Andrzej Klos Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Lucjan, Te nity wyszly Ci nierowno, chyba bedziesz musial zrobic nowe skrzydlo . A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Cześć Lucjan. Mógłbyś napisać coś o konstrukcji statecznika. Zgaduję, że zastosowałeś przekładkę z herexu i tkaninę węglową skośnie tkaną zapewne 180g. Jaką tkaninę szklaną użyłeś na zewnątrz, a jaką w środku (48g.?) Oczywiście wszystko w worku próżniowym? Witaj Krzyśku! Do budowy statecznika użyłem : herex 2mm., z zwnątrz tkanina 110g., wewnątrz 48 g.Wzmocnienia z węgla 200g. Wszystkie tkaniny o splocie 2/2. Żebro nasadowe sklejka lotnicza 1.5 mm., wzmocnione od strony zawiasu laminatem 1mm., pozostałe elementy sklejka lekka 3mm. Do steru wysokości użyłem herexu 1.2 mm. Oczywiście z użyciem podciśnienia. Pozdrawiam Lucjan Lucjan, Te nity wyszly Ci nierowno, chyba bedziesz musial zrobic nowe skrzydlo . A I1.jpg Witaj! Przyglądałem się dokładnie prawdziwej ISKRZE, ile tam jest nierównych detali.... Pozdrawiam Lucjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Do budowy statecznika użyłem : herex 2mm., z zwnątrz tkanina 110g., wewnątrz 48 g.Wzmocnienia z węgla 200g. Wszystkie tkaniny o splocie 2/2. Żebro nasadowe sklejka lotnicza 1.5 mm., wzmocnione od strony zawiasu laminatem 1mm., pozostałe elementy sklejka lekka 3mm. Do steru wysokości użyłem herexu 1.2 mm. Oczywiście z użyciem podciśnienia. Cześć Lucjan, Grubo za grubo ,że tak powiem ps jakbym mógł w czymś pomóc- dzwoń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek82 Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Panie Lucjanie - śledzę wątek z zaciekawieniem i przyznam że jest to piękna modelarska robota. W naszym warsztacie właśnie powstaje kokpit do TS-11 1/5 choć niestety jest to wykonanie głównie maszynowe poza oczywiście projektem ale być może też coć ciekawego z tego wyjdzie.Jako że w wątku od dwóch tygodni cisza to pozwolę sobie na odświeżenie tematu i zamieszczenie dwóch zdjęć z prac nad "umeblowaniem" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Brawo! Całkiem fajnie to wygląda , to wydruk 3D? Ile waży ten fotel? Trzymam kciuki za wykonanie kompletnego kokpitu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek82 Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Tak , w większości jest to wydruk 3d oraz szyte poduchy oparcia i zagłówka. Waga gotowego modelu to 85g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Pięknie !! Tego nam potrzeba do Iskry. Chwilowo byłem zajęty więc stąd ta cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Takie coś znalazłem na fb, może się przyda https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/1467364_1529759693958766_8737695783639022717_n.jpg?efg=eyJpIjoidCJ9&oh=b51603975bc4449ab7b65cb5098e6737&oe=5935DAB1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek82 Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Mały postęp prac nad kokpitem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 ŁAŁ!!!! ale wypas! Proszę mnie zapisać na listę kolejkową . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 UUUUUUU----REWELACJA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Prawie jak u chłopaków z Arma hobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Dzień dobry! Lotki i klapy gotowe CO TO JEST ? Następnie zająłem się formowaniem skrzydła A wczoraj wieczorem otworzyłem formę ........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Ło żesz Ty ! Lucek, pockaj, bo mi scenka pod biurko wpadła..... (cy min. poźniej)..... dobra znalazłem . Niby cicho siedzi, .....a tu masz! cacuszko! Znając Twoje umiejętności, rozformowanie przebiegło bezproblemowo, super! No to pozostaje mi chyba tylko poczekać i zamówić skrzydełka do mojej Iskry u Ciebie (już mi się nie chce robić własnych, patrząc jakie cuda u Ciebie wychodzą) . A ten "dremelek" to do czego służy? CO TO JEST ? Elenent do czujnika prędkości, "rurki pitota"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Masz rację Wojtku! Skoro ja zrobiłem formy to po co masz przez długie tygodnie "dziergać " skrzydła i i stateczniki. Dremelek ma specjalną gąbkę do polerowania formy z nalotów po rozdzielaczu i t.p. Trafnie odpowiedziałeś na zagadkę. Miło mi że Ci się podoba moja robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Ogrom pracy ,imponujące efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Cześć Lucjan. Jak zwykle świetna robota. Już wiem do kogo przyjść, jak zdecyduję się na jeta . Rozumiem, że forma przygotowana jest pod odformowanie skrzydła metodą próżniową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Kurcze , ale to będzie piękny model Iskry, już go widzę oczami wyobraźni w całości. Lucjan dajesz czadu po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 Dzięki Wam za miłe słowa! Można by dopracowywać to wszystko w nieskończoność , ale postawiłem sobie pewną granicę bo w przeciwnym razie "oszalał bym". Oczywiście skrzydła będą robione w technologii vacu. Pozdrawiam Lucjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 To może, żeby się nie powtarzać ze słusznymi skądinąd ochami i achami, napiszę, że mam taki sam śrubokręt z czerwoną rączką... Nie powstrzymam się jednak : fantastyczna technologia na najwyższym poziomie. Chapeaux bas! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi