Y/F-22 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Na środku, by mozna było nakleić plasterek. Zaklejałem dwustronną taśmą klejącą, jaką przykleja się w samochodach listwy na drzwi. Doskonale trzyma. Na środku, by była ładna powierzchnia do naklejenia. Nigdy na krawędzi. Oczywiście dziurkę zrobiłem bardzo małą, przy pomocy igły krawieckiej. Za dużej dziury już później nie zakleisz. Ogniwa puchną zazwyczaj po zadziałaniu zbyt dużej temperatury, zarówno przy oddawaniu energii jak również podczas ładowania zbyt dużym prądem gdy w wyniku reakcji wydzieli się wewnątrz dużo gazu. Zimne nie puchną. Żadną żywicą nie zakleisz. Nie będzie się trzymać. No właśnie - zimne nie puchną a mój po locie jest mocno ciepły, ma swoje lata i poleciała mu wydajność więc lubi się grzać nawet przy średnim poborze prądu jak na jego wydajność, nawet jak go naprawię i będzie OK to może okazać się, że się rozszczelniła ta łata na otworze po igle i nawet podczas lotu mogę sobie sfajczyć model. Chętnie ten sposób przetestuje - mam tylko jeden pakiet w którym jest spuchnięta jedna cela ale no muszę rozważyć za i przeciw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Przyszła skrzynka ! Widać że była używana zgodnie z przeznaczeniem, bo trochę zajeżdżała w środku. Jest z porządnej blachy, bardzo szczelna - niestety jest to potencjalna bomba Nie wiem jeszcze do czego ją użyję, ale może się przydać Ja wyciąłem część tej uszczelki z pokrywy górnej w zasadzie wyciąłem ją z 3 boków, zostawiłem tylko tam gdzie jest klamra do zamknięcia. Zamyka się dobrze i szczelne już nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobUK Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Wiedziałem i widziałem o takich wypadkach Li-po baterii mimo to bezmyślnie zostawiłem w schowku na graty wszystkie moje ogniwa bez żadnego zabezpieczenia ... i pojechałem na wakacje Na szczęście nic się nie stało do dzisiaj ... muszę córkę uczulić na niebezpieczeństwo i zalecić delikatne schowanie do jakiegoś szklanego lub glinianego pojemnika na wszelki wypadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes50 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 To pochwale sie moja skyneczka ktora spisuje mi sie juz ok roku i jeszcze nigdy nie zawiodla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomdraug Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Śliczna Czym to jest wyłożone w środku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes50 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 wyklejona korkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomdraug Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Hmm, a jakby znaleść jakiś niepalny materiał tego typu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polpakpol Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Tekstolit, bakielit ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes50 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Na początku opcja była koca gasniczego pociety na kawałki i oklejony ale cieżko mi było to obszyć i okleic-strasznie sie wszystko "siepało" , wiec poszła druga opcja korka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Problem jaki widzę z tą skrzyneczką jest taki że jak jeden pakiet się zewrze i zacznie gotować to wszystkie inne pakiety ci popali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Pisałem - przekładki z płyty GK. Dla paranoików z czerwonej. Ja w swojej otworów nie robię i nie będę robił. Aby była bomba to reakcja wewnątrz (spalenie pakietu) musiało by trwać ułamki sekund. A tak po prostu się rozszczelni, co zresztą widać na filmach. Wyłożenie izolatorem wewnątrz to jest bardzo dobry pomysł. Łatwiej o zwarcie (i zapłon pakietu) niż o samozapłon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Jacek Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Niezła nauczka! Ilekroć opuszczałem chatę, a mam tu kilkanaście pakietów, czułem się nieswojo, ale teraz poprostu nie wychodzę, póki skrzynka na amunicję nie przyjdzie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ja trzymam swoje pakiety w alu skrzynkach kupowanych w Obi. Jak dotąd OK. Nie są szczelne i stoją zawsze w garażu pod stołem warsztatowym, gdzie nie ma za bardzo co się zająć. Kiedyś niosłem w kieszeni pakiet NiMh robbego i nie zauważyłem, że mam w tej kieszeniśrubę z nierdzewki. Przecięła izolację, zwarcie i wypalona dziura w nowej kurtce, ale chociaż nie jarało się jak lipole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Właśnie zamówiłem skrzynkę. ... Będę miał skrzynkę U.S. Army! Ale fajno! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 A ja po prostu dostałem od żony stary garnek z pokrywką i w środku zrobiłem przegródki z blachy co mi z dachu została . Kiedyś mi się zapalił Lipol przy ładowaniu ale z mojej winy bo nie przestawiłem z 3S na 2S . Wypaliło dziurę w dywanie do gołego betonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 A ja po prostu dostałem od żony stary garnek z pokrywką i w środku zrobiłem przegródki z blachy co mi z dachu została . Chyba najszybszy i najprostszy sposób na poprawę bezpieczeństwa. Ja swoje trzymam w wielkim metalowym pudle po słodyczach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 ja trzymam w metalowych puszkach po kawie - zakręcanych (illy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ja pakiety trzymam na biurku muszę zebrać jakieś pojemniki aluminiowe np. po kawie itp, ponieważ pewnego dnia może się to źle skończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 A ja trzymam pakiety w ....... apteczce . Apteczka nie jest zbyt szczelna i w razie nieszczęścia na pewno nie eksploduje. http://allegro.pl/apteczka-scienna-metalowa-biala-duza-faktura-vat-i5138292669.html ps. Niedawno trochę mnie korciło jak to jest i zrobiłem egzekucję podjechanego Dualskiego 3S 2200. Naładowałem do 3,8V na ogniwo i zrobiłem zwarcie. Kable się rozgrzały a pakiet zmienił kształt na kulisty i to wszystko. Może by się sfajczył jakby był naładowany na maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 A ja trzymam pakiety w ....... apteczce . Apteczka nie jest zbyt szczelna i w razie nieszczęścia na pewno nie eksploduje. http://allegro.pl/apteczka-scienna-metalowa-biala-duza-faktura-vat-i5138292669.html ps. Niedawno trochę mnie korciło jak to jest i zrobiłem egzekucję podjechanego Dualskiego 3S 2200. Naładowałem do 3,8V na ogniwo i zrobiłem zwarcie. Kable się rozgrzały a pakiet zmienił kształt na kulisty i to wszystko. Może by się sfajczył jakby był naładowany na maxa. Jak byś zrobił w nim dziure to by się może zapalił ;D PS znalałzem miejsce dla pakietów, rura z fiberglasu 3" pirotechniczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi