Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jestem znawcą silników, ale Twoje podejście do tego tematu dowodzi, że szukasz piękna w mechanice. Dla Ciebie Silnik, to nie jest jakiś przedmiot, lecz coś wręcz” żywego” Ja to  nazywam „ metafizyką – mechaniki? Czytam  Twoje wpisy , jako pierwsze, kiedy wchodzę na forum

Pozdrawiam Krzysztof

Opublikowano

Dzięki Panowie za miłe słowa, mój nauczyciel śp. Andrzej Rachwał mawiał, że jeśli nie uwierzysz w to że silnik ma duszę to od razu lepiej sobie odpuścić wszelkie próby rasowania... Rzeczywiście coś w tym jest.

Romek oczywiście ma rację co do tego fajnego motorka, a Marcin jak już coś pokaże to sznurówki się rozwiązują...

Pewnie dlatego, że święta się zbliżają:-))

post-10468-0-51705500-1448359190_thumb.jpgpost-10468-0-27642700-1448359201_thumb.jpg

Wprawdzie widziałem już ten silniczek wcześniej w mailu od Marcina, ale zapomniałem o tym i sporo czasu naszukałem się w sieci, a znalazłem tylko przez przypadek :-))

Mam straszną sklerozę bo maila czytałem niespełna miesiąc temu, a już o tym zapomniałem...

Mam też nadzieję, że Marcin wcześniej nie znał załączonych obrazków i w jakiś sposób wzbogacą background dla tego motorka.

Ach ta cena, chętnie bym tyle dziś za niego zapłacił...

Znalazłem przy okazji jeszcze jedno fajne narzędzie, a mianowicie kalkulator inflacji dolara:

http://www.usinflationcalculator.com/

według niego 14,95$ w 1946 roku to tyle samo co 182,34$ dziś.

Opublikowano

Kolega poprosił mnie o pomoc przy przeprowadzce i pakując zbędne rzeczy które miały skończyć na śmietniku znalazłem to:

post-3645-0-82779600-1448746479_thumb.jpg

Latam tylko "elektrykami", a modelarskie silniki spalinowe widziałem chyba ze 3-4 razy w życiu. Google pomogło i o OPS 3,5 można przeczytać np tutaj:

http://sceptreflight.net/Model%20Engine%20Tests/OPS%203.5%20Speed-RCA.html

Kolega za czasów nastoletnich zainteresował się autami RC i zaczął coś tam budować. Skończyło się szybko jak to często bywa... Aparatura i buggy nie były warte zachowania ale silnik to coś innego. Trochę brudny, stan nieznany ale znając jego historię nie popracował za dużo. Miał ktoś taki?

post-3645-0-44145400-1448747469_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No akurat jego nie mam, ale tu inny mały "protoplasta" daje głos...

Ale tu też mikrus..

a czy wiecie, że modele z tymi silniczkami miały zakaz latania po zmroku ?

Sami zobaczcie dlaczego....

...( imaramok z hci ililym ein eizdul ybeż )...  :D

Mała encyklopedia silniczków

http://sceptreflight.net/Model%20Engine%20Tests/Index.html

http://web.quick.cz/model.engines/book.html

Edytowane przez RomanJ4
Opublikowano

Od niedawna w mojej kolekcji gości taki motorek, pewnie nie będziecie mieli kłopotów z ustaleniem co to za maszyna, ale ma on w sobie coś szczególnego, dość rzadko spotykanego wśród tej rodzinki...Kto zgadnie o co chodzi.

post-10468-0-45752700-1449840758_thumb.jpg

Opublikowano

Hehe ładny. MVVS 6,5 ccm z pierścieniem Dykesa typu L na tłoku. Rzadki motorek i trudny do zdobycia w tej wersji.

Opublikowano

No i proszę !. Czegoś sie nauczyłem. Posiadam taki silnik, i nie wiedzialem , że tak  nazywa się  ten pierścień. Takie pierścienie potocznie nazywalem do tej pory L-owy

Opublikowano

Trafiłem na taki motorek i nie wiem jaką on ma nazwę?

Angielski Progress Aero Works, chyba jakaś większa pojemność.Wszystkie modele tej firmy wyglądają prawie  jednakowo

Opublikowano

Angielski Progress Aero Works, chyba jakaś większa pojemność.Wszystkie modele tej firmy wyglądają prawie  jednakowo

Tak, to jest PAW 29 .

a to chyba mniejsza rodzina, bo konstrukcyjnie wyglądają podobnie.

post-818-0-71320300-1450624530_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.