Skocz do zawartości

Fokker E.3 skala 1:6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wregi kadłuba wszystkie.Trzeba zabierać sie za sklejanie bryły kadłuba.Jutro potne listewki 4x4 na podłużnice kadłuba. Zastanawiam sie czy robić płat na profilu Clark y czy Fokerowatym czyli wklęslo wypukłym.Co tam szanowne towarzystwo doradzi.

20260421_210135.jpg

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
1 godzinę temu, paweln7 napisał:

Witam

Wykrzyżuj go linką stalową  a się zdziwisz 😀

No własnie musze coś zrobić bo jest wiotki.Myślałem o prętach węglowych. A linke jak mam połączyć z listwami?Jest to dla mnie kolejne doświadczenie przy budowie.

Ps.

Zakupiłem troche takiej sklejeczki lipowej.Jest to super materiał polecam.

https://allegro.pl/oferta/sklejka-lipowa-2mm-a3-400x300mm-plyta-drewniana-do-lasera-co2-modelarstwa-17925254676

Opublikowano
Godzinę temu, Grzesiek napisał:

No własnie musze coś zrobić bo jest wiotki.Myślałem o prętach węglowych. A linke jak mam połączyć z listwami?Jest to dla mnie kolejne doświadczenie przy budowie.

Potrzebujesz czterech linek .

Pierwszą zaczynasz w dolnym prawym rogu tam gdzie kończy się sklejkowy bok kadłuba i ciągniesz do górnego lewego połączenia podłużnic z pierwszym słupkiem  następnie znowu prawy dół i tak dalej do końca kadłuba .

Druga zaczynasz w lewym dolnym do górnego prawego.

Trzecia zaczynasz w Prawym górnym do lewego dolnego

Czwarta zaczynasz w lewym górnym dp prawego dolnego 

Ja owijam linką wokół połączenia podłużnic z poprzeczkami  a dodatkowo czwartą linkę w miejscu spotkania wszystkich linek na środku  kadłuba owijam wszystkie linki razem , dodatkowo połączenia linek z podłożnicami zalewam CA ( linki wystają z obrysu podłużnic dlatego później naklejam na podłużnice paski balsy 0,8mm co  by to jakoś wyglądało )

Przy napinaniu linek uważaj aby nie zrobić banana z kadłuba oraz żeby linki nie były luźne .

Opublikowano
Godzinę temu, Grzesiek napisał:

Masz Paweł jakieś zdięcie. Czy zamiast linki mogę użyć drut 0.4 do ramek pszczelarskich?

20260424_190528.jpg

Nabazgrałem taki rysunek .😀

3-s2.0-B9780128184653000057-f05-15-9780128184653.thumb.jpg.18912505e99bb761526e1a644120a5c6.jpg

Ja osobiście używam linki jubilerskie 0,38mm

• Dzięki 1
Opublikowano

A stosował ktoś do takiego napinania .... plecionkę wędkarską ?  - mocne jak .... 30-40 kg uciągu.

To taka mocniejsza dratwa , grubość 0,5 mm.

Opublikowano

W swoim Bleriocie zastosowałem dratwę, taką klasyczną, szewską. Starałem się ją możliwie naciągniętą powiązać w każdym węźle kratownicy, ale to nie do końca da się zrobić- była lekko luźna. Ale pomógł cellon, też taki klasyczny, miałem go wtedy jeszcze. Zadziałał jak na japonkę- sznurek się pięknie naprężył. Podłużnice kadłuba były z balsy 8x8, nie z sosny, ale kadłub był bardzo sztywny i wytrzymały. 

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.