ahaweto Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 ? Latamy w każdy "wekend", można powiedzieć że są to "rutynowe" loty. W tygodniu jeżdżę z łopatką i zasypuję dołki które kopie jakiś dziki czworonóg zapewne w poszukiwaniu pędraków. Jest tych dołków mniejszych, większych i całkiem sporych całe mnóstwo. Skubaniec upodobał sobie samą płytę. Dla mniejszych kółek jest to niebezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 Mamy ten sam problem na naszym lotnisku - dodatkowo "grasuje" stado kretów. Jakoś sobie z tym radzimy i latamy. Pozdrawiamy Przyjacół z Jastrowia i okolic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 A ja cały czas nie mogę wyjść z podziwu dla Adama za wykonanie i utrzymanie lotniska. Dla jednej osoby to tytaniczna praca. Ile trzeba mieć samozaparcia... Szok! Wielkie gratulacje Adam i ogromny szacunek! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Ja w przyszłym roku wybiorę się do Adama na latanie i słodkości jego żony 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 Dziękuję ? Heniu bardzo się cieszę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 10 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2021 Dzisiaj na naszym lotnisku zagościła "Ślicznotka z Memphis" w miniaturze. Mimo chwilami całkiem sporego wiatru i lotniska zrytego przez (prawdopodobnie) lisa, całkiem sprawnie wystartowała. Bardzo ładnie prezentuje się w powietrzu. Lądowanie również bezproblemowe. Dzień zakończył się katastrofą Super Air-a. Powód nieznany. Model zaczął delikatnie się zataczać i po wejściu na krąg do lądowania nastąpiła utrata kontroli. Spadł za lasem. Model nie nadaje się do odbudowy ale silnik NGH 9 ( już w domu ) po oczyszczeniu, umyciu został odpalony bez problemów. ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek722 Opublikowano 11 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 Maszyna piękna 1875mm . Błąd w wyważeniu producenta , sam naniosłem nowy punkt CG i pięknie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 17 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 W niedzielę polataliśmy przy typowo listopadowej pogodzie. Zawitał do nas wraz z tatą młody adept RC. Na pierwszy model wybrał Easy Glidera. W drugim locie Michał już całkiem dobrze sobie radził. Czy polubi to ? Przyszłość pokaże. Nareszcie oblatałem Ultimate z silnikiem NGH 25. Dziesięciominutowy lot był udany, jedynie silnik wymaga dokładniejszej regulacji. Kol. Tomek buduje coraz większe modele. Ten na zdjęciu będzie napędzany potężnym elektrycznym silnikiem Dualsky. Model został zaprojektowany od podstaw, narysowany i wycięty osobiście przez kol. Tomka. Ale ten samolot-model będzie jeszcze większy i cięższy. Będzie największym w jego konstruktorskiej karierze. Konstrukcja klasyczna czyli kadłub spawany z rur stalowych o przekroju kwadratowym 25x25 mm.Skrzydło również spawane z takich samych rur, z bliżej nieokreślonym profilem. Podwozie stałe z kółkiem ogonowym. Całość pokryta płytami z poliwęglanu o grubości 4 mm. Napęd oczywiście tak dzisiaj modny - hybrydowy. Przy locie ślizgowym będzie możliwość odzyskiwania energii. Będzie zgodny z obecnymi trendami czyli proekologiczny. Kol. Tomek planował zmieścić się z całością w 200 kg. Niestety, po wykonaniu pokrycia waga została przekroczona o ok. 54 kg. W sumie to i tak niewiele - jak mówi konstruktor. Samolot nie posiada powierzchni sterowych. Do sterowania przewidziano wychylenia ciała załogi w odpowiednią stronę. Konstruktor jest pewien że dla załogi wybierającej się do lotu w przerwach między świątecznymi biesiadami będzie to łatwo przychodziło. To taki żart ? Tak naprawdę będzie to świąteczna dekoracja przy Krajeńskim Domu Kultury w Krajence. W przedniej kabinie będzie siedział św. Mikołaj a w drugiej kabinie osoba która będzie chciała mieć zdjęcie ze św. Mikołajem. W Święta specjalnie pojadę do Krajenki żeby zrobić zdjęcie i zaprezentować kolegom tu na forum 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Z inicjatywy P. Jana w Złotowskim Domu Kultury odbyła się wystawa modelarska. Wzięli w niej udział modelarze z naszego powiatu. Zdajemy sobie sprawę że na pewno nie wszyscy. Wystawione zostały modele latające, szkutnicze, plastykowe, kartonowe i z klocków Cobi. A to moje kartonówki. Wystawa spotkała się ze sporym zainteresowaniem, co prawda tłumów nie było ale frekwencja dopisała. Najbardziej trzeba było uważać na dzieci a i tak konieczne było doklejanie elementów szczególnie w kartonówkach. Były to jednak jednostkowe wypadki. Przy okazji "ujawniło się" parę osób które w dalszym ciągu coś tam kleją dla samego siebie głównie jednak plastyki. Może w przyszłości wezmą udział w następnej wystawie. Kartonowki to kleją teraz z reguły takie "dinozaury" jak ja. W zamierzchłych czasach było jedno wydawnictwo miesięcznik "Mały Modelarz" w nakładzie ponad 100 tyś. egzemplarzy. Każde wydanie rozchodziło się szybciej niż "Trybuna Ludu" ? W obecnej chwili jest kilka wydawnictw które wydają swoje numery w nakładzie 100 lub w porywach 200szt. Parę sztuk się sprzeda a reszta czeka latami na kupującego. Podsumowując, wystawa była udana. Organizator zadbał o wszystko a modelarskim rozmowom nie było końca. Więcej zdjęć tutaj https://zlotowskie.pl/artykul/wystawa-modelarska-w/1244182 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 22 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2021 Szkoda że nic nie wiedziałem... daleko nie mam... Serdeczne pozdrowienia dla p.Janka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kpt.J-62 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 Dzięki Irku serdecznie pozdrawiam Janek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 25 Grudnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2021 Świętujemy a w przerwie między rodzinnymi spotkaniami udaliśmy się do Krajenki aby zobaczyć jak prezentuje się samolot-dekoracja wykonany przez kol. Tomka. Pod skrzydłami ma nawet worki z prezentami przygotowane do zrzutu. Trwają również przygotowania do nowego sezonu. Moja Extra już naprawiona. Po zgaśnięciu silnika i lądowaniu na zaoranym polu całkowicie oberwała się "mordka" tuż za czerwoną górą kadłuba. W tłumiku "pitts" konieczne było lutowanie. Kol. Tomek systematycznie buduje wielką Extrę. Konstrukcja od podstaw własna. Klejenie lotki. Zobaczymy czy w tym roku uda się Noworoczne latanie. Jak na razie śniegu jest u nas dużo i do lotniska nie dojedzie się. Temperatura też niska -5 stopni w południe. Pozdrawiam świątecznie ? 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 31 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2021 Witam kolegów w Nowym 2022 Roku ! Życzę wszystkim abyśmy ten rok który zapowiada się niezbyt ciekawie, przeżyli w spokoju w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Życzę wszystkim aby nasze hobby mimo tych zawirowań nie ucierpiało zbytnio. Do zobaczenia na lotniskach ! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ahaweto Opublikowano 16 Marca 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Moje lotnisko już po wiosennej wertykulacji przygotowane do nowego sezonu. A to stado żubrów pozujące do zdjęć sto metrów od drogi powiatowej. Widoczne również na zdjęciu powyżej. Jak na razie po lotnisku jeszcze nie chodziły tak jak to miało miejsce dwa lata temu. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 16 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Brawo Adam! Lotnisko super utrzymane...! Ale żeby żubry...?! U mnie też, ale przeważnie butekowane... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jb Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Adam, kiedy otwarcie sezonu...?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Gdyby nie to zimno to można już otworzyć sezon. Lotnisko przygotowane, mam wrażenie że wygrałem wojnę z kretami. Próbowały opanować część lotniska. Bardzo pomocne okazały się krążki przeciw molom (naftalina), wtykane do otworów pod kopcami. Od pięciu dni nie ma żadnego kopczyka. Może w święta pogoda okaże się łaskawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Wesołych Świąt ! Jutro czyli w pierwszy dzień Świąt planujemy spotkanie. Po świątecznym śniadaniu czyli około 12 godziny. Zapraszam !!! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Nie zdążę.? Wszystkiego najlepszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Jak tam, udało się spotkanie? Polatane? Dawaj Adam jakeś foty i relacje. ? Ja mam święta w pracy, niestety, z nocki i na nockę. Zazdroszczę Wam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi