Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek Opublikowano 20 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 20 Kwietnia Witam Jako że Piotr ma sezon pszczelarski, projekt C 104 musi poczekać. Wiec żeby nie próżnować Powstanie FOKKEREK E3 rozp.1586mm silnik OS fs 40 plan pozyskany z netu i zmodyfikowany. 4 1
Grzesiek Opublikowano 21 Kwietnia Autor Opublikowano 21 Kwietnia Wregi kadłuba wszystkie.Trzeba zabierać sie za sklejanie bryły kadłuba.Jutro potne listewki 4x4 na podłużnice kadłuba. Zastanawiam sie czy robić płat na profilu Clark y czy Fokerowatym czyli wklęslo wypukłym.Co tam szanowne towarzystwo doradzi. 1 1
Grzesiek Opublikowano 22 Kwietnia Autor Opublikowano 22 Kwietnia Poszukuję rozwiazań napędu sterow jak i same ich mocowanie.
paweln7 Opublikowano Środa o 15:48 Opublikowano Środa o 15:48 Tak jak miał oryginał 😀 Fokker_E3 2,5m.pdf 2
Grzesiek Opublikowano Środa o 17:37 Autor Opublikowano Środa o 17:37 Dziękuję bardzo Paweł. Co do profilu chciał bym zastosować takie coś cięciwa 300mm. Czy lepiej Clarka? Może @Patryk Sokol coś pomoże.
paweln7 Opublikowano Piątek o 13:35 Opublikowano Piątek o 13:35 Witam Wykrzyżuj go linką stalową a się zdziwisz 😀
Grzesiek Opublikowano Piątek o 15:15 Autor Opublikowano Piątek o 15:15 1 godzinę temu, paweln7 napisał: Witam Wykrzyżuj go linką stalową a się zdziwisz 😀 No własnie musze coś zrobić bo jest wiotki.Myślałem o prętach węglowych. A linke jak mam połączyć z listwami?Jest to dla mnie kolejne doświadczenie przy budowie. Ps. Zakupiłem troche takiej sklejeczki lipowej.Jest to super materiał polecam. https://allegro.pl/oferta/sklejka-lipowa-2mm-a3-400x300mm-plyta-drewniana-do-lasera-co2-modelarstwa-17925254676
jędrek Opublikowano Piątek o 15:40 Opublikowano Piątek o 15:40 23 minuty temu, Grzesiek napisał: Ps. Zakupiłem troche takiej sklejeczki lipowej.Jest to super materiał polecam. https://allegro.pl/oferta/sklejka-lipowa-2mm-a3-400x300mm-plyta-drewniana-do-lasera-co2-modelarstwa-17925254676 Wycinałem z takiej sklejki żebra do Racka, super materiał ale kupowany na Temu. 1
Grzesiek Opublikowano Piątek o 15:51 Autor Opublikowano Piątek o 15:51 No i troche modelowania maski, bo drukarka się nudzi. Bedzie kopytko pod foremke 1
paweln7 Opublikowano Piątek o 16:38 Opublikowano Piątek o 16:38 Godzinę temu, Grzesiek napisał: No własnie musze coś zrobić bo jest wiotki.Myślałem o prętach węglowych. A linke jak mam połączyć z listwami?Jest to dla mnie kolejne doświadczenie przy budowie. Potrzebujesz czterech linek . Pierwszą zaczynasz w dolnym prawym rogu tam gdzie kończy się sklejkowy bok kadłuba i ciągniesz do górnego lewego połączenia podłużnic z pierwszym słupkiem następnie znowu prawy dół i tak dalej do końca kadłuba . Druga zaczynasz w lewym dolnym do górnego prawego. Trzecia zaczynasz w Prawym górnym do lewego dolnego Czwarta zaczynasz w lewym górnym dp prawego dolnego Ja owijam linką wokół połączenia podłużnic z poprzeczkami a dodatkowo czwartą linkę w miejscu spotkania wszystkich linek na środku kadłuba owijam wszystkie linki razem , dodatkowo połączenia linek z podłożnicami zalewam CA ( linki wystają z obrysu podłużnic dlatego później naklejam na podłużnice paski balsy 0,8mm co by to jakoś wyglądało ) Przy napinaniu linek uważaj aby nie zrobić banana z kadłuba oraz żeby linki nie były luźne .
Grzesiek Opublikowano Piątek o 17:01 Autor Opublikowano Piątek o 17:01 Masz Paweł jakieś zdięcie. Czy zamiast linki mogę użyć drut 0.4 do ramek pszczelarskich?
paweln7 Opublikowano Piątek o 18:09 Opublikowano Piątek o 18:09 Godzinę temu, Grzesiek napisał: Masz Paweł jakieś zdięcie. Czy zamiast linki mogę użyć drut 0.4 do ramek pszczelarskich? Nabazgrałem taki rysunek .😀 Ja osobiście używam linki jubilerskie 0,38mm 1
Grzesiek Opublikowano Piątek o 18:18 Autor Opublikowano Piątek o 18:18 Niewiem czy mi sie chce tak kombinowac, kupie preta węglowego 1mm i wkleje na żywice.
RobRoy Opublikowano Piątek o 20:07 Opublikowano Piątek o 20:07 A stosował ktoś do takiego napinania .... plecionkę wędkarską ? - mocne jak .... 30-40 kg uciągu. To taka mocniejsza dratwa , grubość 0,5 mm.
zbjanik Opublikowano Piątek o 21:27 Opublikowano Piątek o 21:27 W swoim Bleriocie zastosowałem dratwę, taką klasyczną, szewską. Starałem się ją możliwie naciągniętą powiązać w każdym węźle kratownicy, ale to nie do końca da się zrobić- była lekko luźna. Ale pomógł cellon, też taki klasyczny, miałem go wtedy jeszcze. Zadziałał jak na japonkę- sznurek się pięknie naprężył. Podłużnice kadłuba były z balsy 8x8, nie z sosny, ale kadłub był bardzo sztywny i wytrzymały.
Crosswind Opublikowano Sobota o 06:58 Opublikowano Sobota o 06:58 Może tak? https://www.youtube.com/watch?v=4tIqdIrZeH8 1 1
Rekomendowane odpowiedzi