Skocz do zawartości

Naprawa carbonowej ramy roweru.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pora w sam raz na zakup roweru bo sezon już się rozpoczął na dobre. Tak, jak to opisałem w poniższym temacie, bardzo interesują mnie Simplony z ramą karbonową, głównie ze względu na niską, jak na elektryka wagę. Ostatnio jest do kupienia, za niewielkie pieniądze taki Simplon: https://www.olx.pl/d/oferta/elektryk-simplon-chenoa-rama-carbon-bosch-cx-deore-CID767-ID1ajrVa.html?search_reason=search|organic z pęknientą ramą, jak widać na zdjęciach. W sieci jest sporo informacji o sposobach naprawy ram karbonowych, czyli żywica plus mata węglowa. Mam jednak pytanie, czy ktoś z forumowych rowerzystów naprawiał takie ramy i mógłby podzielić się uwagami odnośnie sposbu wykonania i jakości ramy naprawianej. Czy to ma sens ?

Opublikowano

Zdarzyło mi się naprawić w życiu dwie ramy rowerowe.

I to wygląda parszywie, bo jak czołowe zderzenie roweru z czymś (bo jeśli to byłoby od przeciążeń, to pęknięcie było by od góry ramy).

Nie wiadomo co tam pod lakierem znajdziesz, a jak ktoś podejmie się naprawy, to weźmie za to większe pieniądze, niż ten rower na OLXie kosztuje.

Zaś naprawę samemu, bez doświadczenia, mocno odradzam. Ten rower jest tańszy niż wstawienie jednego zęba.

Opublikowano
4 godziny temu, Patryk Sokol napisał:

Zaś naprawę samemu, bez doświadczenia, mocno odradzam.

Zgadzam się z Patrykiem, jeśli nie ma się dostępu do odpowiednich materiałów, klejów, żywic, możliwości wygrzania i "carbonu" to może być ciężko. Dodatkowo trzeba by wyjaśnić fakt czy uszkodzenie to wynik kraksy czy wadliwego, osłabionego miejsca gdzie naprawa może okazać się skuteczna jednak narażona na powtórne pęknięcia.

Na bank da się to zrobić profi ale czy warto ? trzeba założyć pewne ryzyko, koszt, malowanie...

W pracy codziennie mam do czynienia z naprawami tego typu choć inny asortyment i w większości wypadków naprawy udają się znakomicie lecz bywają sytuacje że nie wychodzi tak jakby się chciało-wizualnie/konstrukcyjnie/mechanicznie.

Opublikowano
5 godzin temu, Swift napisał:

Pora w sam raz na zakup roweru bo sezon już się rozpoczął na dobre. Tak, jak to opisałem w poniższym temacie, bardzo interesują mnie Simplony z ramą karbonową, głównie ze względu na niską, jak na elektryka wagę. Ostatnio jest do kupienia, za niewielkie pieniądze taki Simplon: https://www.olx.pl/d/oferta/elektryk-simplon-chenoa-rama-carbon-bosch-cx-deore-CID767-ID1ajrVa.html?search_reason=search|organic z pęknientą ramą...

Jak nie zajmowałeś sie laminatami, to odpuść. Na ramie roweru sie tego nie nauczysz. W sumie cena mimo wszystko wysoka jak na uszkodzony rower

Jakbyś kupował używany to sprawdź, czy da sie go podłączyć do aplikacji, bo jeżeli nie został wcześniej wyrejestrowany może być problem 

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.