Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, ale najpierw głupie pytanie

Kierunki wychyleń lotek i steru kierunku masz prawidłowe?

Widziałem już BARDZO poważne modele rozbite przez rewers na lotkach(w tym jeden tak, że poobijał drzwi mojej kochanej Dacii Logan).

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, MikLuk napisał:

Tak mam 😀 To sprawdzalem kilka razy

Czyli drążek w prawo robi prawą lotkę do góry?

Nie obraź się tylko proszę, serio lepiej się upewnić. 

Opublikowano
7 minut temu, Patryk Sokol napisał:

Czyli drążek w prawo robi prawą lotkę do góry?

Nie obraź się tylko proszę, serio lepiej się upewnić. 

Prawa - patrzac na model od strony ogona.

Opublikowano

39 minut temu, MikLuk napisał:

Tak, a drążek wysokości do dołu to elewator do góry.

Najlepiej pisać - na siebie, wtedy jest bardziej zrozumiale 🙂.

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, japim napisał:

Prawa - patrzac na model od strony ogona.

Tak, od góry albo od ogona.

Opublikowano

Mikołaj- lekko się pogubiłem w tych opisywanych kierunkach. Stań za modelem, drążek wysokości na siebie - ster wysokości w górę. Drążek lotek w lewo- lewa lotka w  górę, prawa w dół. Drążek lotek w prawo- lewa lotka a dół, prawa do góry. Kierunek najprościej- drążek w lewo- ster w lewo. Drążek w prawo- ster w prawo. Podkreślam- stojąc z tyłu za modelem, patrząc w kierunku jego lotu. I jeszcze raz: minimalne wychylenia. Zrób ten test i będzie przynajmniej to wiadomo że jest OK. Już tu na forum opisywałem sytuację z moim znajomym, który Pionierem walił w ziemie natychmiast jak zaczynał ni sterować po starcie, albo po kilku sekundach, jak się później dotykał drążków. Miał fabrycznie odwrócone rewersy, jako niedoświadczony nie wpadł na to, żeby to przed lotem sprawdzić.

Opublikowano

Tak, kierunki mam dobrze, właśnie sprawdziłem jeszcze raz na wszelki wypadek. Tak jak opisałeś 

Opublikowano

A wielkość wychyleń- jakie masz skrajne wychylenia? Tu jest ważna też głębokość (szerokość) danego steru, bo jeśli jest jakiś mega szeroki, to i małe wychylenie daje dużą siłę i reakcję. Chociaż tak patrząc z daleka siłą rzeczy na filmy i zdjęcie to wielkość powierzchni sterów masz powiedzmy na akceptowalnym w takim modelu poziomie- więc powtórzę 3-4 mm wychylenia na stronę wystarczy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Patrząc na filmiki mam podejrzenie, że:

1. skłon silnika zbyt mały (temat juz poruszony wcześniej) lub zbyt duży kąt natarcia skrzydła... może oba problemy występują jednocześnie co stawia model do pionu zaraz po starcie

2. nieprawidłowa geometra SW, tzn nie jest zachowana oś poprzeczna SW względem skrzydła. Nad tym można w locie zapanować ale przy pokazanych startach nie było czasu na korektę.

Byłoby milo, gdybyś wykonał i umieścił tu dwa zdjęcia:

- rzut z boku czyli zdjęcie boczne aby ocenić skłon silnika oraz kąt sklinowania skrzydła

- rzut z tyłu czyli zdjęcie wykonane od tylu w taki sposób aby statecznik poziomy był na zdjęciu linią co pozwoli określić geometrie całego układu.

ms

• Lubię to 1
Opublikowano

Podczas robienia zdjęć zobaczyłem że mam lekko krzywy statecznik ( mniej niż na zdjęciu bo podwozie jest lekko krzywe ). Czy to może być powodem? Jeśli trzeba mogę jeszcze wysłać zdjęcie ze skrzydłem

IMG_6721.jpeg

IMG_6723.jpeg

IMG_6722.jpeg

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.