elaniusz Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Muszę powiedzieć, że mam identyczny sensor i X8R i robi dokładnie tak jak napisałeś, czyli dioda mruga ale w radio nic. Podłączam się pod pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Wprawdzie radia jeszcze nie mam ale zamówiłem taki sam zestaw. Rozumiem, że vario podpinacie kablem w smart port a nie w s.bus w odbiorniku. Z tego co wyczytałem tylko ten jeden kabel ma wystarczyć. Co do dalszej konfiguracji nie pomogę jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elaniusz Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Tak, podpinam do SMART PORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Trzeba wpiąć w S.Port. W nadajniku ustawiasz CF (Custom Function) definiujesz przełącznik a w funkcji ustawiasz opcję "Vario". Na kolejnym przełączniku możesz ustawić funkcję "Play Val" i w funkcji ustawiasz "Alt". Wtedy za każdym pstryknięciem przełącznika aparatura powie słownie na jakiej wysokości jest model a w tle wciąż będziesz słyszał tony wznoszenia i opadania. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elaniusz Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 I tak mam zrobione jak napisał Kacper, mam te dwie funkcje włączone i nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Masz albo źle ustawiony przełącznik, albo coś innego o czym wspomniał Kacper. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zobacz w ustawieniach Telemetrii czy jako źródło "Variometer" masz ustawione source : Vario. Limit : -10 -0.5 0.5 10. W konfiguracji screenów telemetrii ustaw pole "ALT" i zobacz czy masz jakieś wskazania, może się okazać że czujnik nic nie przesyła (walnięty albo źle podłączony). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elaniusz Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Panowie znalazłem; Nie wiem czy to ma znaczenie, ale chyba ma bo zadziałało. W ustawieniach modelu rodzaj odbiornika zmieniłem na D16 zbindowałem odbiornik z nadajnikiem jeszcze raz i wszystko działa jak ma. Wcześniej te rzeczy jak Vario i limity poustawiałem łącznie z przełącznikami, ale u mnie problem robił fakt, że miałem ustawiony odbiornik w radiu na D8. Sebastianie spróbuj tak jak u mnie powtórzyć procedurę bindowania ale w ustawionym trybie D16 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 czyli miales zbindowane w trybie bez telemetrii :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elaniusz Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 No widzisz, czyli człowiek cały czas się uczy:) Będę już pamiętał. Wystraszyłem, że mi sensor walnięty przysłali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witam zrobiłem jak kolega napisał wyżej ale jeszcze i zaczęło działać w ekranie telemetrii pokazuje ALT ze wskazań model na ziemi ALT pokazuje ok -0.8 nie wiem czy to błąd zobaczymy jak będzie w powietrzu próbowałem tez ostawić włącznik na komunikat głosowy ale coś mnie nie chce słuchać jak pstryknę to mówi ze zero a na wyswietlaczu ALT jest np -0,8 albo 1.3 a mówi ze zero i nie wiem czy dobrze to ustawiłem czy to po prostu nie jest az tak czułe.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Musisz dać Reset telemetry po każdym lądowaniu. Wraz ze zmianą ciśnienia atmosferycznego wskazania vario na ziemi będą się delikatnie zmieniać. Co do mówienia to może nie ustawiłeś wartości na ALT tylko coś innego i dlatego podaje 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 A'propos mówienia. Dałem ciała w plikach dźwiękowych (polskich ) i ostatnia kopia nie zawiera liczb od 61 do 99 .... dlaczego ? nie mam seledynowego pojęcia. w starszej wersji plików dźwiękowych te liczby powinny być. Wojtek, w nowej wersji obliczanie timera działa prawidłowo, Jest trochę skopana gramatyka liczebników wiec czasem pojawiają się śmieszne komunikaty, jednak nie mam kiedy tego poprawić. Od 2ch tygodni latam na wersji 1.99 i nie napotkałem problemów w sumie jest ona w stanie pre-realese. tyle ze bazuję na własnej kompilacji a nie na nightbuildach. Jakby ktoś miał siłę ochotę to fajnie by było zrobić kobiecy głos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Panowie telemetria działa powiem jednym w dwóch słowach świetna sprawa jak ktoś lata szybowcami..... Faktycznie nie ma od 60 do praktycznie 100 metrów komunikatów głosowych. Dzieki za pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 To dlatego jak przekopiowałem tylko dźwięki do pliku to teraz mówi mi "sto sixty nine" xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 to jaka jest najnowsza wersja oprogramowania bezpieczna do latania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 2940 Sent using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Oficjalna, ta która automatycznie pobiera companion w wersji 1.56. Co do dźwięków poprawione powinny pojawić się niedługo na serwerze bo już przesłałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Po pierwszym wieczorze zmagan; 1. nowy soft wgrany 2. zmiana jezyka komunikatow na pl nie chce sie zapisac, udalo mi sie za to ja zmienic z apki i mruczy po polsku 3. czy ktos z was przygotowywal grafiki do apki samemu? wiem ze wielkosc ma byc 64x32, ma to byc BMP zrobione w 16 odcieniach szarosci. No i popelnilem taka grafike i nie chce jej Taranis wyswietlac. Jakies rady? Na wzor wzialem sobie grafike z karty apki ale cos nie idzie 4. czesc linkow z instrukcji jest nieaktualna - np. nic sie nie otwiera w linku plikow glosowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 AD 3. musisz mu wymusić 4 bitowa o ile dobrze pamiętam grafikę podejrzyj sobie działający obrazek i jego ustawienia - hint : sprawdź wielkość pliku i porównaj z działającym jak jest 2x większy to coś jest nie tak. Działające mają ok 1,5k te które "powinny działać a nie chcą" mają ok 3k - długo do tego dochodziłem z problemami jak będę w domu to spróbuję przypomnieć sobie klikologię dla gimpa. AD.4 Instrukcja jest bardzo mocno przestarzała i to chyba we wszystkich językach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi