jarek996 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 7 godzin temu, Paweł Praus napisał: Licencja 0007 lepsza od Bonda. A te dzięki nieocenionej pomocy Jarka właśnie odebrałem w paczce z Austrii. Moze bys jeszcze laikowi ktorym jestem opisal CO masz na zdjeciach ? O ENYAch moze tyci tyci wiem , ale chetnie "posluchalbym" o tych na zalaczonej fotce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Dajmy szansę innym :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Na tym najnizszym to widze napis JASKOLKA ( nie jest widoczny caly , ale to MUSI byc to ! ) . Ten gorny przypomina ten dolny , wiec pewnie jakas inna Jaskolka ? Wiecej nie wiem . No i dolny zarowy , a reszta Diesle ? Taki ze mnie ZNAWCA !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Nie tak do końca :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 no bo to dwa Sokoły są Sokół 1 .. wersja produkcyjna silnika SG 54 o poj 5cc Sokół 2/3 bo rózne okreslenia były też 5cc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 12 minut temu, d9Jacek napisał: no bo to dwa Sokoły są Sokół 1 .. wersja produkcyjna silnika SG 54 o poj 5cc Sokół 2/3 bo rózne okreslenia były też 5cc Na Ciebie Jacku zawsze można liczyć :-)) Ale jeszcze jeden został... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Paweł Praus napisał: Na Ciebie Jacku zawsze można liczyć :-)) Ale jeszcze jeden został... no mówisz i masz 1/ PK1 - 2,5 cc 2/Jaskółka 0 -2,5 cc....raczej ostatnia wersja bo mająca trochę inny karter 2/Jaskółka 2 - 2,5 cc.....żarowa( ciekawa świeca-czeska lub węgierska , moim zdaniem z epoki prawdopodobnie gwint M6 x 0,75 ) może trochę rozwinę temat tej Jaskółki z zapłonem żarowym.... należy wrócic do lat 60-tych ubiegłego wieku ( dla wielu modelarzy to już prehistoria) i takiej instytucji jak CSH. CSH zajmowała się między innymi sprzedażą materiałów modelarskich zwanych wtedy politechnicznymi, w tym silników modelarskich. A wybór ich był wcale niemały. Królowały oczywiście silniki produkcji DDR, ale były również polskie czy węgierskie. W większości były to samozapłony z wyjątkiem ALLAGA X2 czy ostatniej Jeny 2,5 cc. Do tych ostatnich były też świece żarowe natomiast nie było paliwa, bo Krosno produkowało paliwo tylko do samozapłonów. Ceny silników były porażające w stosunku do zarobków. Za swój pierwszy silnik JENA 1 zapłaciłem w 1964 roku 265 zł !!! Z tego też powodu silniki bardzo szanowano i starano się maksymalnie przedłużyć im życie..... przeróbki wyeksploatowanych samozapłonów na żarowe dawały tę szansę, stąd prawdopodobna przeróbka JASKÓŁKI 2..... Były kłopoty z paliwem ale łatwiej było znależć metanol niz kupic nowy silnik.....Mając za sąsiada Waldemara Marszałka, nie narzekałem na brak paliwa , więc juz w liceum przerabiałem Jeny 2,5 cc z samozapłonów na żarowe. A taka ciekawostka..modelarze z Czętochowy latający w klasie F2B wyspecjalizowali sie w przerabianiu i tuningowaniu, jak byśmy teraz powiedzieli, silnika Super Sokół....szczegółowe rysunki w którymś z archiwalnych numerów MODELARZA no ale to już historia Edytowane 5 Czerwca 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 14 godzin temu, d9Jacek napisał: 2/Jaskółka 2 - 2,5 cc.....żarowa( ciekawa świeca-czeska lub węgierska , moim zdaniem z epoki prawdopodobnie gwint M6 x 0,75 ) Sprawdziłem tą świecę - masz rację Jacku co do typu i rozmiaru gwintu. A żeby było ciekawiej to wciąż jest sprawna :-)) I kompresja w tym silniczku niczego sobie :-))) Co do Sokołów to jeden wygląda na nieużywany, a oba mają super kompresję ... J-0 zaklejona muszę sprawdzić, PK ma kompresję trochę słabszą, pewnie dlatego że najstarszy w tym towarzystwie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 19 minut temu, Paweł Praus napisał: kompresja w tym silniczku niczego sobie :-))) sprawdz czy na tłoku nie ma naciętych kanałków robiących za pierścienie ja takie nacinałem , znakomicie poprawiaja kompresję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 a tu coś dla kolekcjonerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Przed laty udalo mi sie kupic od p. Andrzeja Rachwala czesci do Castingu silnika PIORUN 2,5 ccm ! Andrzej mowil mi ze chcial ruszyc z produkcja tego silnika i mial przygotowany do tego kpl . czesci ... ale niestety nie udalo sie juz Andrzejowi zrealizowac tego pomyslu ... Czekam wiec na skonczenie przez naszego specjaliste Mariusza produkcji silnika SiM 2 b , i wtedy moze Mariusz skusi sie na produkcje PIORUNA 2,5 ccm ? A moze nasz kolega Kamil - od produkcji Feldgiebla bedzie tym zainteresowany ? Oboje maja bardzo duza wiedze o obrobce , maszynach i materialach wiec mysle ze po skonczeniu swoich projektow ktorys z nich zajmie sie dokonczeniem tego co zaczal nasz niezapomniany motorkowiec Andrzej Rachwal ... 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 To niesamowite jakie perełki kryją się w szufladach naszych forumowych kolegów Dzięki Janku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Kolejna udana reanimacja fajnego motorka :-)) Zachęcam Autora do ujawnienia się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 21 minut temu, Paweł Praus napisał: Kolejna udana reanimacja fajnego motorka :-)) Zachęcam Autora do ujawnienia się. 116.MPG 404 MB · 1 pobranie Pawle, są olbrzymie kłopoty z otworzeniem tego pliku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Mnie się udało, ma duży rozmiar i pewnie dlatego, ale uwierz mi że warto :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Trochę duży,ale u mnie bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Tutaj powinno być łatwiej: 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 (edytowane) 14 minut temu, Paweł Praus napisał: Tutaj powinno być łatwiej: no pewnie że warto no pewnie że warto....to jest takie nasze "ocalić od zapomnienia" ta Jaskółka 1 nie ma podkładki między kołnierzem cylindra a karterem....czyli nie z poniedziałku Edytowane 17 Sierpnia 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 3 godziny temu, d9Jacek napisał: no pewnie że warto....to jest takie nasze "ocalić od zapomnienia" ta Jaskółka 1 nie ma podkładki między kołnierzem cylindra a karterem....czyli nie z poniedziałku Ależ ma! Nie wystaje nigdzie brzeg , bo jest za precyzyjnie wycięta ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Rysiek napisał: Ależ ma! Nie wystaje nigdzie brzeg , bo jest za precyzyjnie wycięta ... metalowa czy papier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi