RomanJ4 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 2 godziny temu, Ares napisał: Wada to masa całej skrzynki. Fakt, ale za to masz wszystkie podstawowe graty w jednym miejscu, bo bańkę z paliwem podpinam do drugiego szczytu skrzynki... 1
AndrzejC Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 7 godzin temu, Grzesiek napisał: Raczej nie podróbka Grzesiek, może ten Twój Cyklon to nie podróbka, ale moje Cyklony nie były takie płaskie.... Może Twój nie działa bo wpadł pod jakiś walec...🙂 A na poważnie w sumie nie ma lepszego zasilania żarzenia od tych PLUMBUM. A poza tym palenie rzuć Kolego Grześku drogi, bo ono szkodzi mocno na zdrowie. 2 godziny temu, RomanJ4 napisał: A ja zasilam i świecę, i rozrusznik z panelu + jeden aku 12V/7Ah, i też dobrze to funkcjonuje... tak,tak...tak✌️ I ten sposób działa dobrze dla 90% użytkowników silniczków i tych paneli, ale ja osobiście w dawnych czasach transformacji zainwestowałem dewizy w super panel firmowy SIMPROPA i cieszyłem się, że mam fajny gadżecik . Długo się nie cieszyłem bo na jakichś zawodach zrobiło mi się zwarcie i kupa dymu i po zabawie było. Później widywałem takie sytuacje wielokrotnie... Nikt z topowych zawodników FSR nie używa paneli. Wszystko jest na krótko i bez zbędnych dodatków. Po prostu za duże prądy idą z akusów. A dodatki typu pompka do paliwa, czy żarzenie można zasilać oddzielnie. Wierzcie mi, że panel jest ok do pierwszego zwarcia. To w sumie nie dotyczy niedzielnych miłośników modeli jakie by one nie były., bo przez całe życie nic potencjalnie w sumie nie powinno się stać... Ale są ŁODZIE SZYBKIE SPALINOWE! I wszelkie prawidła się kończą. I jak u nas coś się sprawdza w totalnie ekstremalnych warunkach, to sprawdzi się wszędzie🤪 a.c.
Ares Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 10 minut temu, AndrzejC napisał: Po prostu za duże prądy idą z akusów. A dodatki typu pompka do paliwa, czy żarzenie można zasilać oddzielnie Prąd na świecę idzie taki sam czy latasz modelem samolotu czy pływasz łódką🙂, problem jest prawdopodobnie w tym ,że u was występuje wilgoć i pryska woda po pomoście jak rzucacie modele na wode. Panele odpowiednio użytkowane są na lata nic nie ma prawa się zepsuć a z aku 12V nawet żelowego chwilowo można wziąć naprawdę sporo prądu także nie w tym rzecz. To kwestia kontaktu z wodą i pośpiechu przy starcie: widziałem w Jaworze latające w powietrzu rozruszniki rzucane o pomost itp. wiadomo pośpiech i zawody. Dlatego u was wszystko musi być gniotsa nie łamiotsa. Modelarze lotniczy delikatniej traktują sprzęt i jest on chroniony od wilgoci więc nie a lepszej opcji od panela i skrzynki startowej z aku, paliwem i pompką w jednym miejscu.
Granacik Opublikowano Wtorek o 14:56 Opublikowano Wtorek o 14:56 Od lat używam do zasilania świec żarowych przetwornic PWM. Najpierw zasilanych ze sticków NIMH 7,2V a teraz LiJon 2S. Takie rozwiązanie nigdy mnie nie zawiodło na zawodach czego nie mogę powiedzieć o żarkach na jedno ogniwo NiCd/NiMh. Nawet taka najprostsza przetworniczka oparta na NE555 będzie lepsza od ogniwa niklowego czy ołowiowego. Teraz gotowe układy ze stabilizacją napięcia wyjściowego niezależnie od napięcia zasilania dostępne za grosze.
Grzesiek Opublikowano Wtorek o 15:01 Opublikowano Wtorek o 15:01 3 minuty temu, Granacik napisał: Od lat używam do zasilania świec żarowych przetwornic PWM. Najpierw zasilanych ze sticków NIMH 7,2V a teraz LiJon 2S. Takie rozwiązanie nigdy mnie nie zawiodło na zawodach czego nie mogę powiedzieć o żarkach na jedno ogniwo NiCd/NiMh. Nawet taka najprostsza przetworniczka oparta na NE555 będzie lepsza od ogniwa niklowego czy ołowiowego. Teraz gotowe układy ze stabilizacją napięcia wyjściowego niezależnie od napięcia zasilania dostępne za grosze. Podlinkujesz coś? A jeszcze jak by był potencjometr do lekkich korekt to już wypas.
Granacik Opublikowano Środa o 13:25 Opublikowano Środa o 13:25 Mój pierwszy podgrzewacz zrobiłem ponad 20 lat temu wg schematu ze strony https://www.spaennare.se/glowplug.html Dałem tylko Mosfeta BUZ11 zamiast normalnego tranzystora. Działa do dziś niezawodnie. Szukaj na Ali 300W XL4016 DC-DC Max 9A Step Down to już wypas. Można będzie zasilać z jednego akumulatora z rozrusznikiem. Spadek napięcia podczas rozruchu nie będzie miał wpływu na zasilanie świecy. Można prostsze wybrać byle nie mniej jak 5A. 1
Grzesiek Opublikowano Środa o 19:20 Opublikowano Środa o 19:20 A jak na nich sie ustawia napięcie świecy?
qba Opublikowano Środa o 19:33 Opublikowano Środa o 19:33 potencjometr, jeden od napięcia drugi od prądu Tu masz gotowca - https://pl.aliexpress.com/item/1005009520969559.html?spm=a2g0o.detail.0.0.12f35DmC5DmCYk&mp=1&pdp_npi=6%40dis!PLN!PLN 68.89!PLN 31.69!!PLN 31.69!!!%40210390b817714432232108001e6cd0!12000049354467500!ct!PL!729385137!!1!0!&gatewayAdapt=glo2pol 1
Rekomendowane odpowiedzi