Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojawiła się ostatnio u mnie taka przypadłość, że gdy ruszam prawym drążkiem SK-SW wydawane jest PIKNIĘCIE z każdym ruchem drążka dzieje się tak tylko w pod jednym zapisanym modelem ale nie potrafię zlokalizować przyczyny.

EDIT:
Już znalazłem, miałem zaznaczone piknięcie, które oznajmia środkowe położenie drążka.

Opublikowano

Witam. Koledzy proszę o pomoc mianowicie próbuje podłączyć buzzer własnej roboty wyrabowany z ręcznego alarmu anty napadowego podłączyłem pod kanał 7 w taranisie w funkcjach specjalnych ustawiłem przełącznik ale cały czas mi wyje w ogóle nie dołącza napięcia na tym kanale ?

note3

Opublikowano

Na każdy kanał na bieżąco podawany jest sygnał PWM (fala prostokątna o regulowanym wypełnieniu), w związku z tym na wyjściu cały czas występuje napięcie...

Opublikowano

Koledzy, proszę o odpowiedź:

Pytanie trochę z innej beczki, czy ktoś z Was bawił się ze ścieżka GPS 3D?

Logi wypluwają dane, np:

GPS Date GPS Time Long Lat GPS Alt 2015-03-01 08:14:02 2215.6204E 5225.7312N  295.80

Jak robię przez GPSBabel mam tylko płaski plik bez wysykości kml do wyświetlania np google earth

Przykład ścieżki przestrzennej:

https://drive.google.com/open?id=0B5ZzDWh_Jr5HRjRjbGs4aDBDbTA&authuser=0

Opublikowano

Koledzy, proszę o odpowiedź:

Pytanie trochę z innej beczki, czy ktoś z Was bawił się ze ścieżka GPS 3D?

Logi wypluwają dane, np:

GPS Date GPS Time Long Lat GPS Alt 2015-03-01 08:14:02 2215.6204E 5225.7312N  295.80

Jak robię przez GPSBabel mam tylko płaski plik bez wysykości kml do wyświetlania np google earth

Przykład ścieżki przestrzennej:

https://drive.google.com/open?id=0B5ZzDWh_Jr5HRjRjbGs4aDBDbTA&authuser=0

film z konwersji:

Niestety wynik też płaski

Opublikowano

Witam,

Szukam, szukam i nie mogę się nigdzie doczytać. Znalazlem certyfikaty dla Taranisa na stronie producenta, bodajże 1.8.1 jeżeli chodzi o EU. Caly czas szukam wymogów dla Szwajcarii (aż tu mnie wywiało). Aparatura już prawie zamówiona a została ostatnia wątpliwość.

Szwajcarzy niestety strasznie zasadniczy co do urzytkowania (sprzedaży to już nie). Jak to się ma z innymi producentami? Odniesli sie już do nowych norm?

sorki za off do poprzednich postów.

.......................

No, to sam sobie odpowiem. Poszukiwania potwierdzily zgodnosc z ostatnimi normami EU, a dodatkowo potwierdzil to technik ze Swissowego zwiazku modelarskiego.

Wiem. Moze sie to wydawac przesadzone...ale tu inny swiatopoglad panuje.

Opublikowano

Panowie, trochę "odpadłem" od tematu. Mam Taranisa jeszcze z oprogramowaniem w wersji 1.coś, a od tego czasu przybyło kilkadziesiąt stron tekstu do przeczytania. Przepraszam, nie dam rady ogarnąć całości :( Może da się go streścić w kilu zdaniach? Powiedzcie proszę czy jest sens robienia upgrade'u i która wersja jest aktualnie stabilna/sprawdzona?

Opublikowano

Jeśli chodzi o upgread'y to zależy czy planujesz używać telemetrii. W sumie ze swojej aparatury od początku byłem zadowolony i błędy firmware'u też nie były zgłaszane. Przyszedł jednak ten moment kiedy byłem zmuszony do załadowania nowego firmware'u zarówno do Taranisa jak i odbiornika. Zmusił mnie do tego czujnik GPS, który dopiero ożył po tych zabiegach. Obecnie mam wersję r2940 i jeśli nie będę musiał to nie planuję jej zmienić. Tak w ogóle fajnie, że się pojawiłeś bo już rozmyślałem gdzie tam przepadłeś :)

Pozdrawiam !

Opublikowano

Tomku : Wersja stabilna : 2.0.15.

Czy jest sens ... zależy - generalnie od Twojego reliktowego juz chyba oprogramowania jest sporo zmian żeby nie powiedzieć parę wagonów.

IMHO stare było dobre nowe też jest.

UWAGA UWAGA UWAGA do wszystkich :

Oprogramowanie w wersji 2.0.99 (nightbuild) pozwala zmieniać firmware modułu nadawczego z poziomu radia, zarówno wbudowanego jak i podłączonego. Nie potrzeba komputera i kabelków.

Oprogramowanie jest w wersji beta wiec nie wolno na nim latać !!

Uwaga dotyczy tych który kupują teraz nowe odbiorniki z eurokołchozem w środku.

Opublikowano

300m na ziemi jak model stoi ... to tragedii nie ma wg mnie ....  w sumie pi razy oko 50% mocy idzie w trójkąt bermudzki ale może niech się wypowiedzą bardziej fachowi w radiu i propagacji fal koledzy

Opublikowano

1. W powietrzu nie na ziemi.

I ile mnie pamięć nie myli to jak odbiornik i nadajnik stoją na ziemi to 1sza strefa Frensela jest mocno tłumiona + odbicia i cudaki.

1. Sprawdź jak biały człowiek jaki masz zasięg na przyciętej mocy - taka funkcja w modelu.

2. Jak masz ustawione anteny w modelu ? nie ma tam koło nich węgla, kabli i innych cudaków ?

Ze tak też sie żachnę : bo gadgetami się obsługiwać to  trza umić :P

Opublikowano

Nie wykluczam ze może masz np. uszkodzony moduł nadawczy, źle wlutowany kabel antenowy  - zdarza się.

Ile masz SWR i RSSI przy odbiorniku i aparaturze leżących blisko ?  na moim wykazuje 85-90 - zależy od układu anten

Za chowanie anten do kadłuba węglowego powinno się wysyłać na reedukację - to proszenie się o kłopoty.

Odbiornik nawet jeszcze nie trafił do modelu, więc nic go nie "ograniczało"

A jak były ułożone anteny odbiornika ?  90 stopni w obu płaszczyznach ?? (mówię o antenach PCB).

Pomijam drobny fakt ze latanie na 800m zawadza o łamanie prawa.

Opublikowano

Ja się już przestałem stresować poziomem RSSI w X8R ... nie raz i nie dwa zaraz po stracie mi zaczynało świrować, że sygnał "low" albo "critical". To samo na kilku fabrycznie nowych odbiornikach. Zrobiłem test zasięgu i tak jak kiedyś pisałem 1.5 km spokojnie i bez stresu (mimo krzaków po drodze) a alarmy wyły już po 200 metrach skacząc z 35 na 40 na 60 na 75 i tak w kółko ... 

Opublikowano

Od dawna to samo myślę i chyba kiedyś nawet pisalem w tym temacie, ale chętnych do dyskusji było malo a nawet w ogóle. Szczególnie to zwróciło moją uwagę po flashowaniu do obecnego softu i pojawiły się jeszcze te debilne niepokojące pikniecia w trakcie lotu.

Opublikowano

To witaj w klubie. Jestem jednak w stanie zapewnić, ze nijak się to u mnie ma do rzeczywistego zasięgu. Cos jest ewidentnie nie tak z pomiarem tych wartości. Pisalem do FrSkyja, ale po drugim mailu i próbie nawijania mi makaronu na uszy przestali odpisywac ..

Opublikowano

Od dawna to samo myślę i chyba kiedyś nawet pisalem w tym temacie, ale chętnych do dyskusji było malo a nawet w ogóle. Szczególnie to zwróciło moją uwagę po flashowaniu do obecnego softu i pojawiły się jeszcze te debilne niepokojące pikniecia w trakcie lotu.

Jakie piknięcia ?

To witaj w klubie. Jestem jednak w stanie zapewnić, ze nijak się to u mnie ma do rzeczywistego zasięgu. Cos jest ewidentnie nie tak z pomiarem tych wartości. Pisalem do FrSkyja, ale po drugim mailu i próbie nawijania mi makaronu na uszy przestali odpisywac ..

Boś nie tu pisał :):)

Opublikowano

Pisałem tam gdzie trzeba i gdzie zawsze od lat i moje spostrzeżenia są takie, że są jacyś delikutaśni jak zgłasza się im "ciekawy" problem ;) Jak tylko oddalę się na większą odległość to zaczyna mi po ostatnim upgreadzie dziwnie pikać wysokim tonem. Sprawdziłem wszelkie możliwe ustawienia i nie wiem gdzie to dziadostwo wyłączyć bo niepotrzebnie dodaje adrenaliny. Od razu wyprzedzę ewentualną odpowiedź .. to nie jest to pikanie co przy neutrum serwa, które obecnie można załączyć ;):)

EDIT:

Pogoda lekko się poprawia (sypie śniegiem, ale przestało wiać), to może jutro uda mi się coś polatać i nagrać to pikanie.

Opublikowano

Jak przegrzebie setki emailow to Ci powiem ;-) no mi zaczęło pikac po flashowaniu zeszłego lata jak się mordowalem z gps'em .. Pewnie pamiętasz bo zawracalem Ci głowę telefonicznie.

Opublikowano

Istnieje szansa ze to jakiś alarm defaultowo włączony i trzeba ręcznie go wyłączyć ... Sflaszuj sie do 2.0.15 ... moze sie uda namierzyć co i jak ...

W sumie to ciężko pomóc jak sie samemu nie ma tego problemu ....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.