Skocz do zawartości

EPO, styrodur, steropian, czym malować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym można pomalować EPO, styrodur, styropian żeby nie powstawały efekty tzw "skóra krokodyla" i.t.p. wżery?

Pierwszy pomysł to farba styro RC - trochę drogo z przesyłką wyjdzie ze 30zł za 150ml [przy zakupie 2-3 szt].

Poszukuję farby srebrnej do P-38.

Poproszę o wasze pomysły, sprawdzone rozwiązania.

Opublikowano
1 godzinę temu, japim napisał:

Farba akrylowa do wnętrz. Ja kupuję próbki kolorów - taki wybór że hej...

Farby akrylowe do wnetrz nie zawieraja koloru srebrengo.  

Tutaj jest opis jak to zrobic:

https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?1916678-FMS-1450mm-P-51-V8/page822#post40138328

Ale jest to duzo roboty, trzeba dawac podklad bo srebrna zjada styropian, nie tyle farba co plyn w puszce spray.

Rc Castle sprzedaje farbe do P-38 Lightning:

https://www.rc-castle.com/index.php?route=product/product&product_id=10886

Malowanie jest podobno trudne, gruba warstwa etc  Chcialem tak zrobic mojego Mustang D ale w koncu zrezygnowalem i zrobilem kamuflarz.

Skora krokodyla to jest co innego.  Jest to spowodowane glownie rodzajem pianki i wystawaniem na slonce.  Srebrna farba z puszki spray po prostu robi dziury w styropianie.

A tu masz innego krokodyla 😁:

https://www.abc.net.au/news/2025-07-29/nt-video-shows-crocodile-stuck-under-vehicle-cahills-crossing/105585016

Opublikowano

Kiedyś robiło się samemu srebrzankę. Mieszało się  pył alu z lakierem. Wtedy to był nitro. Do styroduru to lipa. A może spróbować to zrobić z lakierem akrylowym? Jednak wtedy tylko pistolet albo aerograf. Farba srebrna wredna bo pod pędzlem to zostawia smugi w różnych odcieniach. Nie wiem czy można dostać teraz w handlu pył aluminiowy. W PRL-u był w każdym sklepie z farbami.

Opublikowano

Przemku,

Czym nakładałeś ten akryl? Mam podobną tubę, czy pęzlem/wałkiem to nie będzie za cięźko wychodziło?

Opublikowano
16 godzin temu, sp350D napisał:

Przemku,

Czym nakładałeś ten akryl? Mam podobną tubę, czy pęzlem/wałkiem to nie będzie za cięźko wychodziło?

Pędzlem. ciekawa sprawa ze srebrnym - że tej farby wcale nie trzeba dużo aby uzyskać efekt. Wałkiem na pewno nie - bo to będzie już przesada. Zrób sobie testy na jakimś kawałku. ALE ! trzeba pamiętać że to jest farba akrylowa - próba malowania tym plastiku jako takiego (EPP, wydruki z PLA/ PETG) kończą się tym, że lakier schodzi od pociągnięcia paznokciem - wcale nie trzyma.

Opublikowano
W dniu 28.07.2025 o 23:33, Patryk Sokol napisał:

4 godziny temu, japim napisał:

Pędzlem. ciekawa sprawa ze srebrnym - że tej farby wcale nie trzeba dużo aby uzyskać efekt. Wałkiem na pewno nie - bo to będzie już przesada. Zrób sobie testy na jakimś kawałku. ALE ! trzeba pamiętać że to jest farba akrylowa - próba malowania tym plastiku jako takiego (EPP, wydruki z PLA/ PETG) kończą się tym, że lakier schodzi od pociągnięcia paznokciem - wcale nie trzyma.

Jest taka ciekawostka:

https://allegro.pl/oferta/novol-plastic-primer-podklad-do-tworzyw-spray-17728513489

Czyli primer do tworzyw sztucznych  w spray'u. 

Kładzie się na tworzywo cienką warstwą, daje wyschnąć i większość farb trzyma się jak złoto. 

Tak np. malowałem Funracera:

IMG_20250731_145357.thumb.jpg.3c36f2c9eb7126e309213ed8302196af.jpg

I nawet na wgniotkach nic nie odłazi (a trzeci sezon mu leci) 

• Lubię to 2
Opublikowano
6 godzin temu, Patryk Sokol napisał:

Kładzie się na tworzywo cienką warstwą, daje wyschnąć i większość farb trzyma się jak złoto. 

Sądzisz że jak dałbym taki podkład na styrodur to potem można by go malować sprayem z marketu? Zabezpieczy przed rozpuszczaniem?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.