Guigo Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Witam wszystkich mam pytanie dotyczące użycia telefonu z androidem jako kamery fpv i jako monitora na którym odbieramy obraz z kamery fpv. Już wyjaśniam o co chodzi. Mam dwa telefony oba chodzą na systemie Android. Jednego chciałbym użyć jako kamery i zamontować na samolocie a drugiego jako ekranu na którym odbieram obraz z pierwszego (użytego jako kamerę fpv). Wiem że mogę połączyć przez wifi oba telefony za pomocą takiego programu jak IP Webcam. ale zasięg ogranicza się do najbliższego rutera z którego korzystają oba telefony (czyli pewnie max do 100 metrów jak dobrze pójdzie). Czy zna ktoś sposób lub wie jak puscić taki obraz przez internet nie związując go bezpośrednio z jednym ruterem - o ile się tak w ogóle da. A najlepiej czy można jakoś podłączyć modół nadawczy i odbiorczy np 2,4Ghz lub 5,8Ghz do tych telefonów. Czy ktoś to już robił? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellon-68 Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Ja kiedyś podłączyłem moduł TX bezpośrednio do internetetu a kumpel w Londynie podłączył w RX swojego modelu do Skypa i wszystko było OK - tylko nie bardzo pamiętam jak to zrobiliśmy ...bo wcześniej trochę "przypaliłem"... POZDR>. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted November 10, 2013 Share Posted November 10, 2013 Napiszę, że da się. Nie napiszę Ci jak bo nie pamietam, ale widziałem taki projekt w internecie. Piszę jak najbardziej poważnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonMateo Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 Przyłączam się do pytania- fajna sprawa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pengo Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Jezeli maja to byc dwa telefony na androidzie to najprosciej jest wykonac wideo rozmowe z jednego telefonu do drugiego za pomoca skype albo hangout i w powietrze z jednym z nich Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgd4-2 Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 I to się nada do FPV? Czy aby opóźnienia transmisji obrazu nie będą zbyt duże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pengo Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Tego nie wiem, po wifi w domu taka kombinacja działa praktycznie bez opóźnień, w terenie trzeba było by sprawdzić, najlepiej jak będzie zasięg 3g tam gdzie będziesz latał. i proponowałbym zamiast telefonu na ziemi jakiś tablet albo laptopa, ekran nawet dużego telefonu będzie trochę za mały. Aż sam się tym zainteresowałem i przy najbliższej okazji przetestuje jakie są opóźnienia oraz ile średnio minuta połączenia zużywa megabajtów transmisji danych Link to comment Share on other sites More sharing options...
jpd Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Problem z 3g i innymi wynalazkami tego typu jest taki że nie można się połączyć aktywnie z telefonem na IP jakie otrzymuje z sieci GSM. Jednym z rozwiązań - chyba najprostszym - jest zestawienie sieci VPN. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Znalazłem to o czym pisałem http://www.adafruit.com/blog/2013/08/23/sky-drone-fpv-uses-3g4g-cell-network-to-provide-long-range-rc/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guigo Posted January 12, 2014 Author Share Posted January 12, 2014 Wiem, że dawno nie pisałem za co przepraszam.Od razu dziękuję też za wszystkie odpowiedzi (szczególnie ostatnią robertusa - dzięki). Rozwiązania nie zastosowałem jeszcze co prawda, ale znalazłem kilka ciekawych aplikacji na Androida które dotyczą FPV: FPVViewer WIFIFPV SimpleFPV SimpleUAV Airboss Pozdrawiam wszystkich zaiteresowanych tym tematem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xeo Posted January 12, 2014 Share Posted January 12, 2014 Bacznie obserwuję wątek bo może wrzucę coś takiego w mojego Bixa w przyszłości :-) ~ wysłane z LG P760 przy użyciu Tapatalk ~ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts