Grzesiek Opublikowano Niedziela o 08:08 Opublikowano Niedziela o 08:08 Witam zostałem zmuszony do zakupu nowego radia, ale nie bardzo wiem co kupić. Biorę pod uwagę dwa Mianowicie Kavana i futabę. Chciał bym suptelnie znać opinie.
pjk11 Opublikowano Niedziela o 08:13 Opublikowano Niedziela o 08:13 Warto w 2026 pchac sie w zamkniety ekosytem rc?
Grzesiek Opublikowano Niedziela o 08:24 Autor Opublikowano Niedziela o 08:24 Chodzi mi o opinie Open tx mnie kompletnie nie interesuje. Jezeli o to chodzi Przemek
witold_pi Opublikowano Niedziela o 09:06 Opublikowano Niedziela o 09:06 do futaby są tanie chińskie odbiorniki, kavan dzisiaj jest jutro go nie będzie (to tylko marka), Futaba 14 jest wystarczając a "do wszystkiego" i z chińczykami działa, nowe nadajniki podobno nie.
Grzesiek Opublikowano Niedziela o 12:34 Autor Opublikowano Niedziela o 12:34 Masz Witek racje ale nie chce radia z rynku wtórnego.
witold_pi Opublikowano Niedziela o 14:26 Opublikowano Niedziela o 14:26 Jak nie jest to frysky co na forum zmienia właściciela 3 razy w miesiącu i ktoś w nim grzebał nie wiadomo co to naprawdę bezpieczny zakup, one same się nie psują , mam gdzieś nową futabę 10 faast w pudełku mogę opchnąć. Sam używam używaną.
TommyTom Opublikowano Niedziela o 14:42 Opublikowano Niedziela o 14:42 W tej konkretnej futabie słabą stroną jest rozkładana antena. Awaryjny i delikatny element. A jak zapomnisz wyjąć i przy okazji nie wyłamiesz, to model spada. opinia z rynku w DE 1
Shock Opublikowano Niedziela o 14:57 Opublikowano Niedziela o 14:57 Sprawa jest bardzo prosta... jak Cię stać to tylko Futaba a jak nie to wszystko inne.... Jeśli chcesz latać to Futaba jeśli eksperymentować to wszystko inne... Jeżeli boli Cię cena oryginalnych odbiorników Futaby to kupuj wszystko inne, jeżeli zależy Ci na braku problemów w sterowaniu to sprawa jest oczywista. A jak będziesz latał nisko i powoli to klony odbiorników Futaby działają znakomicie . A jak idziesz z modą to Jeti... 1 2
woj66 Opublikowano Niedziela o 16:27 Opublikowano Niedziela o 16:27 Na pewno zamiast Kavana V20 wolałbym kupić Tandema X20. Tu wybór jest oczywisty.
witold_pi Opublikowano Niedziela o 17:42 Opublikowano Niedziela o 17:42 2 godziny temu, TommyTom napisał: W tej konkretnej futabie słabą stroną jest rozkładana antena. Awaryjny i delikatny element. A jak zapomnisz wyjąć i przy okazji nie wyłamiesz, to model spada. opinia z rynku w DE https://www.rc.futaba.co.jp/downloads/W8C503N21052401048lmeh.pdf?mode=view nie wiem gdzie tu jest chowana antena oświeć mnie 🙂 Każdą można połamać, ale linka/przewód/antena w środku plastiku nadal będzie działać
TommyTom Opublikowano Niedziela o 18:01 Opublikowano Niedziela o 18:01 Do weryfikacji, ale myślę właśnie o takiej
paweln7 Opublikowano Niedziela o 18:27 Opublikowano Niedziela o 18:27 Grześ Określ sobie następujące tematy - budżet na cały system sterowania - ilość i typ odbiorników ( liczba kanałów i inne ) -jakie elementy telemetrii potrzebujesz ( czujniki prądu , prędkości i inne ) - Sprawdź jak leży Ci nadajnik ( trzeba pomacać nadajnik nie ma innej opcji ) Większość oferowanych systemów będzie spełniać swoje zadanie oraz niezawodność transmisji - sprawdź dostępność i koszty serwisu Oraz pamiętaj ktoś kto lata na danym radiu będzie je polecał 😃 sprawdź czy zmieściłeś się w budżecie .
Grzesiek Opublikowano Niedziela o 18:49 Autor Opublikowano Niedziela o 18:49 Mam 3100 zł na radio zarowno Futabę z 3 odbiornikami kupię w tej cenie jak i kawana v 20 też z 3 odbiornikami.Chcę mieć pewne radio na lata.Poprzedną futabę miałem 11lat i klękła płyta najprawdopodobmiej bo nie daje PPM na moduł frsky bo taki mialem byłem z niej bardzo zadowolony.Co do pomacania nie ma takiej opcji. Powiem tak decyzja zapadła na futabe.Futaba to futaba ja wiem ze to stare bez rozwojowe oprogramowanie ale nie zawodne itp.Kavan jak słusznie Witek napisał jest nowym radiem rozwojowym,jak firma nie padnie to moze kiedyś bedzie super narazie jest wszystko myslę w fazie testów na użytkownikach i poprawki zgodnie z ich sugestiami.Tak mi sie wydaje przynajmniej. 2 1
ksdl Opublikowano Niedziela o 21:33 Opublikowano Niedziela o 21:33 Co wy chcecie od aparatur Kavan, co ma się niby w nich rozwijać. Przecież te radia robi dla Kavana FrSky, odbiorniki pasują też od FrSky. Praktycznie to inna obudowa i kombinacja modułów w.cz. w nadajniku. System też ETHOS od FrSky, bardziej przyjazny od OpenTx.
Patryk Sokol Opublikowano wczoraj o 07:22 Opublikowano wczoraj o 07:22 9 godzin temu, ksdl napisał: Co wy chcecie od aparatur Kavan, co ma się niby w nich rozwijać. Przecież te radia robi dla Kavana FrSky, odbiorniki pasują też od FrSky. Praktycznie to inna obudowa i kombinacja modułów w.cz. w nadajniku. System też ETHOS od FrSky, bardziej przyjazny od OpenTx. Dokładnie. Kavan to jedynie naklejka na FrSky'u. Wszystko jest wzajemnie kompatybilne. Jakby jutro się Kavan zawinął, to nic to nie zmienia A możliwości nieporównywalne z czym innym. Kultu Futaby zaś nie rozumiem. Działa, jak wszystko obecnie. Tylko kosztuje milion złotych moment, nie oferując nic specjalnego. 3
awo667 Opublikowano wczoraj o 09:19 Opublikowano wczoraj o 09:19 Od czasu wprowadzenia przez Frsky modułów i odbiorników TW (które bazuje na LoRa - analogicznie jak ELRS) przy zakupie nowego sprzętu nadawczego i odbiorczego nie ma chyba lepszej opcji na rynku (cena/jakość). LoRa zdecydowanie poprawia zasięgi: https://youtu.be/jHWepP1ZWTk Są już odbiorniki z 3 antenami. A czy będzie to malowanie i skórka od Kavana czy HobbyKing (patrz X14 vs T14) to mniejsze ma znaczenie bo i tak będzie tam Ethos. Dzisiaj, polecałbym radio z TW + opcjonalnie moduł 4in1 w pleckach na starsze odbiorniki. @Grzesiek Do części tych starych odbiorników jest dostępny zmodyfikowany firmware robiące z nich D16: https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3391195-FrSky-D16-firmware-for-D8-receivers
Patryk Sokol Opublikowano wczoraj o 09:38 Opublikowano wczoraj o 09:38 18 minut temu, awo667 napisał: Od czasu wprowadzenia przez Frsky modułów i odbiorników TW (które bazuje na LoRa - analogicznie jak ELRS) przy zakupie nowego sprzętu nadawczego i odbiorczego nie ma chyba lepszej opcji na rynku (cena/jakość). LoRa zdecydowanie poprawia zasięgi: https://youtu.be/jHWepP1ZWTk Są już odbiorniki z 3 antenami. A czy będzie to malowanie i skórka od Kavana czy HobbyKing (patrz X14 vs T14) to mniejsze ma znaczenie bo i tak będzie tam Ethos. Dzisiaj, polecałbym radio z TW + opcjonalnie moduł 4in1 w pleckach na starsze odbiorniki. @Grzesiek Do części tych starych odbiorników jest dostępny zmodyfikowany firmware robiące z nich D16: https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3391195-FrSky-D16-firmware-for-D8-receivers A w sumie to czemu TW, a nie Tandem?
awo667 Opublikowano wczoraj o 10:36 Opublikowano wczoraj o 10:36 TWIN jest aktualnie najbardziej rozwijanym medium w FrSky - cała nowa seria odbiorników, moduł na plecki itd. Tandem z racji swoich 900Mhz to już bardziej do FPV czy większych modeli, większa antena itd. Najlepiej to posiadać wariant TW/TD czyli modele X20R/RS i wyższe. Wtedy jest najbardziej uniwersalnie i można stosować bardzo szeroką gamę odbiorników od D16 ACCST, przez ACCESS, aż po TWIN i TANDEM. Próg wejścia jest jednak wysoki. Na początek aby posiadać TW (plus zwykłe/poprzednie ACCESS i ACCST D16) wystarczy takie radio za ~850 pln: https://hobbyking.com/en_us/turnigy-twin-x14-access-2-4ghz-transmitter-orange.html Na start, zamiast polecanych dawniej QX7 jak znalazł.
Patryk Sokol Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Godzinę temu, awo667 napisał: TWIN jest aktualnie najbardziej rozwijanym medium w FrSky - cała nowa seria odbiorników, moduł na plecki itd. Tandem z racji swoich 900Mhz to już bardziej do FPV czy większych modeli, większa antena itd. Właśnie mam jedne i drugie. I jednak zasięg Tandema trochę Twina zjada, bo jednak fizyka ma swoje mocne opinie na ten temat Generalnie dla mnie główna zaleta Twina jest taka, że jednak bitarate ma wyższy niż Tandem i to się lepiej w helikopterze sprawdza (bo pętla PID preferuje mieć stały odstęp między klatkami, FBUS stabilniej klatki podaje). W większych samolotach jednak ładuję Tandema, bo a nuż mi się ten zasięg kiedyś przyda (Tandem z uciętą anteną osiąga 500m zasięgu ). Jeśli zaś chodzi o sam zasięg to to w Tandemie sprawdziłem, że i na 25km działa (nadajnik na lotnisku w Głębinowie, koło Nysy, a kolega wziął ze sobą odbiornik, jak wchodził na wieżę na Kopie Biskupiej, antena w odbiorniku fabryczna, nie dokładałem kierunkowej). W praktyce to mi się 868MHz przydawało w quadach akrobacyjnych, bo tam się może i lata blisko, ale np. za budynkiem, tutaj Twina wycinało (ale i tak znacząco później niż klasyczne 2,4GHz). Tak czy inaczej - do klasycznego RC to cokolwiek obecnie będzie aż nadto bezpieczne, byle sprawne i z prawidłową instalacją. Na tyle, się tego trzymam, że 90% swoich modeli ujeżdżam na zwykłym ACCESie, absolutnie bezproblemowo od lat.
samolocik Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu W dniu 24.05.2026 o 11:06, witold_pi napisał: do futaby są tanie chińskie odbiorniki Tak, ale do nowych nadajników z wyciętą w Europie modulacją FASST zostają tylko w modulacji S-FHSS. Na szczęście 8-mio kanałowe odbiorniki Futaby w tej modulacji do najdroższych na rynku nie należą: 34 EUR https://www.lindinger.at/en/RC-Electronics/RC-Systems/Receivers/FUTABA-R2008SB-2.4GHz-FHSS-S-FHSS-8K-Receiver-BULK-loose/9800763
Rekomendowane odpowiedzi