elaniusz Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Witaj. Odpowiem na to drugie. GPS możesz potraktować jako "przelotkę". Jedno gniazdo jest wyjściem., które podłączasz do odbiornika a do drugiego wejścia w gps możesz podłączyć kolejny czujnik frsky. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Czujnik temperatury z taką biała wtyczką działa niestety tylko ze starym systemem z HUBem. HUB można podłączyć do telemetrii S-Port przez Variometr który ma do tego odpowiednie złącze. Pozostałe czujniki S-Port z tego co wiem nie posiadają takiej opcji natomiast wszystkie je łączysz "szeregowo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Z GPS'em będziesz miał trochę zabawy ... już miałem go zwracać do sklepu bo nie działał. Okazało się, że konieczna była zmiana firmware'u odbiornika oraz aparatury i chyba GPS'a, ale tego już nie pamiętam. Finalnie działa jak należy, ale włosy z głowy rwałem żeby go uruchomić .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 potrzebujesz wiariometr z funkcja smart port https://www.youtube.com/watch?t=71&v=4vGcH0Bk3hg sensor hub http://www.frsky-rc.com/product/pro.php?pro_id=103 oraz czujnik w linku powyzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Czyli to nie do końca jest taki wspaniały wyrób. Zawsze myslałem, że jak coś jest w katalogu firmy, i jest oryginalne, to ma pasować do całości bez problemu. Tak jest w Graupnerze czy innej Futabie. A tu zagwozdka. Bez fachowca tematu się nie rozgryzie. Nie bardzo mi to odpowiada, ale może powoli da się to jakoś ogarnąć. Wg mnie ma działać od razu po podłączeniu. A nie działa. I to jest do kitu. Może samo radio jest oh i ah ale temat kombinacji np z GPS porażka Ale może się mylę? A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Nie mylisz się i też mnie to zaczęło konkretnie wkurzać. Kupiłem GPS, jaja były po całości i nawet w t9hobbysport odpuścili bo nie wiedzieli jak to rozwikłać. Zakupiłem więc kabelek do upgreadowania czujników i odbiorników i pomogło. Za szybko wypuścili na rynek wszystko co mieli a potem zaczęli wypuszczać nowe "softy" i jedno zaczęło się gryźć z innym. Masz rację - kupuję to podłączam do kupy i ma działać zamiast siedzieć nad tym tydzień czasu i kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Tu nie chodzi o cenę a o to, że dziś mało który gotowy produkt jest gotowy do użytku. Przyszły czasy upgreadowania, moda na firmware'y i producenci sami się gubią. Widać to w każdej dziedzinie elektroniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Tu akurat nie ma coś za coś... Taka opcja byłaby na miejscu, gdybym sobie to radio kupił w częściach jako zestaw do samodzielnego montażu. Ale w tym przypadku producent się nie popisał. Znalazł się na szczęście bardziej w tym temacie, doświadczony zawodnik, i mi to jakoś ogarnie. Ale niesmak zostanie i radość z posiadania nowego cudnego radyjka już nie ta Czekałem na tego GPSa z utęsknieniem, bo prędkość chciałem sprawadzac a tu "kicha" i jeszcze muszę czekać na zgranie tego do kupy A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Ale jakoś nie kumam Twojego problemu Andrzeju Pytałeś o czujnik temperatury - który jest ze starego systemu i masz GPSa który jest ze S-Porta - to zupełnie inne systemy telemetrii choć istnieje możliwość używania ich razem. Przykład z innej dziedziny jak masz Forda eskorta i kupisz w sklepie firmowym lampy do mondeo to żeby nie wiem co pasować nie będą ... i wtedy do kogo należy mieć pretensje - do projektantów ze zaprojektowali dwa rożne samochody pod tą sama marką ?? Hmmm a kupujesz cały zestaw zainstalowany od razu w modelu czy kupujesz kolejne podzespoły które łączysz ze sobą w modelu tworząc telemetrię ? W dzisiejszych czasach upgrade oprogramowania jest mniej więcej tak standardowy jak oddychanie - zadam proste pytanie który z kolegów lata nielegalnie w Polsce w tej chwili na dowolnym radiu a który dokonał po 1szy stycznia 2015 upgrade oprogramowania w odbiornikach i nadajnikach ? A co do ceny dwu lub 3 krotnie wyższej np. w futabie to proszę poczytać ile lat ludzie czekają na naprawę błędów w oprogramowaniu. Mnie też drażni np brak czujnika obrotów dla silników spalinowych na sporcie, dlatego kombinuje i znalazłem ciekawe rozwiązanie- kolega z innego modelarskiego forum popełnił cała telemetrię dla Taranisa przez arduino - czujniki tańsze bo nie tylko dla modelarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 "Hmmm a kupujesz cały zestaw zainstalowany od razu w modelu czy kupujesz kolejne podzespoły które łączysz ze sobą w modelu tworząc telemetrię ?" Pozwolę sobie odpowiedzieć za Andrzeja. Jak kupujesz do auta dedykowany produkt i on nie pasuje to jest ok ? Auto spędzi 3 dni u mechanika by to spasować .. "W dzisiejszych czasach upgrade oprogramowania jest mniej więcej tak standardowy jak oddychanie" Właśnie tu jest cały problem .. Jacku, wiem że lubisz dłubać programować itp. i wiesz, że ja również, ale produkt w którym od tego trzeba zacząć nie jest produktem do użytku "out of box" a nawet plug&play w przypadku Taranisa i czujników. Można być piekarzem czy grabarzem i po zakupie takiego kompletu pozostaje jedynie rozłożenie rąk bo nie nadaje się on do niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Ja na początku napisałem, że jestem skromnym użytkownikiem aparatur, a nie ich programistą. Przez ostatnie 15 lat używałem Graupnerów MX22 i w zakresie ich ustawiania dawałem sobie jako tako radę, przynajmniej w zakresie, który byl mi potrzebny. Nie musiałem orientować się ani wiedzieć, że jest jakiś stary system, albo nowy.... Radio jest na rynku trzy lata a już ma jakieś systemy, które nijak do siebie pasują. Ja nie muszę się znać. Kupiłem w dobrej wierze( choć bardzo okazyjnie) i uważam, że wszystkie elementy i składowe mają ze sobą współpracować i każdy laik i dyletant radiowy, nawet taki jak ja, powinien móc to sobie bez problemu ogarnąć. A tu jak widać z postów i zadawanych pytań nawet mocno rozgarnięci w temacie koledzy mają problemy. I to jest właśnie problem. W końcu damy radę i to jakoś ogarnę, ale jak się wkurzę to sprzedam i kupię takie radio, które bez problemu da się rozpracować w jeden wieczór, a nie przez miesiąc zastanawiać się, co autor miał na myśli. Ale może już za stary jestem na te wszystkie nowinki?. Jakby co, to mam gdzieś w szafie poczciwą Webrę FMSI na chodzie, więc bez radia nie zostanę 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Radio nie ma 2ch systemów tylko jeden jeśli chodzi o telemetrię. S-Port - moduł nadawczy XJT. Firma FRSky jest już na rynku mocno dłuzej niż 3 lata i produkowała i dalej produkuje system DJT. Wcześniej był używany system telemetrii z HUBem dla DJT. Teraz poszli inna droga nie jest potrzebny HUB a czujniki łączy się szeregowo - S-Port. Dla osób posiadających starą telemetrię a chcących używać ich z Taranisem jest wsteczna kompatybilność zaimplementowana w wariometrze i tylko w wariometrze. Sam używam takiej kombinacje ze względu właśnie na czujniki temperatury oraz obrotomierze optyczne. Jednak jak pisałem wcześniej warto się zastanowić nad telemetrią na arduino i olać czujniki FrSky. Jest oprogramowanie arduino które "tłumaczy" cała zabawę. P.S. Jeśli będziesz się chciał go pozbyć to mam osobę zainteresowaną Ale proponuję cierpliwość oraz... sporo samozaparcia żeby się naumieć tego radia - jest ono zdecydowanie inne niż wszystkie pozostałe (pomijając MC 4000) tym nie mniej po zrozumieniu jak sie je programuje ogranicza cię jedynie wyobraźnia - co sobie wymyślisz da się ustawić. Na ten moment jestem w stanie zaprogramować w miarę dowolny model w około 30 minut (nie chodzi o model podstawowy) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 "sporo samozaparcia żeby się naumieć tego radia" Naumiałem się, ale Twoje argumenty nic się nie mają do kompatybilności aparatury z czujnikami bo o tym piszemy .. To powinno z miejsca działać a nie szukać, czytać, dopasowywać wersję softu itp. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Czyli, jeżeli dobrze rozumiem, do tego, żeby mieć odczyt temperatury silnika muszę jeszcze dokupić wariometr. A GPSa trzeba w magiczny sposób konfigurować, zmieniając oprogramowanie wszystkiego... Pocieszające to, to nie jest . Ja w sumie nie oczekuję od tego radia, nie wiadomo czego. Potrzebuję trzech mikserów, sprawdzenia rzeczywistej prędkości, obrotów i temperatury silnika spalinowego i miernika czasu pracy dla poszczególnych motorków. Wariometr może mi się przydać w przypadku kiedy nasze łódki zaczną latać , i choć, to często dosyć się zdarza, to nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać te "loty" wariometrem . Jacek, jakbym Cię miał we Wrocławiu, to już byś mi to radio programował, przy piwku w mojej kanciapce i może wstyd się przyznać, ale nie wiem co to jest arduino, oraz większość nazw , których tu używacie . Ale też MXa ustawiam sobie w jakieś 10 minut A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychoo Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 w kwestii kompatybilności jest jeszcze taki numer: Taranisy kupowane w EU wyjęte z pudelka nie działają z odbiornikami d8... ze względu na regulacje EU... :/ o ile przeflashowanie samej aparatury do wersji nonEU nie stwarza problemu, to trzeba także przeflashowac wewnętrzny moduł xjt a do tego potrzebne są dodatkowe kabelki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 A właśnie, że nie trzeba kabelków do flashowania modułu nadawczego.... Andrzeju zdecydowanie dla Twoich celów olałbym telemetrię Taranisa i przeszedł na Telemetrię arduino - Arduino to komputer na procesorze ARM wielkości różnej - najmniejszy jest chyba pi razy oko wielkości pendrive. Oprogramowanie jest napisane do tego przez kolegę innego kolegę a link znajdziesz kilka stron wcześniej w tym temacie. Dlaczego to polecam - otóż dla Cibie jest to o wiele lepsze rozwiązanie bo inaczej jak będziesz mierzył np obroty silnika spalinowego w łódce - w zasadzie brak takiego czujnika w telemetrii FRsky S-Port, Stara telemetria ma czujnik optyczny który można zastąpić czujnikiem Halla ale dalej powraca temat jak toto spiąć z S-Portem. Ponieważ w najbliższym czasie planuję sklecić zestaw na adruino . jak sklecę to postaram się pomóc np. w postaci gotowego arduino do podpięcia czujników i wpięcia w system S-Port. AAAAA skleroza jest jeszcze jedno rozwiązanie : http://www.alofthobbies.com/n2-minihub.html - pozwala podpinać brakujące czujniki bezpośrednio do S-Porta. HUB działa jak normalny czujnik Sport podając dane z czujników podpiętych. To by jakby rozwiązywało temat Temperatury i obrotów bez walki z oprogramowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rychoo Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 A właśnie, że nie trzeba kabelków do flashowania modułu nadawczego.... masz może linka do instrukcji jak to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Najnowsze oprogramowanie w wersji 2.0.99 ma możliwość flaszowania modułu nadawczego z poziomu oprogramowania. Wchodzisz na pliki karty , w katalogu np Firmawre masz wcześniej wgraneo programowanie modułu , klikasz i flaszujesz. 2.0.99 jest w wersji beta i nie wolno na nim latać !! IMHO zgodnie z prawem powinieneś odbiornik D sflaszować firmware dla eurokołchozu a nie moduł nadawczy flaszować firmwarem pozakołchozowym. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Pojawił się nowy czujnik. Do czego go można wykorzystać ? http://www.giantshark.co.uk/product/323398/air-speed-sensor-ass-100-high-precision Coś im się chyba z cenami pomyliło w tym sklepie bo wszystko niemal połowę tańsze niż normalnie, ale "out of stock" i "special order". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_S Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Do zmierzenia prędkości modelu względem powietrza, do zmierzenia prędkości strumienia zaśmigłowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi