a74BACK Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Ościenne kraje które zakładają kolejne "kagańce" mieszkańcom mają już dawno system kaucyjny 👍 PS Jeszcze zapomniałem o Obwodzie Królewiecki, może lepszy od Białorusi? 🤣 1
Atomizer Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu 6 minut temu, Patryk Sokol napisał: Cztery lata temu byłem na wakacjach na Słowacji (w Słowackim Raju - super sprawa, polecam). I ku mojemu zdziwieniu - butelki były w systemie kaucyjnym. Pamiętam, że byłem pod sporym wrażeniem, bo bieda aż piszczy (bo Słowacja biedna jest, szczególnie w tamtych okolicach), a ogarnęli ten temat. I fajne to było - bo butelki się nie walały po okolicy. Jak wprowadzono w Polsce, to się ucieszyłem z myślą "no i super, w końcu ten plastikowy badziew przestanie się walać" Ale nie, cierpienia są wielkie. Niesamowite jak delikatne ego mają ludzie - porządek może być, mniej syfu może być, ale nie bo ktoś musi poświęcić na to 20min tygodniowo Dorośnijcie, na mycie się też marnujecie czas A dla mnie - jest to oszczędność czasu wręcz. A dlaczego? Bo jak spotkam śmieci na szlaku turystycznym, to ładuje je do plecaka i znoszę. Ktoś musi być dorosły w tym bajzlu najwyraźniej Ja napisze tak ! Zawsze się ktoś znajdzie komu nie będzie przeszkadzać wsadzanie nieposmarowanego wazeliną kija w tyłek ! To zdjęcia z parkingu sklepu objętego systemem kaucyjnym ! Tyle śmieci dodokoła to ja nigdzie nie widziałem tak działa ten system kaucyjny i tak będzie działać ! Oczywiście zdjęcia tego nie oddają tak jak jest to w rzeczywistości! Czy ten system kaucyjny i zmuszanie Polaków coś zmieni ! Nie ! To będzie ten sam efekt jak z 500+, który miał zwiększyć liczbę urodzeń a tak naprawdę się zmniejszył.
RomanJ4 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 3 godziny temu, robert.pilot napisał: Wystarczy, że jedziesz na kolejne zakupy, zabierasz portfel i uzbierane butelki, nikt nie każe jeździć tobie w te i z powrotem. Troszkę logiki i temat ogarnięty, Ja co tydzień zabieram butelki przy okazji i nie mam problemów. Ale jak to POLAK, potrafi narzekać na WSZYSTKO... I wybudować stodołę do przetrzymywania tego wszystkiego. Tu butelki, tam zużyte ciuchy ale buty osobno (a zebrane hałdy leżą, i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić), ten papierek tu, a tamten tam bo jest za mało papierowy, taki plastik tak, ale taki już nie(masz doktorat z chemii organicznej?), ... jeszcze trochę to trzeba będzie sortować na 150 rodzajów, "bo gumka w majtkach"... A jak się zmieni koncepcja (albo lobby śmieciarzy), to i tak trzeba będzie to wszystko wy... na śmietnik i zacząć po nowemu.... A byłoby skąd brać przykład, https://czrug.ug.edu.pl/oplacalny-biznes-czyli-jak-szwecja-radzi-sobie-z-odpadami-nie-tylko-swoimi/ (https://frostandsullivaninstitute-org.translate.goog/waste-management-in-sweden-turning-trash-into-treasure/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=rq) tyle, że u nas nierealne z typowego dla Polaków powodu: Cytat Sukces Szwecji w gospodarce odpadami nie nastąpił z dnia na dzień. Jest on wynikiem dziesięcioleci planowania, świadomości społecznej i innowacji w polityce. Tam pali się w elektrowniach śmieciami, a u nas wycinanymi lasami, a śmieci... na kupkę... Gdzie tu sens? https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/marnujemy-tani-surowiec-energetyczny-ta-energia-jest-tansza-niz-atomowa/ftsej4h 56 minut temu, Atomizer napisał: problemem jest to, że raz płacisz za butelkę kupując towar -bo ta butelka zawsze wliczona jest w cenę wody mineralnej, coca-coli itd i mimo, że w cenie (na podst od dawna obowiązujących ustaw masz też opłaty recyklingowe, opaty za wykorzystanie środowiska itd -płaci producent -ale jest to doliczane do ceny towaru) to potem drugi raz musisz zapłacić kaucję za butelkę -butelkę którą kupiłeś w cenie łącznej towaru w butelce. Czyli masz zapłacić za własną butelkę. Otóż to, nabijają nas w butelkę, i nikt(żaden UOKiK sic!) się temu nie sprzeciwi... Jak to u nas: "Weźmiemy się i zrobicie, a My weźmiemy jeszcze za to kasę..." 3
Patryk Sokol Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 3 minuty temu, Atomizer napisał: Ja napisze tak ! Zawsze się ktoś znajdzie komu nie będzie przeszkadzać wsadzanie nieposmarowanego wazeliną kija w tyłek ! To zdjęcia z parkingu sklepu objętego systemem kaucyjnym ! Tyle śmieci dodokoła to ja nigdzie nie widziałem tak działa ten system kaucyjny i tak będzie działać ! Oczywiście zdjęcia tego nie oddają tak jak jest to w rzeczywistości! Czy ten system kaucyjny i zmuszanie Polaków coś zmieni ! Nie ! To będzie ten sam efekt jak z 500+, który miał zwiększyć liczbę urodzeń a tak naprawdę się zmniejszył. Wow, tyle emocji 1 1
RomanJ4 Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 19 minut temu, Atomizer napisał: Czy ten system kaucyjny i zmuszanie Polaków coś zmieni ! Nie ! To będzie ten sam efekt jak z 500+, który miał zwiększyć liczbę urodzeń a tak naprawdę się zmniejszył. Bo trzeba "myśleć klientem", jak w tym PRL-owskim dowcipie o chłopach i przymusie skórowania świń... A u nas dalej myśli się "urzędnikiem" który wie lepiej...
a74BACK Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 32 minuty temu, Atomizer napisał: Ja napisze tak ! Zawsze się ktoś znajdzie komu nie będzie przeszkadzać wsadzanie nieposmarowanego wazeliną kija w tyłek ! To zdjęcia z parkingu sklepu objętego systemem kaucyjnym ! Tyle śmieci dodokoła to ja nigdzie nie widziałem tak działa ten system kaucyjny i tak będzie działać ! Oczywiście zdjęcia tego nie oddają tak jak jest to w rzeczywistości! Czy ten system kaucyjny i zmuszanie Polaków coś zmieni ! Nie ! To będzie ten sam efekt jak z 500+, który miał zwiększyć liczbę urodzeń a tak naprawdę się zmniejszył. Mogłeś pozbierać te śmieci i przy okazji sprawdzić, czy są objęte systemem kaucyjnym, zamiast wylewać swoja frustracje w sieci. Podsumowując przestań p@#$@#$@#$ć 1
robert.pilot Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu 29 minut temu, RomanJ4 napisał: I wybudować stodołę do przetrzymywania tego wszystkiego Nie mam stodoły, mieszkam w bloku, butelki wynoszę do piwnicy, raz na tydzień wynoszę do automatu. Bardzo dużo butelek, bo używamy wodę butelkową do ekspresu. NIE MAM Z TYM ŻADNEGO BROBLEMU. 1
pietrku Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 2 godziny temu, RomanJ4 napisał: I wybudować stodołę do przetrzymywania tego wszystkiego. Tu butelki, tam zużyte ciuchy ale buty osobno (a zebrane hałdy leżą, i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić), ten papierek tu, a tamten tam bo jest za mało papierowy, taki plastik tak, ale taki już nie(masz doktorat z chemii organicznej?), ... jeszcze trochę to trzeba będzie sortować na 150 rodzajów, "bo gumka w majtkach"... A jak się zmieni koncepcja (albo lobby śmieciarzy), to i tak trzeba będzie to wszystko wy... na śmietnik i zacząć po nowemu.... A byłoby skąd brać przykład, https://czrug.ug.edu.pl/oplacalny-biznes-czyli-jak-szwecja-radzi-sobie-z-odpadami-nie-tylko-swoimi/ (https://frostandsullivaninstitute-org.translate.goog/waste-management-in-sweden-turning-trash-into-treasure/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=rq) tyle, że u nas nierealne z typowego dla Polaków powodu: Tam pali się w elektrowniach śmieciami, a u nas wycinanymi lasami, a śmieci... na kupkę... Gdzie tu sens? https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/marnujemy-tani-surowiec-energetyczny-ta-energia-jest-tansza-niz-atomowa/ftsej4h Otóż to, nabijają nas w butelkę, i nikt(żaden UOKiK sic!) się temu nie sprzeciwi... Jak to u nas: "Weźmiemy się i zrobicie, a My weźmiemy jeszcze za to kasę..." Nawet nie trzeba by się wzorować na nikim, bo w Polsce system segregowania odpadów już jest i działał. A ten nowy sposób na wyłudzanie pieniędzy tylko go psuje. Bo plastików jest mniej i firmy zajmujące się wywozem odpadów ( na plastikach mieli zysk ) tą stratę powetują sobie podwyżką cen dla gminy za wywóz. A gmina podniesie ceny mieszkańcom. Jak niektórzy uważają, że dzięki temu wyłudzaniu kaucji znikną śmieci z lasów no to nie mam pytań. 3 godziny temu, latacz napisał: "ile w agencji towarzyskiej kosztuje coca-cola ? " - "normalnie 10zł butelka -a z lodem 150 " Tego to nie wiedziałem, że tak przebitka, człowiek to jednak się uczy do późnej starości.. 😉 😃 Są też zalety tego. Zawsze mało kupowałem tej wody w plastikach. Teraz prawie wogóle. Po co kupować coś co jest w kranie. No chyba, że dla tego wzbogacacza co w nich jest. Czyli nawet przy okazji, przez przypadek jestem ekologiczny. Już zresztą widać efekty, śnieg leżał od Sylwka aż do przedwczoraj. I to dużo, a jaki mróz był. To może wygralimy już z tym oci...niem 😃 Gdzieś słyszałem nawet, mówili, że tera niedługo będzie/ma być epoka lodowcowa 😉. Ze skrajności w skrajność 🙃.
Andrzej68IX Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Tu butelki, tam zużyte ciuchy ale buty osobno (a zebrane hałdy leżą, i nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić), ten papierek tu, a tamten tam bo jest za mało papierowy, taki plastik tak, ale taki już nie(masz doktorat z chemii organicznej?), ... jeszcze trochę to trzeba będzie sortować na 150 rodzajów, "bo gumka w majtkach"... Roman masz rację Spróbuj w Niemczech oddać rozbity model samolotu do ichniego PSZOK-a. Będziesz musiał odwiedzić kilkanaście kontenerów: folia, drewno, metalowe cięgna, zbiornik paliwa (niebezpieczne materiały, gumowe koła, gąbka ....... Oczywiście wszystko będziesz musiał na miejscu rozpruć/wybebeszyć
pietrku Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 4 godziny temu, Atomizer napisał: mogłeś sprzedać butelkę po piwie 30 lat temu ! Na razie Budweiser i Namysłów są bez kaucji. Można nakupić na zaś 😃.
Atomizer Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu 5 minut temu, Andrzej68IX napisał: Spróbuj w Niemczech oddać rozbity model samolotu do ichniego PSZOK-a. Będziesz musiał odwiedzić kilkanaście kontenerów: folia, drewno, metalowe cięgna, zbiornik paliwa (niebezpieczne materiały, gumowe koła, gąbka ....... Oczywiście wszystko będziesz musiał na miejscu rozpruć/wybebeszyć A co kogo niemcy obchodzą. Jak bym miał się tak pie... z tym to wolał bym podpalić i zostaje wtedy 1 materiał i to w niewielkiej ilości. 7 minut temu, pietrku napisał: Na razie Budweiser i Namysłów są bez kaucji. Można nakupić na zaś 😃. Szogun i różne bełty też? Bo tego dużo u nas po rowach leży 🤣 1
Andrzej68IX Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, pietrku napisał: Na razie Budweiser i Namysłów są bez kaucji. Można nakupić na zaś 😃. No i to niestety jest większa tragedia niż butelka szklana z kaucją. Większość "zachodnich" piw jest w butelkach przypominających szkło (nie znam handlowej nazwy tego tworzywa) którego to niby szkła nie można powtórnie przetopić. A pojawiają się już w coraz większej ilości także niby szklane opakowania z jogurtami, sosami, sokami itp. Ponoć gdzieś na pomorzu kilka lat temu powstała nowa fabryka tego typu opakowań - oczywiście w ramach walki z zanieczyszczeniem. środowiska😉 1
samolocik Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Żaden system kaucyjny nie byłby potrzebny gdyby ludzie po prostu odnosili śmieci gdzie trzeba, czyli albo o do koszy albo do punktów zbiórki odpadów selektywnych. Ale nie odnoszą bo wygodniej jest wyrzucić "przez płot do sąsiada". Dlatego system kaucyjny też nie pomoże. Niestety... Co do śmieci to zapraszam zawodników startujących w Tuszowie Narodowym do lasu obok lotniska. Jest co oglądać. Śmieci co niemiara w każdym zakątku lasu. Łatwiej wyrzucić mieszkańcom do lasu niż zawieźć do PSZOKa znajdującego się na skraju wspomnianego lasu.
young Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 6 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Pamiętam, że byłem pod sporym wrażeniem, bo bieda aż piszczy (bo Słowacja biedna jest, szczególnie w tamtych okolicach), a ogarnęli ten temat. I fajne to było - bo butelki się nie walały po okolicy. W sumie to i jedno i drugie na TAK Jedni mówią że pet można przerobić jedynie kilka razy bez straty (koszty) , potem do pieca inni mówią że są nowoczesne linie do segregacji i nie trzeb nawet segregować inni że to lobby a ja pamiętam jak jeździł po ulicy wóz konny raz na miesiąc i skupował butelki, pamiętam że za makulaturę miałem rolki papieru toaletowego, a po mleko i śmietanę szedłem z pustymi butelkami, a sreberka z nich też się zbierało i było fajnie ps: obecnie jeszcze nie oddałem nic do automatu kaucyjnego bo mi się nie chciało ich brać , poszło do żółtego worka 9 godzin temu, Shock napisał: Oby tylko ludzie mieli takie problemy...😉 tego się trzymam ........ 2
RomanJ4 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 8 godzin temu, robert.pilot napisał: Nie mam stodoły, mieszkam w bloku, butelki wynoszę do piwnicy, raz na tydzień wynoszę do automatu. A ja nie mam piwnicy....
a74BACK Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu To przynajmniej Ci jej nie zaleje 😁 Właśnie z tym walczę 😁
Market Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Ale jesteście wszyscy ciemni ludzie. Otwórzcie w końcu oczy i połączcie kropki. Te 50 gr od każdej butelki idzie na utrzymanie Reptilian w Rządzie Światowym i utrzymanie tajnych służb broniących dostępu do skraju Ziemi, żeby sekret Płaskiej Ziemi utrzymać w tajemnicy przed takimi prostaczkami. 2
Rekomendowane odpowiedzi