerId=16774436655&inventoryUnitId=PyJ5BPDbJKXXX6QiTcP34A&adGroupId=NDUwMzUxMzUtOTc0YS00ODAwLWE0NWYtMTU5OTM2NmFmNzQyAA&campaignId=YzVhODE2OWUtMTUyZi00YTFmLTgwYzAtNmNlY2FlMTY3YzdmAA&clientId=MTA3ODE5NzI2ADYzMTk1NDM4AA&sig=a04149454762ebb57381d59f6d1652d3&utm_feed=cba59b59-8d0f-48d0-98a0-e9d1127523e2&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gad_campaignid=23064193368&gclid=CjwKCAiA2svIBhB-EiwARWDPjlzTENgCDSeJgBW7nNCUqCD3tVK0mlYgv9Ao3nS-nDqRHZSPsA1j2xoCejMQAvD_BwE Do malowania trzeba ją zmatowić , ew. zostawić zmatowioną w kolorze AL . 1
mirolek Opublikowano 22 godziny temu Autor Opublikowano 22 godziny temu Czy ktoś może pomóc rozwiązać dylemat .... jaki kolor miały oznaczenia SP-ASX na samolocie? Przywołana już tu wcześniej książka "Dolnopłatowe samoloty RWD" podaje, że oznakowania były namalowane jako czerwone analogicznie jak strzała na boku kadłuba. Kolorowany film "dziewczyna szuka miłości" pokazuje oznakowania i strzałę jako czarne a model kartonowy RWD-11 wydrukowano z czerwona strzałą i czarnymi oznaczeniami SP-ASX. Google podaje, że oznakowania były czarne ale już google IA podała ... że były czerwone Komu tu wierzyć i kogo słuchać .... patrząc na kolorowany film widać białą obwódkę oznakowań namalowanych na strzale co moim zdaniem sugeruje, że oznakowania mogły być czerwone jak strzała i dlatego separowano litery białą obwódką aby się nie zlewało. Czy mogło byc tak, że oznakowania na skrzydłach były czerwone a na kadłubie czarne ? Czy ktoś może coś wiążącego podpowiedzieć? ms
kesto Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Przede wszystkim gratulacje z udanego oblotu. Jeśli chodzi o kolory, to tu jest zgadywanka i logiczna analiza. Po pierwsze: czy jakiekolwiek państwo stosowało kolor czerwony na rejestrację? Moim zdaniem to był kolor czarny. Po drugie: jeśli na filmie czarno - białym litery i strzała mają ten sam odcień szarości, to logiczne jest, że musiały być tego samego koloru. Tak więc składając 1 + 2 otrzymujemy czarne litery i strzałę, choć ładniej wyglądałoby z czerwoną strzałą.😆, ale to jak napisałem wcześniej - zgadywanka.
robas69 Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Tu są fajne rozważania na temat odczytywania barw z biało-czarnych odbitek https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=88279
pepcio Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Chylę się ku wersji Krzyśka. Barwa znaków rejestracyjnych jest łudząco podobna do barwy strzały.
stan_m Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Kolor znaków rejestracyjnych (kształt liter i ich rozmieszczenie) polskich samolotów z międzywojnia jednoznacznie definiuje Rozporządzenie Ministra Komunikacji z dnia 23 maja 1928 roku D19280672.pdf. A dlaczego od 1929 roku obowiązuje prefix SP jest napisane tutaj: Hangar Franza: Dlaczego polskie samoloty mają SP w rejestracji?. Znak SP wprowadzono także Rozporządzeniem Ministra Komunikacji z 11 maja 1929 roku. EDIT: Jest jednak całkowita niejasność wprowadzona paragrafem 5 ostatniego rozporządzenia : "Litery znaków powinny być malowane kolorem farby wyraźnie odcinającym się od koloru skrzydeł i kadłuba na których zostały namalowane". Zatem droga do dyskusji jest nadal otwarta. 1
Rekomendowane odpowiedzi