Patryk Sokol Opublikowano Wtorek o 16:02 Opublikowano Wtorek o 16:02 Ok, ale najpierw głupie pytanie Kierunki wychyleń lotek i steru kierunku masz prawidłowe? Widziałem już BARDZO poważne modele rozbite przez rewers na lotkach(w tym jeden tak, że poobijał drzwi mojej kochanej Dacii Logan). 1
MikLuk Opublikowano Wtorek o 16:06 Autor Opublikowano Wtorek o 16:06 Tak mam 😀 To sprawdzalem kilka razy
Patryk Sokol Opublikowano Wtorek o 16:16 Opublikowano Wtorek o 16:16 9 minut temu, MikLuk napisał: Tak mam 😀 To sprawdzalem kilka razy Czyli drążek w prawo robi prawą lotkę do góry? Nie obraź się tylko proszę, serio lepiej się upewnić.
MikLuk Opublikowano Wtorek o 16:47 Autor Opublikowano Wtorek o 16:47 Tak, a drążek wysokości do dołu to elewator do góry.
japim Opublikowano Wtorek o 17:12 Opublikowano Wtorek o 17:12 7 minut temu, Patryk Sokol napisał: Czyli drążek w prawo robi prawą lotkę do góry? Nie obraź się tylko proszę, serio lepiej się upewnić. Prawa - patrzac na model od strony ogona.
pietrku Opublikowano Wtorek o 17:16 Opublikowano Wtorek o 17:16 39 minut temu, MikLuk napisał: Tak, a drążek wysokości do dołu to elewator do góry. Najlepiej pisać - na siebie, wtedy jest bardziej zrozumiale 🙂. 1
MikLuk Opublikowano Wtorek o 18:18 Autor Opublikowano Wtorek o 18:18 Godzinę temu, japim napisał: Prawa - patrzac na model od strony ogona. Tak, od góry albo od ogona.
zbjanik Opublikowano Środa o 15:43 Opublikowano Środa o 15:43 Mikołaj- lekko się pogubiłem w tych opisywanych kierunkach. Stań za modelem, drążek wysokości na siebie - ster wysokości w górę. Drążek lotek w lewo- lewa lotka w górę, prawa w dół. Drążek lotek w prawo- lewa lotka a dół, prawa do góry. Kierunek najprościej- drążek w lewo- ster w lewo. Drążek w prawo- ster w prawo. Podkreślam- stojąc z tyłu za modelem, patrząc w kierunku jego lotu. I jeszcze raz: minimalne wychylenia. Zrób ten test i będzie przynajmniej to wiadomo że jest OK. Już tu na forum opisywałem sytuację z moim znajomym, który Pionierem walił w ziemie natychmiast jak zaczynał ni sterować po starcie, albo po kilku sekundach, jak się później dotykał drążków. Miał fabrycznie odwrócone rewersy, jako niedoświadczony nie wpadł na to, żeby to przed lotem sprawdzić.
MikLuk Opublikowano Środa o 16:18 Autor Opublikowano Środa o 16:18 Tak, kierunki mam dobrze, właśnie sprawdziłem jeszcze raz na wszelki wypadek. Tak jak opisałeś
zbjanik Opublikowano Środa o 17:52 Opublikowano Środa o 17:52 A wielkość wychyleń- jakie masz skrajne wychylenia? Tu jest ważna też głębokość (szerokość) danego steru, bo jeśli jest jakiś mega szeroki, to i małe wychylenie daje dużą siłę i reakcję. Chociaż tak patrząc z daleka siłą rzeczy na filmy i zdjęcie to wielkość powierzchni sterów masz powiedzmy na akceptowalnym w takim modelu poziomie- więc powtórzę 3-4 mm wychylenia na stronę wystarczy. 1
mirolek Opublikowano Piątek o 10:07 Opublikowano Piątek o 10:07 Patrząc na filmiki mam podejrzenie, że: 1. skłon silnika zbyt mały (temat juz poruszony wcześniej) lub zbyt duży kąt natarcia skrzydła... może oba problemy występują jednocześnie co stawia model do pionu zaraz po starcie 2. nieprawidłowa geometra SW, tzn nie jest zachowana oś poprzeczna SW względem skrzydła. Nad tym można w locie zapanować ale przy pokazanych startach nie było czasu na korektę. Byłoby milo, gdybyś wykonał i umieścił tu dwa zdjęcia: - rzut z boku czyli zdjęcie boczne aby ocenić skłon silnika oraz kąt sklinowania skrzydła - rzut z tyłu czyli zdjęcie wykonane od tylu w taki sposób aby statecznik poziomy był na zdjęciu linią co pozwoli określić geometrie całego układu. ms 1
MikLuk Opublikowano Sobota o 14:31 Autor Opublikowano Sobota o 14:31 Dzisiaj nie mam jak zrobić zdjęć chyba dopiero jutro wyślę
MikLuk Opublikowano 17 godzin temu Autor Opublikowano 17 godzin temu Podczas robienia zdjęć zobaczyłem że mam lekko krzywy statecznik ( mniej niż na zdjęciu bo podwozie jest lekko krzywe ). Czy to może być powodem? Jeśli trzeba mogę jeszcze wysłać zdjęcie ze skrzydłem
latacz Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu tak ze zdjęcia -statecznik poziomy jak jest ustawiony jako całość względem skrzydła ? to płaska płytka przedłuż jakąś długą linijkę do powierzchni i przeciągnij linie aż pod skrzydło - bo może te katy zaklinowania skrzydła i statecznika jakoś nie współgrają ? wygląda jakby kąt natarcia skrzydła był bardzo duży co na pewno generuje spory opór i łatwość przeciągnięcia. ponadto to wyważenie CG 30% to dość tylne, samolot krótki statecznika blisko skrzydła -możesz popchnąć cg jakoś do przodu ? przesunąć pakiet albo co ? na wygląd to dla mnie troszkę jak cegła ze skrzydełkami i ogonkiem dla ozdoby... ale ja się nie znam -mam przyzwyczajenia z motoszybowców... ponadto jak dla początkującego to dość mały model a małe są nerwowe -nie wybaczają błędów -na sterach trzeba reagować sekundę do przodu... 1
zbjanik Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Zgadzam się z Witkiem. I do znudzenia to samo: SC do przodu, minimalne wychylenia sterów, pomógł by wznios itd. Masz może silnik z mniejszym kV?
Ares Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu A ja podejrzewam że ten model jest po prostu bardzo wiotki że tak powiem.Mało sztywny.Podczas kołowania widac jak wręcz wiszą mu skrzydła na dól jak w wyczynowym szybowcu klasy otwartej Moze tak być że przy oderwaniu zaczynają się dziać dziwne rzeczy przez to że elementy modelu wyginają sie w sposób nieprzewidziany. Jeśli bedziesz budować kolejny model to podstawą jest aby wszystko wykonać najstaranniej jak to tylko możliwe i model musi być prosty równy i sztywny. Jak koledzy piszą pkwyżej kąty i ść.to podstawa dopiero po spełnieniu tych warunków można oblatywać sprzęt. Podstawową wiedzę polecam czerpać z modelarskich książek: Miniaturowe Lotnictwo to biblia modelarzy pozycja obowiązkowa i ogolnie polskie książki modelarskie w zakresie budowy modeli i regulacji dla początkującego i nie tylko są zupełnie wystarczające. Do dostania na portalu aukcyjnym. Polecam. 1
MikLuk Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu Dodałem jeszcze jakieś nakrętki na przód i przesunąłem CG o ponad 1 cm do przodu teraz jest na jakieś 3,8 cm a było 4.5. Wychylenia też zmniejszyłem .
Ares Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Bardzo dobrze.To na początek powinno pomoc. Polecam spróbowac startu z ręki.Gaz maksymalnie i wypuszczenie modelu poziomo do ziemii nigdy do góry! 2
mirolek Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Zdjęcie z tyłu dało odpowiedź ... patrząc na oś statecznika i oś jaką wyznaczają kołki mocujące skrzydło odchylenie jest znaczne. Zdjęcie z boku po drobnym obrocie i ustawienia statecznika poziomego do poziomu pozwala na stwierdzenie, że skłon silnika praktycznie nie występuje. Moim zdaniem skrzydło jest zaklinowane prawidłowo w typowy sposób dla trenera górnopłata ale skłon silnika nie wyznaczamy względem skrzydła a poziomej osi modelu. Moim zdaniem silnik należy pochylić w dół co najmniej 1 stopień a może nawet 2. Skłon powinien być widoczny "gołym okiem" Przychylam się też do sugestii powyżej o przesunięciu do przodu SC... wszystkie te korekty powinny pozwolić na prawidłowy start modelu. Jeśli Twoje reakcje na drążkach będą prawidłowe zapanujesz nad modelem. Kształt kadłuba przypomina mi model "Miki" jaki zbudowałem chyba ze 40 lat temu 😉 latał całkiem poprawnie jako szybowiec bo nigdy nie założyłem do niego silnika. Proponowałbym w tym przypadku również start z ręki a najlepiej z małego wzniesienia i sprawdzenie toru lotu przed uruchomieniem silnika. ms 1
Rekomendowane odpowiedzi