robloz Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Na warsztat trafiła nowa makieta. 'Trzmiel" będzie w takim malowaniu Rozpiętość 230cm. waga - jak najmniejsza Napęd na dzisiaj to ASP 120 4T, ale to się okaże jak będzie wiadomo co do wagi końcowej. Na dzień dzisiejszy prace na takim etapie. I tu mam następujący problem. Plany są powiększone i trochę zmienione konstrukcyjnie. Docelowo ma być pokryty koveralem, tylko czy ta konstrukcja nie jest za słaba? Dojdą jeszcze listwy profilujące kadłub, garb to balsa 1.5 mm. a dół 2 mm. Środek do sklejka 4mm + listwy sosnowe 7x6 mm. Tył jeszcze będzie wzmocniony, ale dopiero po zabudowie koła i napędu steru wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Wydaje mi się że może być trochę zbyt słaba. Ten fragment ogona ze zdjęcia pokryj sklejką 1,5 mm. Masy jakoś tragicznie nie doda, za to wytrzymałość wzrośnie znacząco. Oczywiście sklejką lotniczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Wracamy po krótkiej przerwie.Doszło mocowanie podwozia tylnego, będzie ono sprzężone ze sterem kierunku. Dalsze prace: klata kabiny, całość będzie oklejona sklejką 0.8mm . Doszło też oprofilowanie przodu i listwy nadające kadłubowi odpowiedni profil. Waga 980g. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Nie wiem dlaczego , ale tylko u Ciebie na rysunkach mój Avast wykrywa marvela (wirusa), związku z tym w żadnym twoim poście nie mogę oglądać fotek. Może to tylko błąd u mnie , a może przeskanuj sobie na wszelki wypadek swój komputer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Temat już był poruszany przy innej mojej relacji. Problem leży po stronie serwera na którym mam fotki. Muszę gdzie indziej je zamieszczać, tylko gdzie żeby nie zniknęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Tu na forum. Opcja użyj pełnego edytora i na dole masz dodaj plik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonczek Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Osobiście polecam photobucket, korzystam od 10 lat bez problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 W/w fotki wstawione z forum, jak jest teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 no i jest o.k. Buduj dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Przymiarka stateczników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Kabina dostała oszklenie, jeszcze tylko kilka poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 24 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Budowa na krótko wstrzymana, ale może ktoś będzie wiedział skąd pochodzą te rzuty? Ten ostatni znalazłem na ruskiej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Robert- oba rysunki wyglądają, jakby pochodziły z czechosłowackich czasopism Modelara (ten pierwszy), drugi to już wręcz na pewno z Letectvi+Kosmonautika. W pierwszym oczywiście mylący jest nagłówek po niemiecku, ale chyba ściślej byłoby "po enerdowsku"- enerdowcy w swoim Flug Revue (tu mogłem pomylić coś z tytułem, choć i to czasopismo przez czas jakiś prenumerowałem, bo te czeskie to przez wiele lat)- robili przedruki bez żenady, ale to wszyscy właściwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Po krótkiej przerwie wracam do budowy. Nastąpiła mała zmiana projektu. Model będzie w dwóch wersjach rolniczych.Będzie z oprzyrządowaniem do oprysku lub zrzutu środka, w zależności czy start z trawy czy betonu. Muszę rozwiązać mały problem.O ile zrzut środka to nie problem to jak rozwiązać rozpylenie środka przez te rurki? Nie chciałbym stosować jakiejś pompki bo to dodatkowa waga. Poradzono mi aby użyć balonu. Mysle, idąc tym tropem, że można by użyć butli od chowanego pneumatycznie podwozia + jakiś zawór/reduktor.Metoda grawitacyjna nie wchodzi chyba raczej w grę.Macie jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jeżeli twój proszek nie będzie się zbrylał/kleił to nadmuch rurką z góry, ssanie podciśnieniem opływu modelu z dołu. Zamiast proszku użyj kaszkę mannę . Efekt taki sam a się nie zbryli. Widziałem jak to działa i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 3 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ok, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zmiana wersji zmusiła do przerobienia kabiny, zniknęło tylne oszklenie. Po wykonaniu laminatowych kieszeni na rurę dżwigara, można już pomału montować skrzydła. Na początek centropłat. Niestety szukając dokumentacji trafiłem na wiadomość, że drugi Cmelak, który latał na pokazach w parze z tym co robię, miał wypadek. Niestety jedna osoba zginęła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Pokrycie skrzydeł będzie po całości balsą + cienki laminat. Pytanko: balsa 1.5 czy 2 mm.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 1,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Wie ktoś jak są zbudowanie elektryczne hamulce na koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi