jarek996 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 7 godzin temu, Paweł Praus napisał: Licencja 0007 lepsza od Bonda. A te dzięki nieocenionej pomocy Jarka właśnie odebrałem w paczce z Austrii. Moze bys jeszcze laikowi ktorym jestem opisal CO masz na zdjeciach ? O ENYAch moze tyci tyci wiem , ale chetnie "posluchalbym" o tych na zalaczonej fotce.
jarek996 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Na tym najnizszym to widze napis JASKOLKA ( nie jest widoczny caly , ale to MUSI byc to ! ) . Ten gorny przypomina ten dolny , wiec pewnie jakas inna Jaskolka ? Wiecej nie wiem . No i dolny zarowy , a reszta Diesle ? Taki ze mnie ZNAWCA !!!!
d9Jacek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 no bo to dwa Sokoły są Sokół 1 .. wersja produkcyjna silnika SG 54 o poj 5cc Sokół 2/3 bo rózne okreslenia były też 5cc 1
Paweł Prauss Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 12 minut temu, d9Jacek napisał: no bo to dwa Sokoły są Sokół 1 .. wersja produkcyjna silnika SG 54 o poj 5cc Sokół 2/3 bo rózne okreslenia były też 5cc Na Ciebie Jacku zawsze można liczyć :-)) Ale jeszcze jeden został...
d9Jacek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Paweł Praus napisał: Na Ciebie Jacku zawsze można liczyć :-)) Ale jeszcze jeden został... no mówisz i masz 1/ PK1 - 2,5 cc 2/Jaskółka 0 -2,5 cc....raczej ostatnia wersja bo mająca trochę inny karter 2/Jaskółka 2 - 2,5 cc.....żarowa( ciekawa świeca-czeska lub węgierska , moim zdaniem z epoki prawdopodobnie gwint M6 x 0,75 ) może trochę rozwinę temat tej Jaskółki z zapłonem żarowym.... należy wrócic do lat 60-tych ubiegłego wieku ( dla wielu modelarzy to już prehistoria) i takiej instytucji jak CSH. CSH zajmowała się między innymi sprzedażą materiałów modelarskich zwanych wtedy politechnicznymi, w tym silników modelarskich. A wybór ich był wcale niemały. Królowały oczywiście silniki produkcji DDR, ale były również polskie czy węgierskie. W większości były to samozapłony z wyjątkiem ALLAGA X2 czy ostatniej Jeny 2,5 cc. Do tych ostatnich były też świece żarowe natomiast nie było paliwa, bo Krosno produkowało paliwo tylko do samozapłonów. Ceny silników były porażające w stosunku do zarobków. Za swój pierwszy silnik JENA 1 zapłaciłem w 1964 roku 265 zł !!! Z tego też powodu silniki bardzo szanowano i starano się maksymalnie przedłużyć im życie..... przeróbki wyeksploatowanych samozapłonów na żarowe dawały tę szansę, stąd prawdopodobna przeróbka JASKÓŁKI 2..... Były kłopoty z paliwem ale łatwiej było znależć metanol niz kupic nowy silnik.....Mając za sąsiada Waldemara Marszałka, nie narzekałem na brak paliwa , więc juz w liceum przerabiałem Jeny 2,5 cc z samozapłonów na żarowe. A taka ciekawostka..modelarze z Czętochowy latający w klasie F2B wyspecjalizowali sie w przerabianiu i tuningowaniu, jak byśmy teraz powiedzieli, silnika Super Sokół....szczegółowe rysunki w którymś z archiwalnych numerów MODELARZA no ale to już historia Edytowane 5 Czerwca 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości 2 1
Paweł Prauss Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 14 godzin temu, d9Jacek napisał: 2/Jaskółka 2 - 2,5 cc.....żarowa( ciekawa świeca-czeska lub węgierska , moim zdaniem z epoki prawdopodobnie gwint M6 x 0,75 ) Sprawdziłem tą świecę - masz rację Jacku co do typu i rozmiaru gwintu. A żeby było ciekawiej to wciąż jest sprawna :-)) I kompresja w tym silniczku niczego sobie :-))) Co do Sokołów to jeden wygląda na nieużywany, a oba mają super kompresję ... J-0 zaklejona muszę sprawdzić, PK ma kompresję trochę słabszą, pewnie dlatego że najstarszy w tym towarzystwie ?
d9Jacek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 19 minut temu, Paweł Praus napisał: kompresja w tym silniczku niczego sobie :-))) sprawdz czy na tłoku nie ma naciętych kanałków robiących za pierścienie ja takie nacinałem , znakomicie poprawiaja kompresję
Janeczek Opublikowano 5 Lipca 2020 Opublikowano 5 Lipca 2020 Przed laty udalo mi sie kupic od p. Andrzeja Rachwala czesci do Castingu silnika PIORUN 2,5 ccm ! Andrzej mowil mi ze chcial ruszyc z produkcja tego silnika i mial przygotowany do tego kpl . czesci ... ale niestety nie udalo sie juz Andrzejowi zrealizowac tego pomyslu ... Czekam wiec na skonczenie przez naszego specjaliste Mariusza produkcji silnika SiM 2 b , i wtedy moze Mariusz skusi sie na produkcje PIORUNA 2,5 ccm ? A moze nasz kolega Kamil - od produkcji Feldgiebla bedzie tym zainteresowany ? Oboje maja bardzo duza wiedze o obrobce , maszynach i materialach wiec mysle ze po skonczeniu swoich projektow ktorys z nich zajmie sie dokonczeniem tego co zaczal nasz niezapomniany motorkowiec Andrzej Rachwal ... 2 1
MASK Opublikowano 7 Lipca 2020 Opublikowano 7 Lipca 2020 To niesamowite jakie perełki kryją się w szufladach naszych forumowych kolegów Dzięki Janku!
Paweł Prauss Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Kolejna udana reanimacja fajnego motorka :-)) Zachęcam Autora do ujawnienia się.
d9Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 21 minut temu, Paweł Praus napisał: Kolejna udana reanimacja fajnego motorka :-)) Zachęcam Autora do ujawnienia się. 116.MPG 404 MB · 1 pobranie Pawle, są olbrzymie kłopoty z otworzeniem tego pliku
Paweł Prauss Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Mnie się udało, ma duży rozmiar i pewnie dlatego, ale uwierz mi że warto :-))
tytan12 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Trochę duży,ale u mnie bez problemów.
Paweł Prauss Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Tutaj powinno być łatwiej: 1
d9Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) 14 minut temu, Paweł Praus napisał: Tutaj powinno być łatwiej: no pewnie że warto no pewnie że warto....to jest takie nasze "ocalić od zapomnienia" ta Jaskółka 1 nie ma podkładki między kołnierzem cylindra a karterem....czyli nie z poniedziałku Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości
Rysiek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 3 godziny temu, d9Jacek napisał: no pewnie że warto....to jest takie nasze "ocalić od zapomnienia" ta Jaskółka 1 nie ma podkładki między kołnierzem cylindra a karterem....czyli nie z poniedziałku Ależ ma! Nie wystaje nigdzie brzeg , bo jest za precyzyjnie wycięta ...
d9Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Rysiek napisał: Ależ ma! Nie wystaje nigdzie brzeg , bo jest za precyzyjnie wycięta ... metalowa czy papier ?
Rekomendowane odpowiedzi