Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Grzesiek Opublikowano Poniedziałek o 17:12 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Poniedziałek o 17:12 Witam Jako że Piotr ma sezon pszczelarski, projekt C 104 musi poczekać. Wiec żeby nie próżnować Powstanie FOKKEREK E3 rozp.1586mm silnik OS fs 40 plan pozyskany z netu i zmodyfikowany. 4 1
Grzesiek Opublikowano Wtorek o 15:17 Autor Opublikowano Wtorek o 15:17 Ciag dalszy rysowania i cięcia. 2
Grzesiek Opublikowano Wtorek o 19:03 Autor Opublikowano Wtorek o 19:03 Wregi kadłuba wszystkie.Trzeba zabierać sie za sklejanie bryły kadłuba.Jutro potne listewki 4x4 na podłużnice kadłuba. Zastanawiam sie czy robić płat na profilu Clark y czy Fokerowatym czyli wklęslo wypukłym.Co tam szanowne towarzystwo doradzi. 1 1
Grzesiek Opublikowano Środa o 13:49 Autor Opublikowano Środa o 13:49 Poszukuję rozwiazań napędu sterow jak i same ich mocowanie.
paweln7 Opublikowano Środa o 15:48 Opublikowano Środa o 15:48 Tak jak miał oryginał 😀 Fokker_E3 2,5m.pdf 2
Grzesiek Opublikowano Środa o 17:37 Autor Opublikowano Środa o 17:37 Dziękuję bardzo Paweł. Co do profilu chciał bym zastosować takie coś cięciwa 300mm. Czy lepiej Clarka? Może @Patryk Sokol coś pomoże.
paweln7 Opublikowano wczoraj o 13:35 Opublikowano wczoraj o 13:35 Witam Wykrzyżuj go linką stalową a się zdziwisz 😀
Grzesiek Opublikowano wczoraj o 15:15 Autor Opublikowano wczoraj o 15:15 1 godzinę temu, paweln7 napisał: Witam Wykrzyżuj go linką stalową a się zdziwisz 😀 No własnie musze coś zrobić bo jest wiotki.Myślałem o prętach węglowych. A linke jak mam połączyć z listwami?Jest to dla mnie kolejne doświadczenie przy budowie. Ps. Zakupiłem troche takiej sklejeczki lipowej.Jest to super materiał polecam. https://allegro.pl/oferta/sklejka-lipowa-2mm-a3-400x300mm-plyta-drewniana-do-lasera-co2-modelarstwa-17925254676
jędrek Opublikowano wczoraj o 15:40 Opublikowano wczoraj o 15:40 23 minuty temu, Grzesiek napisał: Ps. Zakupiłem troche takiej sklejeczki lipowej.Jest to super materiał polecam. https://allegro.pl/oferta/sklejka-lipowa-2mm-a3-400x300mm-plyta-drewniana-do-lasera-co2-modelarstwa-17925254676 Wycinałem z takiej sklejki żebra do Racka, super materiał ale kupowany na Temu. 1
Grzesiek Opublikowano wczoraj o 15:51 Autor Opublikowano wczoraj o 15:51 No i troche modelowania maski, bo drukarka się nudzi. Bedzie kopytko pod foremke 1
paweln7 Opublikowano wczoraj o 16:38 Opublikowano wczoraj o 16:38 Godzinę temu, Grzesiek napisał: No własnie musze coś zrobić bo jest wiotki.Myślałem o prętach węglowych. A linke jak mam połączyć z listwami?Jest to dla mnie kolejne doświadczenie przy budowie. Potrzebujesz czterech linek . Pierwszą zaczynasz w dolnym prawym rogu tam gdzie kończy się sklejkowy bok kadłuba i ciągniesz do górnego lewego połączenia podłużnic z pierwszym słupkiem następnie znowu prawy dół i tak dalej do końca kadłuba . Druga zaczynasz w lewym dolnym do górnego prawego. Trzecia zaczynasz w Prawym górnym do lewego dolnego Czwarta zaczynasz w lewym górnym dp prawego dolnego Ja owijam linką wokół połączenia podłużnic z poprzeczkami a dodatkowo czwartą linkę w miejscu spotkania wszystkich linek na środku kadłuba owijam wszystkie linki razem , dodatkowo połączenia linek z podłożnicami zalewam CA ( linki wystają z obrysu podłużnic dlatego później naklejam na podłużnice paski balsy 0,8mm co by to jakoś wyglądało ) Przy napinaniu linek uważaj aby nie zrobić banana z kadłuba oraz żeby linki nie były luźne .
Grzesiek Opublikowano wczoraj o 17:01 Autor Opublikowano wczoraj o 17:01 Masz Paweł jakieś zdięcie. Czy zamiast linki mogę użyć drut 0.4 do ramek pszczelarskich?
paweln7 Opublikowano wczoraj o 18:09 Opublikowano wczoraj o 18:09 Godzinę temu, Grzesiek napisał: Masz Paweł jakieś zdięcie. Czy zamiast linki mogę użyć drut 0.4 do ramek pszczelarskich? Nabazgrałem taki rysunek .😀 Ja osobiście używam linki jubilerskie 0,38mm 1
Grzesiek Opublikowano wczoraj o 18:18 Autor Opublikowano wczoraj o 18:18 Niewiem czy mi sie chce tak kombinowac, kupie preta węglowego 1mm i wkleje na żywice.
RobRoy Opublikowano wczoraj o 20:07 Opublikowano wczoraj o 20:07 A stosował ktoś do takiego napinania .... plecionkę wędkarską ? - mocne jak .... 30-40 kg uciągu. To taka mocniejsza dratwa , grubość 0,5 mm.
zbjanik Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu W swoim Bleriocie zastosowałem dratwę, taką klasyczną, szewską. Starałem się ją możliwie naciągniętą powiązać w każdym węźle kratownicy, ale to nie do końca da się zrobić- była lekko luźna. Ale pomógł cellon, też taki klasyczny, miałem go wtedy jeszcze. Zadziałał jak na japonkę- sznurek się pięknie naprężył. Podłużnice kadłuba były z balsy 8x8, nie z sosny, ale kadłub był bardzo sztywny i wytrzymały.
Crosswind Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Może tak? https://www.youtube.com/watch?v=4tIqdIrZeH8 1 1
Rekomendowane odpowiedzi