Skocz do zawartości

Silnik GMS 2000 w rozmiarze .25- łożyska?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam taki silnik od wielu lat, u poprzednika latał w aircombat, u mnie polatał w kilku modelach które żyły dość krótko ( wtedy lat temu 14-15 uczyłem się latać), obecnie powróciłem do modelarstwa i przywróciłem ów silnik do życia i latania. Pracuje przyzwoicie, ma piekną kompresję ale wyraźnie już słychać łożyska. GMS to rzekomo konstrukcja USA, więc pewnie łożysk spodziewać się calowych? Czy ktoś posiada rozmiar łożysk do tego silnika?

Opublikowano

Tak produkcja oczywiście china ale sama marka teoretycznie była usa... sprawdziłem poleconą stronkę, łożyska faktycznie okazały się metryczne, wymiary mam- dziękuję serdecznie 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Oczywiście, zostawiając jedynie osłonkę na zewnętrznym łożysku pod piastą śmigła .

Trzymam się tej praktyki zawsze odsłaniając łożyska od strony skrzyni korbowej by były prawidłowo smarowane , jednak jak już się przekonałem wielokrotnie nie byłby to krytyczny błąd- wiele rozebrałem motocyklowych silników nieprawidłowo poskładanych z osłonkami - bez uszczerbku dla łożysk, ponadto miałem ostatnio okazję rozmawiać z czołowymi zawodnikami polskiego kartingu i tam jest inna ideologia - są zakładane łożyska 2RS by jeszcze bardziej ograniczyć szkodliwą pojemność skrzyni korbowej, a mieszanka i tak sobie radzi z ich smarowaniem. 

IMG_20260526_204023_917.jpg

• Zmieszany 1
Opublikowano
6 minut temu, Grzesiek napisał:

Ciekawe którędy?Osłona na łożysku działa jak simering.Do czego on służy nie muszę chyba wyjasniać.

Właśnie osłonce współczesnych łożysk 2rs daleko do skuteczności simeringu, to głównie osłona przeciwkurzowa i wcale nie jest to idealnie szczelne- mieszanka bez problemu potrafi wypłukać z łożyska orginalny smar. Ale co do zasady- tak nie robimy- i osłonki zawsze w 2T ściągamy 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.