Łukasz99 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Cześć, Ostatnio zakupiłem Lipo 2S z myślą o zasilaniu odbiornika. Odbiornik przyjmuje zasilanie 4.5-6.5V, a w pełnio naładowane lipo ma 7,4V. Po podpięciu zasilania serwa dostały drgawek, po czym jedno padło. Zwracam się do was z pytaniem: Czego używacie do zasilania serw w waszych szybowcach? I jak zasilać odbiornik z 2s?
szpieg Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 No bo serwa pracują na 4,8-6,0 Volt Musisz użyć układu bec po popalisz serwa odbiornik i wszystko
Łukasz99 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2013 No dobrze, dobrze... w abcrc widzę tylko układy bec zasilane min. 3s. Gdzie dorwać taki bec za rozsądną cenę. Jeśli nie to może pakiet z ogniw: http://www.batimex.p...enu=93&menu2=95 ?
thisdust Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 No dobrze, dobrze... w abcrc widzę tylko układy bec zasilane min. 3s. No dobrze, dobrze... w abcrc widzę tylko układy bec zasilane min. 3s. Gdzie dorwać taki bec za rozsądną cenę. Jeśli nie to może pakiet z odniw: http://www.batimex.p...enu=93&menu2=95 ? DLG mozna zasilac NiMH - pakiety maks 350 mAh, ktore latwo mieszcza sie do noska i waza ok 35 g. Sa to 4 ogniwa dajace w sumie 4,8 V lub ukladem LiPo 2s + regulator napiecia. O regulatorach poczytaj na tym watku na rcgroups: http://www.rcgroups....d.php?t=1074600 Przy czym na obecnych mistrzostwach swiata w f3k w Danii wszyscy latali na LiPo - na jednym pakiecie latasz ponad 3,5 h Pozdr, Maciek a ... taki uklad regulatora mozesz sobie sam zlutowac - banalnie prosta sprawa M
cZyNo Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Na lipo 520mahi cyfrowych serwach jedynie ponad 2 godziny latania
cZyNo Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Liniowego. Ze scalaka i dwóch konsesatorow.
Łukasz99 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Mógłbyś podrzucić jakiś schemat lub temat?
cZyNo Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Szukaj w necie low drop 5v regulator
Grzesiek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 to mozna zrobic na popularnym LM 7805 lub jesli chcesz zasilac 6v to LM 7806
Wiesiek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Mógłbyś podrzucić jakiś schemat lub temat? Chyba juz bylo o tym na forum,schemat jest zbedny,to bardzo prosty i tani regulator i najwazniejsze ze dziala. Na fotkach widac o co chodzi.
Adam P. Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Żeby ten układ działał poprawnie i był w miare niezawodny potrzeba jeszcze paru rzeczy(radiator, kondensatory, odpowiednie zasilanie), wszystko jest w datasheet.
Wiesiek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Żeby ten układ działał poprawnie i był w miare niezawodny potrzeba jeszcze paru rzeczy(radiator, kondensatory, odpowiednie zasilanie), wszystko jest w datasheet. Dziala i jest niezawodny,nie tylko ja tego uzywam.Mozna tez kupic gotowca za cene z kosmosu:http://www.der-schwe...gler_f3k_vr1,5a.
Adam P. Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Z pewnością jest niezawodny, dopóki działa
cZyNo Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Jak cała elektronika. Nawet jak zastosujesz serwa HV bez regla, to i tak wszystko moze pójść z dymem. A ja i tak wole ld regulatorki niż starego poczciwego 7805 jakby zakres bezpieczeństwa maja lepszy. Dla mnie oczywiście.
Adam P. Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Z tym, że użycie takiego stabilizatorka zgodnie ze wskazówkami producenta kosztuje kilka groszy, a zapewnia jako-taka niezawodność. Ja nie pakował bym do modelu beca który będzie puszczał większość syfów na zasilaniu i może się wzbudzić, bo nie chciało mi się montować/żal mi było wydanych 10 groszy/oszczędzałem wagę i te 0,2g były bardzo cenne. O stopionych plastikach/folii/izolacji kabli w sąsiedztwie scalaka albo wyłączającym się z przegrzania zasilaniu odbiornika i serw nie wspominam. Wysoki dropout można jeszcze znieść, bo nie lata się aż do całkowitego wyczerpania baterii, a większość odbiorników nie musi mieć 5V, nawet przy 4V powinny działać.
Łukasz99 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2013 O jaki stabilizatorze mówisz? Przyszły do mnie Lm-ki.
Czaro Opublikowano 5 Lutego 2014 Opublikowano 5 Lutego 2014 Znalazłem wreszcie moje notatki i mogę dorzucić trzy grosze do dyskusji Przez długi czas w modelu stosowałem akumulator LiPo 2s 350mAh zasilający całe wyposażenie przez BEC z HK. W pewnym momencie zachciało mi się zmodyfikować układ tak, aby odbiornik RC był zasilany bezpośrednio z 2s, abym mógł kontrolować napięcie akumulatora przez telemetrię wbudowaną w odbiornik. Odbiornik JR RG631 zgodnie ze specyfikacją można zasilać takim napięciem, dwa serwa Dymond D47 w kadłubie również, natomiast serw Hyperon D09 w skrzydle już nie i dlatego użyłem regulatora ld 5V pomiędzy nimi, a odbiornikiem. Po wykonaniu przeróbek okazało się, że akumulator wyładowywał się podczas latania o wiele szybciej niż poprzednio. Sprawdzałem pobór prądu przy obu konfiguracjach zasilania: Zasilanie 2s: odbiornik + dwa serwa D47: pobór prądu w spoczynku 170mA, serwa w ruchu 450mA Zasilanie 2s: odbiornik + dwa serwa D47 + dwa serwa D09 za stabilizatorem liniowym: pobór prądu w spoczynku 180mA, serwa w ruchu 600mA Zasilanie 2s + BEC: odbiornik + dwa serwa D47: pobór prądu w spoczynku 120mA, serwa w ruchu 250mA Zasilanie 2s + BEC: odbiornik + dwa serwa D47 + dwa serwa D09 pobór prądu w spoczynku 130mA, serwa w ruchu 450mA Niby Dymondy można zasilać bezpośrednio z 2s, ale biorą sporo więcej prądu Pamiętacie dyskusję z wątku o zasilaniu szybowca F3F, o różnicy w sprawnościach układów obniżających napięcie? Bliżej mi do stanowiska, że mając na pokładzie 1700, czy nawet 2200mAh nie ma się czym przejmować. Jednak w przypadku tak małych pojemności akumulatorów zasilających modele DLG niższa sprawność stabilizatorów liniowych wzgl. układów BEC może mieć już znaczenie.
JacekK Opublikowano 20 Maja 2015 Opublikowano 20 Maja 2015 Ale jak to? Znaczy że jak wzrosło napięcie zasilania, to i pobór prądu również? To troszkę wbrew logice... Wiem, że temat trochę kopalniany, ale własnie składam Cometa na zestawie 520 mAh 2S + Lemon RX + D47 + D60 i wydawało mi się sensowne, że wywalając BEC-a lub Step down`a zyskuję, eliminując straty na tychże. A piszesz coś przeciwnego. Niedobrze
Rekomendowane odpowiedzi