Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gratuluję.

Bardzo, ale to bardzo oryginalny model i fajnie lata.

Zabierz go następnym razem jak będziesz w W-wie, postaram się pofilmować z tele, bo trochę niknie i go nie widać :) 

Opublikowano

Strasznie dziwny model, a najdziwniejsze w nim jest oto ,... że tak dobrze lata. Wniosek nasuwa się taki - wszystko lata, trzeba tylko umieć odpowiednio wyważyć i ustawić... 😉 

Opublikowano

Zdjęcia OK ,... ale ten nieludzki język .... 😉

Jeszcze mi się nie znudziły "normalne samoloty"....

Opublikowano
W dniu 13.08.2025 o 18:30, RobRoy napisał:

Jeszcze mi się nie znudziły "normalne samoloty"....

Google powinien latwo przetlumaczyc, jest do tego guziczek...

Opublikowano
9 godzin temu, Andrzej Klos napisał:

Goggle powinien latwo przetlumaczyc, jest do tego guziczek...

Tak...guziczek....coraz lepiej z tym tłumaczeniem, chociaż nie do końca .... z tym slangiem modelarsko-lotniczym. Jeszcze muszą dopracować.

Opublikowano

I okazało się, że potrzebuję pomocy merytorycznej przy vacformingu niestety.

Otóż - wychodzą mi zagięcia na narożniakach maski:

I mimo dokładania różnego rodzaju klocków, żeby napiąć tworzywo, to nie udaje mi się tego zwalczyć (tutj akurat najlepsza wytłoczka, z pakietami Li-Ion jako naciągaczami tworzywa).

1000017275.thumb.jpg.b72eb2e0e85a27745a4ee2825fdd1605.jpg

Problem jest taki, że zostało mi tworzywa na 4 próby i bardzo nie mam ochoty zamawiać kolejnej płyty (już jestem na etapie "trzeba to było k*&^a zrobić z kompozytu").

Podrzucicie jakiś pewny pomysł jak to ograć?

Opublikowano

Wydrukować z PETG. ( formę pod laminat też można wydrukować ) Ja się z tłoczenia wyleczyłem mając tylko piekarnik w kuchence. 

Pozdrawiam Sławomir

Opublikowano

Po wpisaniu w Google "vacuum forming know how" wyglada na to ze musisz podłożyć podkladke/klocek w formie łagodnej piramidy pod sama maskę.

Opublikowano

Miałem podobnie, pomagało podłożenie/podniesienie kopyta o 3-5 cm.

skończyło się łamać na krawędziach.

No i używam tylko sprawdzonego tworzywa, bo 99% tego co jest na alledrogo, nie nadaje się do tłoczenia.

Opublikowano

Wygrałem... 

Podnoszenie formy nic nie dawało, więc wymyśliłem coś takiego

IMG_20250818_205856.thumb.jpg.d7310763cbb017abe93b5b668c5a3259.jpg

Zauważyłem, że te zagięcia idą od narożników, więc dokleiłem listwy na CA, raż żeby uniknąć ostrych kątów, a dwa żeby tworzywo naszło. 

Wyszło OK, po obrobieniu będzie latać. 

Jeszcze kabinka przede mną, ale tam gabaryt duży, więc liczę że nie będzie bardzo bolało. 

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.