Lech Mirkiewicz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Z perspektywy jesieni, czy zimy jestem za. Ale co będzie latem... Ale generalnie wymyśl jakiś termin, zobaczymy. Myślę,że jest za wcześnie na konkretyzowanie terminu zlotu na tym etapie. Pomysł powstał przed chwilą a jak się rozwinie nikt nie jest w stanie przewidzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Kolejny mały kroczek. Ten szkielet przedniej części położonej na kadłubie, jeszcze nie zamocowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Górna pokrywa ma zaczepy z tyłu i śrubkę z przodu, poza tym jest podtrzymywana przez centropłat, to nie odleci... A myślałeś już jak mocować dolną część? CHodzą mi po głowie magnesy, ale nie bardzo jest na nie miejsce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Z przodu ma łapki, a z tyłu rozważam dwie opcje, magnesy właśnie, albo taki cusiek na sprężynie z bolcem do zamykania (zamówiłem w HK, jak dojdzie, będę decydował). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Moja pierwsza dolna "klapka" była mocowana na magnesy, wytrzymała kilka lotów . Odpadła i jej nie znalazłem. Druga ma zasuwkę na sprężynce i tak radzę zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Czyli dobrze że profilaktycznie zamówiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Moja pierwsza dolna "klapka" była mocowana na magnesy, wytrzymała kilka lotów . Odpadła i jej nie znalazłem. Druga ma zasuwkę na sprężynce i tak radzę zrobić Twoja klapka Leszku odpadła bo nie miałeś odprowadzenia powietrza z wnętrza modelu. Tak samo i mi się zdarzyło w pierwszym locie mojego PZL P.24. Jeżeli planujecie przewietrzanie modelu (wskazane ze względu na regler i pakiety) to mogą być magnesy, jeżeli nie to zamek mechaniczny. "Popylacz" ma wszystko odejmowane na magnesy łącznie z 0,5 m długości kokpitem i jest ok - ale ujście powietrza z modelu jest zapewnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 albo taki cusiek na sprężynie z bolcem do zamykania (zamówiłem w HK, jak dojdzie, będę decydował). a mógłbyś link podać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Proszę bardzo https://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=37435 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Znowu malutki postęp (zaznaczam że jeszcze przed szlifowaniem balsy) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Cytat albo taki cusiek na sprężynie z bolcem do zamykania (zamówiłem w HK, jak dojdzie, będę decydował). a mógłbyś link podać ? W spalinie jest nieco inne mocowanie dolnej klapki - bardzo podobne do sposobu mocowania górnej pokrywy kadłuba (na wkręta albo dwa). Arku, instrukcja do spaliny będzie w poniedziałek, ale przy Twoim tempie pracy to ja nie wiem czy nie za późno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Kilka uwag na temat możliwości montażu serw lotek. Mocowanie zostało zaprojektowane tak, aby można było montować serwo poprzez ażur we żeberku, a popychacz można byłoby poprowadzić tak, jak zrobił to Lech w prototypie. Jeśli ktoś potrzebuje dostęp do serwa od dołu, można wyciąć luk rewizyjny bez przerabiania mocowania serwa. Popychacz można poprowadzić tak jak powyżej albo pod dolnym poszyciem. I trzecia możliwość, to montaż po prostu do poszycia od dołu. Ta możliwość daje najlepszy dostęp do serwa, ale jednocześnie najbardziej zaburza sylwetkę modelu. Piszę o tym dlatego, że te możliwości są dostępne bez przeróbek, Wszystkie elementy są już zaprojektowane, wystarczy wybrać najlepszą dla swoich celów opcję i dopasować serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Po chyba 9 dniach gdy nie miałem czasu nawet spojrzeć na model melduję, że znowu ruszyłem. Fotki pewnie koło weekendu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 a ja nie dotykałem swojego cały wczorajszy wieczór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ja skończyłem kadłub i stateczniki. Zostały tylko do zrobienia drewno na goleniach i folia. Zastanawiam się nad osłoną silnika. Kawałek plastiku jest wytrzymały, ale już ta sklejka która jest w środku i która stanowi podstawę mocowania pokrywy - wprost przeciwnie. Nie ma szansy przeżyć pierwszego kapotażu. Nie wiem, czy zrobić to z grubszej sklejki czy jakoś zalaminować epoxydem... Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ja skończyłem kadłub i stateczniki. Zostały tylko do zrobienia drewno na goleniach i folia. a fotki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zastanawiam się nad osłoną silnika. Kawałek plastiku jest wytrzymały, ale już ta sklejka która jest w środku i która stanowi podstawę mocowania pokrywy - wprost przeciwnie. Nie ma szansy przeżyć pierwszego kapotażu. Nie wiem, czy zrobić to z grubszej sklejki czy jakoś zalaminować epoxydem... Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Przy kapotażu najbardziej ucierpi SK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emhyrion Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ten zrobiłem pancerny. Ale sklejka wewnątrz osłony może nie wytrzymać zwykłej stójki na nosie... Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 W imię zasady,że od nadmiaru jedenastek głowa nie boli, znalazłem pod choinką jeszcze cztery Wesołych Świąt ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość horn3t Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Ładna kolekcja skleisz czy będą nabierać jeszcze większej wartości historycznej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi